Yerli Aşıda Önemli Süreç!

Aşı ilk başta 44 kişi üzerinde denenecek. Başarı sağlanırsa diğer fazlara geçilecek. Aşının seri üretimi için en az 4-5 aylık sürece ihtiyaç var...

Yerli Aşıda Önemli Süreç!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs salgınına karşı bütün dünyada aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları sürüyor.

Türkiye’de de üretilmesi planlanan ilk yerli Covid-19 aşısı konusunda önemli bir sürece giriliyor. Ülkemizde birinci faz denemelerine en yakın 3 ayrı aşı projesi bulunuyor. Bunlardan Erciyes Üniversitesi aşı geliştirme merkezinde yapılan çalışmalarda insan denemeleri aşamasına geçildi. İlk etapta 44 kişi üzerinde aşı denenecek. Olumlu sonuç alınırsa, 45 gün sonra ikinci faza geçilecek. Eğer yine olumsuz bir sonuç ortaya çıkmazsa 45 gün sonra üçüncü faz başlayacak. İkinci fazda 1.000 kişi, üçüncü fazda ise 10 binden fazla kişi üzerinde aşı denenecek. Aşı çalışmalarını değerlendiren uzmanlar “Aşının ana malzemesi ölü virüs. İnsan deneyleri için ilk etapta demo olarak nitelendirilebilecek 1.000 doz üretim yapılıyor. Bu aşılar birinci fazda iki aşamalı olarak kullanılacak. İlk dozlar verildikten sonra 21’inci günde ikinci dozlar verilecek. Faz 1 sürecinin bir buçuk ay sürmesi bekleniyor. Bu sürenin sonunda herhangi bir olumsuz sonuç ortaya çıkmazsa, ikinci faza geçilecek ve bu fazda da aynı aşamalar takip edilecek. Faz 3 aşamasına geçildiğinde artık, on binden fazla insan üzerinde aşılama yapılacak” dedi.

Bütün çalışmanın sonucunda bağışıklık oranının yüzde 40’ın üzerinde sağlanması, yan etki yükünün olmaması veya bu yükün çok az olması durumunda aşının seri üretimine geçilecek. Yerli aşının seri üretimi için en az 4-5 aylık sürece ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Ülkemizde şu anda yabancı menşei bazı aşıların üçüncü faz denemeleri de yapılıyor. Türkiye’nin geliştirdiği aşı, bu aşıların 3-4 ay gerisinde bulunuyor.