Veysel Akto

Düştüğün Yerden Kalk ve Yüksel!

Veysel Akto

LGS ve YKS’ye hazırlık, sabır gerektiren kritik bir süreç olduğundan bu süreçte birçok öğrenci bazı inişler çıkışlar yaşayabilmektedir. Öğrenci, eğer güçlü bir iradeyle sahip ise inişe geçtiğini anladıktan hemen sonra mutlaka bununönlemini almaya çalışır. Fakat öğrenci kötü gidişatıanlayamamışsa ve bir de iradesi zayıfsa maalesef istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.​

Bir insanın hata yaptığını anlayamaması ayrı bir sorun iken, yaptığı hatayı anladıktan sonra bunun üstesinden gelememesi de apayrı bir sorundur. Bu durum sınavlara hazırlanan öğrencilerde daha büyük sıkıntılar ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle her öğrencinin teyakkuzda olması ve sınava hazırlık sürecinde kendini sürekli yoklaması gerekmektedir. Zira, yanlış yöne gittiğini anlayamayan veya yanlış yöne gittiğini bildiği halde buna çözüm bulamayan öğrenciler maalesef sert düşüşleryaşayabilmektedir.

Sınav hazırlık öğrencisi; yanlış zamanda, yanlış konulara, yanlış kaynaklardan çalışıyor ve bu nedenle netlerini bir türlü yükseltemiyorsa öğrenci çok çalışmasına rağmen sorunun nereden kaynaklandığını bulamıyor demektir. Zira bu durum öğrencinin moralinin bozulup modunun düşmesine ve düşüşe geçmesine neden olabilmektedir. İşte bu süreçte öğrencinin düştüğü yerden kalkmasını sağlayacak kadar güçlü bir iradeye sahip olması gerekmektedir. Çünkü her başarısız sonucun bir son olmadığı ve henüz sınava girilmediği müddetçe her zaman bir çıkış yolunun olabileceği asla unutulmamalıdır. Yeter ki doğru zamanda doğru müdahale yapılabilsin.

Gelelim doğru zamanda doğru müdahalenin nasıl yapılabileceğine. Sınava hazırlık sürecinde her mevsim ve ayın kendine göre yapılması gereken çalışmaları vardır. Nasıl ki birinci dönem bol konu çalışılıp pekiştirme testleri çözülüyorsa yarıyıl tatilinde de de bol bol tekrarlar ve eksik gidermeler yapılmalıdır. Çünkü artık seviyeyi arttırmak için zor soru bankaları çözme ve branş denemeleri ile deneme sınavlarına hız vermek gerekmektedir. Normal süreç bu şekilde işlerken bir türlü ilerleme kaydedemeyen veya düşüşte olan öğrenciler ise bu sorunun tespitini yaparak farklı çözüm yolları geliştirmelidir. Örneğin; netlerinde düşüş olan öğrencilerin ya bazı derslerinde konu eksikleri vardır ya da bu öğrenciler deneme sınavlarındaki standart üstü soru tiplerine hazır değildir. Çünkü sadece orta seviye soru bankası çözmek öğrenciyi köreltecek ve öğrencide bu testlerdeki gibi denemelerde de başarılı olacağı hissi uyandıracaktır. Ayrıca şu bir gerçektir ki; seçkin yayınların deneme sınavları, ÖSYM ve MEB’in sınavlarındaki zorluk derecesine uygun kaliteli sorular içerdiğinden zor kaynak ve bol branş denemesi bitirmeyen öğrenciler özellikle Türkiye geneli deneme sınavlarında hayal kırıklığı yaşayabileceklerdir. Bu nedenle hayal kırıklıklarının derin yaralar açmasına izin vermeden doğru tespitler yapıp farklı çözüm yolları üreterek hemen çıkışa geçilmelidir.

Zira sınav hazırlık sürecinde her ayın farklı gereksinimleri doğru okunarak gerekli çalışmalarınuygulamaya konulması öğrencinin çıkışa geçmesinin en önemli vesilesi olacaktır.

Herkese Başarılar Diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları