Tarihin Kanlı Lekesi 'Hocalı Katliamı'!

Hocalı Katliamı, 29 yıl önce Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi ile yaşandı.

Tarihin Kanlı Lekesi 'Hocalı Katliamı'!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 yıl önce 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı katliamı yaşandı. Çocuk, kadın fark etmeden gerçekleştirilen katliamda, 613 Azerbaycan vatandaşı katledildi. 

 Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat'ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürüldü, toplam 487 kişi ağır yaralandı. Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı, bunların 150`sinden bugüne kadar haber alınamadı.

Hocalı`nın işgali yüzünden Azerbaycan devletinin maddi zararıysa 170 milyon dolar oldu. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı , gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görüldü. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edildi.

Azerbaycan`a göre, Hocalı`da yaşananlar, 1949 Cenevre Sözleşmelerinin, Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli kararında, Hocalı`da yaşananlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak görülüyor.

.