Sahurda Bu Yiyecekleri Yiyin!

Ramazan ayını sağlıklı şekilde geçirmek için sahurda yediklerimize dikkat etmek gerekiyor. Sahur sofralarında uygulanacak basit ama önemli kurallarla Ramazan ayını sağlıklı şekilde geçirmek mümkün. Peki, sahurda ne yenir? Ramazanda tok tutacak yiyecekler hangileri?

Sahurda Bu Yiyecekleri Yiyin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi çattı. Oruç tutanlar, 30 gün boyunca sahur ve iftar olmak üzere iki öğün beslenecekler. Oruç süresinin 17 saati bulması bu yıl oruç tutanları bir hayli zorlayacak. O nedenle hem iftar hem de sahur sofralarında yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle sahurda tükettiklerimiz, gün içerisinde vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Uzmanlar, sahur sonrası uyku saatleri için de önemli bir uyarıda bulunuyor. Sahurdan sonraki iki saat uyku, ritmi koruyor ve günlük hayatın uykuyla geçmesini engelliyor. . Peki sahurda nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?

- İftarda 10, sahurda 5 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Yemekle birlikte değil öncesi ve sonrasında için. 

- Uzmanlar, sahurda tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor. 

- Sahurda en güzeli kahvaltı: Az tuzlu peynir, lor peyniri, bol yeşillik, ceviz içeren ve tam tahıllı ekmek ile yapılacak kahvaltı iyi bir tercih. 

- Sahurda yapacağınız kahvaltıda tuz içeriği yüksek olan zeytin yerine salatalık ve yeşillik üzerine gezdireceğiniz zeytinyağı daha iyi bir tercih. 

- Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdalar özellikle gece ve sahurda tüketililmeli.

- Sizi en çok karbonhidrat acıktırır. Dolayısı ile sahurda reçel, bal, komposto ve şeker içeren her türlü besinden uzak durun. 

- Posa ve yağ tokluğunuzu arttırır. En sınırsız posa kaynağınız salata mutlaka hem sahur hem iftar sofranızda olsun. 

-Zeytinyağı ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem, tuzsuz kaju iyi tercihler) mide boşalmasını geciktirir ve tokluk verir. Ancak yağların 1 gramı, 9 kkal enerji içerir unutmayın. Miktarına dikkat.

- Pidenin hangisi? Yumurtalı pufuduk pastane pideleri yerine mümkünse tam buğday unundan yapılmış pideleri tercih edin.

- Baklagiller: Bol mercimekli salatalar, kıymalı mercimek, nohut, fasulye karışımları sahur için iyi seçimlerdir.

- Ayran, kefir: Ayran mükemmel bir sahur içeceğidir. Ancak sahurda sadece ayrana değil, kefire de yer vermeyi düşünün. Bol salatalık eklenmiş güzel bir cacık da içecek yerine geçebilir.

- Meyveli yoğurt: Şeftali ya da kayısı eklenmiş bir kâse yoğurt, mükemmel bir sahur seçeneği...

- Proteinli salatalar: Ton balığı, tavuk ve et parçalarıyla zenginleştirilmiş salatalara da sahurda yer verebilirsiniz.