'Diyaliz Teknikerlerinin Atanma Sorunu Çözülmeli'

Kamu Sağlık - Sen Genel Başkanı Ümit Karataş yaptığı yazılı basın açıklamasında, Diyaliz Teknikerlerinin atanma ve sertifikasyon sorunlarının çözülmesini beklediklerini ifade etti.

'Diyaliz Teknikerlerinin Atanma Sorunu Çözülmeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu Sağlık - Sen Genel Başkanı Ümit Karataş yaptığı açıklamada Diyaliz Bölümü mezunlarının atama sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi. 

Başkan Karataş açıklamsında "Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip, önlisans programlarının önemli bir parçası haline gelen Diyaliz Bölümünün mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıyadır. Mezun sayısı yaklaşık 15.000 iken 2 aylık kursa gidip sertifika alan hemşire, att ve ebelerin  bu alanda yer alması diyaliz teknikerlerinin işsizliğinin en büyük sebebidir. İki aylık sertifika eğitimi ile iki yıllık önlisans eğitiminin aynı kefede tutulması, hem sağlık camiası için hem de işin asıl sahibi olan Diyaliz Teknikerleri için çok büyük bir haksızlıktır. Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi 'tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor' ibareleri teknikerlerin önünü her türlü kapatmaktadır. Sertifika dışında sertifikasız personelin de bu alanda çalışıyor olması diyaliz teknikerinin iki yıllık emeğiyle aldığı diplomayı hiçe sayıp boşa çıkarmaktan başka bir şey değildir." dedi. 

"Diyaliz Teknikerleri Mezunu Yıllık Ortalama 17.500'dür"

Karataş; "Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire ünvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı vermiştir. Günümüz itibarıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde diyaliz hastaları artmış olup bununla birlikte hemşirelere verilen sertifika imkanı da çoğalmıştır. Aynı hızla üniversitelerin Diyaliz Teknikerliği programları da yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise Diyaliz Teknikeri mezun sayısı ortalama olarak yıllık 17500 civarında iken, sertifika alarak çalışan hemşire sayısı 10000 civarındadır. Kamuda görev yapan Diyaliz Teknikeri sayısı ise sadece 500 civarındadır.  Kamu Sağlık- Sen olarak yapılan bu adaletsiz dağılımın önüne geçebilmek için, Diyaliz Teknikeri sayısı yeterli düzeyde olduğu için Sağlık Bakanlığının Diyaliz Teknikeri atama sayısını arttırmasını talep ediyoruz. Hemşire, att ve ebelere 2 ay kurs verilerek kazandıkları sertifika alımlarının durdurulmasını işin asıl sahipleri olan Diyaliz Teknikerinin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını istiyor ve bu konida Bakanlık nezdinde görüşmelerimiz olacaktır. "dedi.