Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

3 Günde 5 Kilo Verdiren Diyet!!!

Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

Özellikle yaz mevsimi öncesinde tercih edilen şok diyetlerden bahsedelim biraz. Öncelikle diyet yapmak, aç kalmak veya tek yönlü yemek değildir. 

Kelime anlamı beslenme olan diyetin sağlıklı olanı tercih edilmelidir. Sıkça duyduğumuz popüler şok diyetler, patates dieyti, hurma diyeti, isveç diyeti, karatay diyeti, dukan diyeti gibi sağlıklı beslenme ilkelerinin dışına çıkan programlar zayıflamada kesinlikle tercih edilmemelidir.

Kilo verirken amacınız sadece kısa sürede rakamlara bağlı kalarak hızlı kilo kaybı değil, önceliğiniz sağlığınız olmalıdır. Yapılan şok diyetler ile tartıda bizi mutlu eden rakamlar vücudun bütün olarak dengesini bozacak ve o hızla verdiğiniz kilolar size aynı hızda geri dönecektir.
 
Diyet yaparken önemli husus, aç kalmamak, yeterli ve dengeli beslenmek ve bütüncül sağlığımızı korumaktır.  Başarı bana göre hızlı kilo kaybı değil, yaşam tarzı değişikliği yaparak kalıcı çözümler üretmektir. Şok diyetler diye bildiğimiz diyetler, vücuttan fazla sıvı ve kas kaybına yol açmaktadır. Yaşadığınız kas kaybı metabolizma hızınızı daha çok düşürecektir. 

Popüler diyetler genellikle karbonhidratı sıfırlayan, yağ ve protein ağırlıklı bir beslenme modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu diyetlerin uygulanması ile ilk dönemde hızlı bir kilo kaybı yaşanmaktadır ve bu durum kilo vermek isteyen bireylere daha cazip gelmektedir. Proteinin tok tutma etkisi daha uzun sürdüğü için vücut proteini sindirmeye çalışırken daha fazla kalori harcamaktadır. Kısa dönemde kilo kaybı için cazip görünse de uzun süreli yeterli, dengeli beslenme ilkelerine uymamaktadır. 

Yağdan zengin olan diyetler lezzetli gelmesi açısından kilo vermek isteyen bireyler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Yağdan zengin diyetler uzun süre yapıldığında vücuttan iki kat fazla su kaybı ortaya çıkarmaktadır ve tüm bunlar sonucunda tek besin öğesinden zengin olan listeler, uygulamalar akabinde verdiğiniz kiloları kat be kat geri alacağınızı hatırlatmakta fayda görüyorum. 
Diyet programları gelişigüzel değil, kişiye özgü (boy, kilo, yaş, cinsiyet, metabolizma, kan bulguları) durumları göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Unutmayalım ki metabolizmamız parmak izimizdir. 

Hepinize sağlıklı, fit günler diliyorum…

Yazarın Diğer Yazıları