Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı Açıklama Yapıyor

ağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bilim kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. Okul tatili uzayacak mı, koronavirüs nedeniyle alınan yeni önlemlere ilişkin son dakika açıklamaları.

Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı Açıklama Yapıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları:

Bugünleri sağlık içinde geride bırakma mücadelesini veren 83 milyon. Bir virüs dünyayı tehdit ediyor. 185 ülkede 8 milyara yakın insan, hastalığa yakalananlar, kaybedilenlerin sayısını endişe içerisinde bekliyor. Bu insan sağlığının yeni ve sırrı tam olarak çözülememiş düşmanı. Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. Yakalanmamak. Pek çok hastalık bizim kontrolümüz dışında kalan faktörle gerçekleşir. Koronavirüs tedbirinde karşısında irade sahibiyiz. Tokalaşıp, tokalaşmamakta irade sahibiyiz. Dostlarımızla bir araya gelip gelmemek, misafirliğe gidip gitmemekte irade sahibiyiz. Dışarı çıkıp çıkmamakta irade sahibiyiz. Temastan uzak durup durmamakta irade sahibiyiz. Temizliği virüse karşı kalkan gibi kullanmakta irade sahibiyiz.

Devlet bu mücadelede yaptırım gücü olan bir kılavuzdur. Uygulama size bağlıdır. Hiç bir sağlık kurumu, hiç bir hekim virüsün size bulaşmasını önleyemez. Evinize çekilerek önleyebilirsiniz. Temastan kaçınarak önleyebilirsiniz. Devletimiz güçlüdür, benzer şartlardaki pek çok ülkeyle kıyaslanmayacak kadar güçlüyüz. Bu güçle sonuç alacak olanlar bizleriz.

Sevgili gençler, insan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamdır. Sizinle bir abi olarak konuşmak istiyorum. Risk altına giriyorsunuz. Belki hasta olmuyorsunuz ama öldürücü bir virüsün taşıyıcısı oluyorsunuz. Sabah sizi evden yollayanlar akşam neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlar. Hastalığa hatta daha büyük acılara aracılık vermeyin. Dışarıda eskisi kadar güzel olmasa da bir dünya var ama biraz kendi dünyanıza çekilin. Dışarıda yapılamayacak aktiviteleri yapın. Kitap okuyun, sinemanın baş yapıtlarıyla tanışın. Yaşı bana yakın olanlar ve büyük olanlara bir kaç şey söyleyeceğim. Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs genç, orta yaşlı, yaşlı ayrımı yapmıyor. Eğer farkında olmadığınız bir hastalığınız varsa virüs onu dışarıya çıkaracak ve tedavi kolay olmayacak. Büyüklerimizin ziyaretine gitmek sakıncalı, telefon sohbetlerinizi daha uzun tutabilirsiniz. Sevdiklerimizle , yakınlarımızla birbirimizi biraz özleyelim. Bu özlem uzun sürmeyecek. 

Çocuklarımız, artık oyunları evde oynuyoruz. El öpmek yok, sarılmak yok. Sevgi ve saygımızı uzaktan gösteriyoruz. Arkadaşlarımızla yine görüşüyoruz ama telefonla. 

Okullarımız koronavirüs nedeniyle tatile girdi şeklinde yanlış bir düşünce var. Eğitim devam ediyor. Eğitim bir süre internet ve televizyon üzerinde devam ediyor. 

Aramızdan ayrılanların sayısı uyarılara uyulsaydı daha az olacaktı. 

Ülkemiz yakın ya da uzak bir ülke konumuna düşmüş değil. Bu salgında her şey mümkün. Başka ülkelere benzememek için , tek tek her birimiz , konuyu onların aldığından kat kat ciddiye almalıyız.

Bu salgınlar tarih boyunca kritik eşikler olmuştur. 

Anneler , babalar, çocuklar, gençler, büyükler. Sizi imkansız olanı yapmaya davet etmiyorum. Çok basit tedbirleri uygulamaya davet ediyorum. Tedbirlerde sıkı olmaya davet ediyorum. Unutmayın aldığımız tedbir kadar güçlüyüz. 

