Elazığ'da Kısa Çalışma Ödeneğinden Kaç Kişi Faydalandı?

Pandemi sürecinde Elazığ İş Kur Müdürlüğü'ne yapılan kısa çalışma ödeneğine 2 Bin firmanın başvurduğu ve 13 bin kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlandığı belirtildi.

Elazığ'da Kısa Çalışma Ödeneğinden Kaç Kişi Faydalandı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ İş Kur Müdürü Abdullah Balcı, İş Kur olarak mesai mefhumu gözetmeden tüm personelleri ile çalıştıklarını ifade ederek,  13 Bin kişinin kısa çalışma ödeneğinden faydalandığını söyledi.

Kısa Çalışma Uygulaması

İş Kur Elazığ Müdürü Abdullah Balcı yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı: “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.
Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte  Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini  İŞKUR İl Müdürlüğüne elektronik posta adresine göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapılabilmektedir.
Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi için günlük olarak başvurular alınarak uygunluk tespiti amacıyla Adana grup Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilmektedir. İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal durumlardır. 

Kısa Çalışma Kapsamında; 
 - İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,
- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,
Hizmetleri sağlanmaktadır.  

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;

•    İşverenin kısa çalışma talebinin yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
•    Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin Çalıştığı işyerinde 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla çalışıyor olması ve son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması,
•    İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde olan kişilere uygunluk verilmesi gerekmektedir.

•    Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, en fazla 3 aya kadar, Miktarı ve Ödenmesi ise; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemeyeceği. 

•    Ödemeler her ayın 5’inde PTT, Bank aracılığı ve bildirilen banka ibanlarına yapılmaktadır. Asgari 1.750 TL Azami 4.380 TL.

Özverili 23personelimizle 10 Mart’tan itibaren gelen talepleri günlük olarak işleme alıp işlemleri sonuçlandırdık bize müracaat edipte şartları tutan herkese bayramdan önce ilk ödemeye kavuşturmanın ve ödeme yapmanın mutluluğunu yaşadık. Deprem ve pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımız hafta sonu ve resmi tatillerde evlerinde hafta içi iş yerinde ramazan ayında sahura kadar işlem yaparak bu süreci atlatmaya çalıştık. Bizler oturamazdık sisteme eklersek ücretlerini alacaklar sisteme giremesek ücret alamayacaklarını bildiğimiz için gece gündüz mesai mefhumu gütmeden çalıştık mutluyuz 13 bin aile çalışamadığı için ücret alamayacaklardı bunların 3 ayda olsa ücret aldılar mutluyuz.

İlimizde 20 Mart 2020 tarihinden itibaren bu güne kadar,
-    2 bin firma Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yaptı Toplam 13 bin kişi faydalandı. 
-    Kendi isteği dışında işini kaybeden 1464 kişiye işsizlik ödeneği ödendi.
-    Ücretsiz izne ayrılan 4 268 kişiye Nakdi Ücret Desteği verildi. Ayrıca Ocak ayından bu güne kadar 3 696 kişiyi özel sektöre işe yerleştirdi buna işbaşı eğitim programından 1 033 kişi işyerinde işe başladı, mesleki eğitim kurslarımızdan da 399 kişi faydalanarak ilimizde deprem ve pandemi sürecinde altı aylık dönemde 23 860 kişiye destek oldu."