Prof. Çoban 'Esnafı Destekleyen Belediye Olacağız'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Elazığ Belediye Başkan Adayı Prof.Dr. Bilal Çoban, 1 Nisan 2019 tarihi itibarı ile Elazığ'da Esnaf Dostu Belediyeciliği getireceklerini ifade ederek, Esnaf ve Sanatkarlara yönelik projeler ve sağlanacak destekler hakkında değerlendirmelerde bulundu…

Prof. Çoban 'Esnafı Destekleyen Belediye Olacağız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MHP Elazığ Belediye Başkan adayı Prof.Dr. Bilal Çoban açıklamasında, “TÜİK tarafından ilimizde kayıtlı 15 bin civarında esnafımız olduğu kayıt altına alınmıştır. Bu 15 bin işletme ve esnafımız yanlarında çalıştırdıkları personellerle 150 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını idame ettirmesini sağlamaktadır. Bir yörenin kalkınma ve gelişmesi ticari faaliyet ve üretimiyle ölçülmektedir. Dolayısı ile ilimizde esnaf ve sanatkarların kalkınma ve gelişmesini sağlamadan ilin kalkınmasından söz etmek mümkün değildir. İlimizde çok yoğun bir işsizlik bulunmakta bu durum esnafa da olumsuz yansımaktadır. Yine  ulusal mağazaların zincir marketleri de hızla çoğalmakta bu durum da ilimiz esnafını sıkıntıya sokmaktadır. İlimizde ticaretin gelişmesi ve esnafların huzurlu bir şekilde ticaretlerini sürdürerek ilimizin kalkınma ve gelişmesine imkan sağlayacak çok önemli projeler üretmiş bulunmaktayız. Bunlar hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum:

ULUSAL MARKETLER İÇİN DÜZENLEME

İlimiz ekonomisini olumsuz yönde etkileyen ulusal marketlerin mantar gibi sokak içlerine kadar yayılan zincir mağazalarına sınırlama getireceğiz. Mevcut açılan tüm mağazaları da yeniden bir değerlendirmeye alacağız. Elbette serbest ticaret noktasında kimseyi engelleme ve sınırlama söz konusu değil ancak market mağazaların esnaf ve sanatkarı bitirmesine seyirci kalmamız mümkün değildir. Bu konuda mutlak yeni bir düzenleme getirerek bir standart oluşturacağız.

SEKTÖREL YIĞILMALAR ÖNLENECEK

Mahalle ve sokaklarımızda çok düzensiz ve denetimsiz bir şekilde işyeri açılmakta ve açılan her iş yeri bölgedeki bir başka işletmeyi mağdur ettiği gibi kendisi de umduğunu bulamamakta ve büyük zararlarla iflaslar yaşanmaktadır. Bugün aynı sokak içinde beş altı tane fırın, kuaför, patilacı, kahvehane vb. işyeri var. Bunun önüne geçecek yeni bir düzenleme getireceğiz. Ticaret ve Sanayi Odamız ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin de katılımı ile Belediye bünyesinde oluşturacağımız komisyon ile artık ruhsatlar verilmeleri bir denetime tabi tutulacaktır. Yeni oluşturulan mahallelere ihtiyaç duyulan iş kollarına göre adet belirlenecek ve bu sayının üzerinde yeni bir işyeri açılmasına müsaade edilmeyecektir.

SU VE TABELA VERGİSİNE İNDİRİM

Daha önce de kamuoyu ile paylaştığımız gibi su faturalarına yansıtacağımız yüzde 20 indirim tüm esnaflarımızı da kapsayacak ve atık su da dahil olmak üzere su faturaları ile tabela vergilerine yüzde 20 indirim getirilerek esnaf kardeşlerimiz desteklenecektir.

HİZMET VE MAL ALIMLARINDA ELAZIĞ ESNAFI TERCİH EDİLECEK

Belediyenin tüm hizmet ve mal alımlarında öncelik Elazığ esnafı olacaktır. 1 Nisan sonrası düzenleyeceğimiz çeşitli kampanya ve organizasyonlarla kamu kurumları başta olmak üzere tüm halkın Elazığ esnafını tercih etmesi çalışmaları yapılacaktır.

BELEDİYE BÜNYESİNDE ESNAF VE YATIRIM MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK

Belediye bünyesinde Esnaf ve Yatırım Müdürlüğü kurularak esnafların talep ve beklentilerinin sürüncemede kalmaması ve aynı zamanda ilimizin yeni yatırımlar kazanması için yeni bir dönem başlatacağız. Hiçbir esnafımızın Belediye içerisinde birim birim gezmesine gerek kalmaksızın tüm talep ve beklentileri tek müdürlük üzerinden çözüme kavuşturulacak ve bu müdürlüğümüz adeta esnafın Belediye içindeki kendi özel ofisi gibi çalışacaktır.

SEKTÖREL SANAYİ SİTELERİ

İlimiz ekonomisinin ve sanayisinin gelişmesi ve bölgesel bir merkez haline gelebilmesi için öncelikle modern altyapıya sahip ticari merkezleri oluşturulması gerekmektedir. Bu doğrultuda, Kapalı Çarşı ve çevresinin yeniden düzenlenmesi çalışması yapılacak ve Kapalı Çarşı ilimizi ziyaret eden her vatandaşın mutlaka alış veriş yapma ihtiyacı duyacağı bir yapıya kavuşturulacaktır.

Bununla birlikte Merkez Küçük Sanayi Sitesi görüntü kirliliği ve keşmekeş üretim karmaşasından daha kurumsal ve sektörel bir alana kavuşturulacaktır. Bu doğrultuda ilk aşamada Mermer İmalatçıları, Mobilya Üreticileri ve Hurdacılar için üç ayrı sanayi sitesi kurularak Merkez Küçük Sanayi Sitesi ile il merkezinde sokak içlerindeki bu sektörler yine yerlerine taşınacaktır. Bununla birlikte Mobilya Satıcıları, Kuru Gıdacılar ve İnşaat Malzemecileri içinde sanayi siteleri kurulacaktır. Bu sanayi siteleri ile Elazığ şehir içi trafiği rahatlayacağı gibi bu sektörlerdeki işletmelerde kümelenerek ticari faaliyetlerini büyütme imkanına kavuşacaktır.

ULUSAL TANITIM VE SATIŞ GÜNLERİ

Belediye öncülüğünde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve ekonomiyle ilgili diğer STK’larımızın da işbirliği ile ilimizde sadece Elazığlı esnafların yer alacağı ulusal tanıtım ve satış günleri düzenlenecektir. Bu organizasyonların tanıtımı ülke genelinde yapılacak ve ilimizin yöresel ürünleri başta olmak üzere tüm üretimlerimizin tanıtım ve kampanyalı satış günleri düzenlenecektir." dedi.