Kamuoyunun bundan sonra daha kolay bilgilenmesi için bir hususu söylemek istiyorum. Her gün vaka sayılarını bildirmeye çalışıyoruz. Bundan sonra düzenli şekilde, toplam hasta sayısı, test sayısı, kaybettiğimiz vaka sayısı, yoğun bakımda olan hasta sayısı, solunum cihazına bağlı hasta sayısı ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere bu dijital ortamda her gün güncellenerek kamuoyu ile paylaşacağız.  Günlük değişimleri de gösteren tablolar olacak. 

65 yaşında 8 gün yoğun bakımda kalan bir hastamız dün taburcu oldu.

Bir hastamız erkek 60 yaşında o da bugün taburcu oldu. Yoğun bakım şartlarında 7 gün kalıp, sonra taburcu ettiğimiz bir hasta olduğunu belirtelim. Yoğun bakımda kalanların da iyileşme şansları olduğunu , erken dönemde müdahalenin önemli olduğunu, bulaş ve temasın düşürülmesi gerektiğini belirtiyorum. Bir dönem herkesin kendisini izole etmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Herkesin kendi olağanüstü halini kendince uygulamasını önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Bilim kurulunda bugün konuştuğumuz, kontrollü yaşam nasıl olabilir, minimal temas nasıl sağlanabilir? bu anlamda çalışmalar yapılacak. Ulaşım, uçak, minibüs vb. bir çok alanda daha kontrollü bir yaşamı şekillendiren , bir takım bilim kurulunun önerileri olabilir. Bu doğrultuda karar alınması gerekiyorsa zaten gereği yapılır. 

Sosyal izolasyon nedeniyle toplantılarımızda da mesafeyi koruyoruz. 

Hastanelerle ilgili özellikle şüpheli olan vakalarla ilgili o hastaları diğer hastalardan ayırıyoruz. Pandemi hastanesi olarak ayırdığımız hastanelerin servisleri, yoğun bakımları ayrı. Orada çalışan personeller de diğer birimlerle ilişkili değil. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ; 

Biz meseleye sadece pedogojik olarak bakıyoruz. Çocuklarımızın fiziksel ve ruhsal sağlığı öncelikle ele alınması gereken hususlar. Eğitimsel ortaya çıkan ihtiyaçları da dünyadaki diğer ülkeleri izleyerek tespit etmeye çalışıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı, uzaktan eğitime başladı. Bu hafta bizim test haftamızdı. Önümüzdeki haftadan itibaren dolu dolu eğitimleri sürdüreceğiz. 

Uzaktan eğitimin dışında da telafi eğitimleri olacak. Yüz yüze olacak.

Tüm bu çalışmalara bakıldığında, eğitimde eksiklikler, kayıplar olacaktır. Tüm anne babaların müsterih olmasını isterim. Sınavlar konusunda her türlü senaryoya hazırız. Bir eksik bırakmadan, bu yolculuğu, bu maraton koşusunu yürüteceğiz inşallah. Gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Önümüzdeki ev eğitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyacı oldu. 30 Nisan tarihi karar alındı. 30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması, uzaktan eğitimin devam etmesi kararı söz konusu.

Sadece fiziksel sağlık değil onların ruhsal sağlığı da önemli. Televizyon yoluyla ulaşmaya çalıştığımız içeriklerde bu boyutları dikkate alınacak.

Ücretli öğretmenler konusundaki mevcut mevuzat, derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda çok açık. Bizim telafi eğitimi olarak yapacağımız ,tüm eğitim çalışmalarında ki ne zaman olursa olsun, hafta sonları, yazın olabilir. Her senaryoya açığız. Bu zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öğretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Konuyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Sınavlar konusu işi başından beri gündemimizde. Biz sınavın zamanında yapılmasını önemseriz. Çocuklarınızın psikolojisi açısından, LGS'nin nasıl yapılacağına dair senaryolarımız var. Sınavların ertelenmesi ya da ertelenmemesi bilimsel metodoloji sonucunda çıkacak kararlara bağlı. YKS 'ye ilgili kararı ÖSYM ve Yükseköğretim Kurumu verir. Orayla da istişaremiz devam ediyor.