Hasan Onur Bingöl

Türkiye Ekonomisindeki Belirsizlik

Hasan Onur Bingöl

Bir çok vatandaşımız açlık veya yoksulluk sınırının altında yaşamakta!

Asgari ücret 2324 lira iken 2020 Mayıs ayı itibariyle 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2438 lira ve yine 4 kişilik yoksulluk sınırı da 7942 lira olarak hesaplandı. Hatta bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin aylık 2961 lira olarak hesaplandığı belirtildi. 

Vatandaşın bankalara borcu her geçen gün katlanarak artmakta. Son zamanlarda artan aile içi şiddet, kadın cinayetleri, yıkılan yuvalar da aslında bu ekonomik buhran ile neden-sonuç ilişkisi dahilinde değerlendirilebilir. 

Halk; büyük bir belirsizliğin farkında, ticaret çoğu sektörde durma noktasına gelmiş, çekler ve senetler karşılıksız yazılmış. İcra dosyaları almış başını gidiyor. Gözle görülür bir devalüasyon var! Ev,araba,teknolojik ürünler vs.. birçok şeyin fiyatları almış başını gidiyor... 

Döviz ve değerlerli madenler artmış, gelişmekte olan ülkemizin halkı alım gücünün düştüğünün farkında yalnız basiretsiz kimselerce halen deniliyor ki "Maaşınızı döviz ile mi alıyorsunuz?",  "Dolar borcunuz mu var?" , "Dolarla bir işiniz var mı?" , akıl alır gibi değil. Bu tür ekonominin E'sinden anlamayanları görmezden gelenler de halen var! Tabi ki saygı duyuyoruz. Vatandaşın demokratik hak ve özgürlükleri dahilinde ki seçimini eleştirmek haddimiz değildir. Lakin doğruları haykırmak, yeri geldiğinde yanlışları da eleştirmek en birinci vazifemizdir!

NE YAPILMALI?
İç ve dış borç almadan, ilave vergi koymadan (hele ki son ötv zamları), akaryakıt gibi temel ihtiyaç maddelerine zam yapmadan, trafik cezalarıyla, maaşlardan yapılan kesintilerle milletten para toplamadan kaynaklar üretilmelidir! Katma değerli üretim, istihdam ve ihracata dayalı bir ekonomiye geçiş elzemdir. (Bunları vaat eden siyasetçi mecliste var mı?)

Yazarın Diğer Yazıları