Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı

Ramazan ayı, yüce dînimiz İslâm´da oruç tutmanın farz olduğu aydır. Kamerî senenin dokuzuncu ayıdır. Şâban ayı ile Şevval ayı arasındaki aydır. Kur´ân-ı Kerîm´de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne ay Ramazan ayıdır.

Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından Ramazan´ın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı batıldan ayıran Kur´ân´ın indiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruç tutması emredilir (el-Bakara, 2/185). Hadis kaynaklarında da Hz. Peygamber efendimizden nakledilen Ramazan ayının fazileti, başlangıcının ve sonunun nasıl tespit edileceği, süresi ve bu aya mahsus ibâdetlerle ilgili çok sayıda rivâyet yer almaktadır (Wensinck, el-Mu´cem, ?rmd´ md.). Klasik ve çağdaş literatürde Ramazan ayının faziletlerine dair hadisleri derleyip bir araya getiren müstakil eserler mevcuttur.

Ramazan ayında oruç tutmak hicretin ikinci senesinin Şâban ayında (Şubat 624) farz kılınmıştır. Ramazan orucunun farz ibâdetlerden olduğu kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir. Hz. Peygamber efendimiz, ömrünün son dokuz senesinde Ramazan orucunu tutmuş ve bu aya gereken değeri vermiştir. Bu ayda yapılması gereken mâlî ve bedenî ibâdetleri yapmış ve bunları ashâbına da öğretmiştir. Her Ramazan´da Kur´ân-ı Kerîm´i baştan sona Cebrâil´e (a.s) okumuş, o da dinlemiştir. Bu mukâbele ve arza, ömrünün son senesinde iki kere tekrarlanmıştır. Hz Peygamber efendimiz, seferde olmadığı Ramazan aylarının son on gününde de itikâfa çekilirdi. Sefer ve gazâ gerekirse onu da yapar, geri durmazdı.

Hz. Peygamber efendimiz, hayatında cihada çok değer verdiği için Ramazan ayında da seriyye ve savaşlarını devam ettirmiştir. Onun için önemli olan, her zaman ve zeminde İslâm´ın çevreye yayılması ve bir de Medine´ye yapılması muhtemel saldırıların geri püskürtülmesiydi. Ömrü boyunca bu iki hususa çok dikkat etti ve ömrünü uyanık geçirdi. Sahâbe-i kirâm efendilerimiz de bu konuda Hz. Peygamber efendimize ayak uydurdular. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs hızla yayıldı ve malasef birçok can kaybı yaşadık. Rabbimiz bu mübarek ramazan ayında bizleri bağışlasın,tüm dünya üzerinde ki salgın hastalık son bulsun. Oruç sabrın, sabırda imanın yarısıdır. Sabret Türkiye, Sabret Elazığ... 

Haber: SEDANUR İLHAN