'Harput'ta Vakfa Tabi Meslek Grupları' Adlı Kitap Kitap Çıktı

Elazığlı Sanat Tarihi Uzmanı, Araştırmacı Yazar ve elazigyenihaber.com sitemizin köşe yazarlarından olan Kadir Atıcı'nın 'Harput'ta Vakfa Tabi Meslek Grupları' adlı kitabı çıktı.

'Harput'ta Vakfa Tabi Meslek Grupları' Adlı Kitap Kitap Çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanat Tarihi Uzmanı, Araştırmacı Yazar ve elazigyenihaber.com sitemizin köşe yazarlarından olan Kadir Atıcı'nın 'Harput'ta Vakfa Tabi Meslek Grupları' adlı kitabı çıktı. 

Harput'ta  İslam medeniyeti müteşekkili içerisinde Selçuklular, Osmanlılar ve günümüze kadar gelen meslek gruplarını araştırarak kitap haline getiren Yazar Kadir Atıcı, 'Harput'ta Vakfa Tabi Meslek Grupları' ismini verdiği kitabın Harput'ta yapılacak tarihi araştırmalar için önemli bir kaynak niteliği taşıdığını ifade etti.

"HARPUT BİR KAZANIMDIR"
Kitaba ilişkin bilgilerv eren Atıcı, şunları kaydetti: "Harput, Elazığımızın bir kimliği, bir kisvesi. Harput'un gelişmesi, restorasyonlarla ihya olması ve Harput üzerine yapılan araştırmaların gelişmesi Elazığ'ın ve bölgenin de bir kazanımıdır. Harput'un tarihi çok eskilere dayandığı için bir çok bilim insanı tarafından araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların içerisinde erkeolojik kazıların ve restorasyonların yapılması da bu şehrin bir kazanımıdır. Restorasyon ve kitap çalışmaları neticesinde Harput'la alakalı bütün yayın ve kaynakların aslında Harput'ta toplanması, bu konu üzerinde araştırma yapmak bilim insanları için  de bir ön çalışma ya da bir araştırma merkezi olarak tertiplenirse bu tür  faaliyetleri daha sağlıklı yürüteceklerinin kanaatindeyim. Biz de bu tür çalışmaların içerisinde bir nebze yer alması için Harput'ta Hurufat defterleriyle alakalı bir araştırmaya giriştim.  Cumhurbaşkanlığı arşivi, Vakıflar genel müdürlüğü arşivi ve Elazığımıza 2018 yılı içerisinde Valilik tarafından projelendirilen, Vakıflar Genel Müdürlüğünün arşivlerinin bir kısmı buraya getirilmişti. Bunlar üzerinde birtakım çalışmalar yürüttüm. Bu çalışmalar neticesinde Hurufat defterlerinde vakıflarla alakalı araştırma yaparken içerisinde bir takım farklı isimlerle karşılaştım. Bu isimlerin üzerinde bir araştırmaya gittim. Mesela Hurufat defterlerinde geçen Sarahatun Camiine iki ançe vebbabın atanması, ulu camiine duabuyun atanması gibi ifadelerin isimlerin yer aldığını gördüm. Bu çalışmanın burada bakir olacağını, Elazığ ve Harput araştırmaları için örnek olacağını düşündüğüm için ben de Vakıflara tabi olan sgörevlileri bir bir araştırdım. Arşiv kayıtlarına göre Harput'ta vakfa tabi meslek gruplarını belirleyip böyle bir kitap çalışmasına giriştim." 

"ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA"
Kitabında yer verdiği konulara değinen Atıcı, şöyle devam etti: "Bu kitap çalışması önemli. Harput'la ilgili araştırma yapan bilim insanları Vakıflara tabi olan meslek dallarıyla karşılaştıklarında bu mesleklerin nereden çıktığı, Osmanlıya , Selçuklu'ya nereden geldiği ve günümüzde halen bu tür faaliyetlerin olup olmadığı üzerinde bir nevi kaynak olmuş olacak.

Ben burada kısmen bir kaç tane örnek söylemek istiyorum. Meselasa Vakıf kurumuna tabi olan mütevelli, Naib, Nazır, Cibayet, Kitabet, Katip, Aşirhan, Buhurdan, Duayul, Ferraş, Bevvab. Bu meslek dallarını cımbızla çekerek araştırma yaptım. Bu araştırma neticesinde örneğin bevvabtan bahsedeyim. Bevvab; Hz. Resululllah zamanında kapısının işlerini yapan, temizliğini yapan, Hz Resullullah'ın bir nevi sağ kolu olan kişiye Peygamber efendimiz tarafından 'Sen ne hoş bir bevvabsın' ifadesini kullanması, İslam medeniyeti müteşekkili içerisinde Selçuklulara, Osmanlılara ve günümüze kadar gelen bir meslek grubu oldu. Biz bu Bevvab meslek grubunu Harput'ta da görüyoruz. Harput Ulucami'ye atanmasını görmekteyiz bu tür araştırmanın bakir bir araştırma olduğu için Harput'la ilgili yapılacak çalışmalarda öncü bir faktör olacağını ön görüyorum."