İstihdam Seferberliği Tanıtım Toplantısı

'İstihdam Seferberliği 2019' Tanıtım Toplantısı Ankara'da TOBB'nin ev sahipliğinde yoğun bir katılımla yapıldı. Toplantıda ilave istihdam sağlayan işverenlere sağlanacak destekler ele alındı.

İstihdam Seferberliği Tanıtım Toplantısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve ile aralarında Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan’ında olduğu Oda ve Borsa Başkanları ile bakanlıkların üst düzey bürokratları katıldı.

Toplantıda istihdamın artırılması için sağlanacak desteklerin müjdesini veren Bakan Selçuk, “Nisan ayı sonuna kadar sağlanacak her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra işçinin ücretini de devlet olarak biz karşılayacağız. İzleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz” dedi.

“MEGİP Kapsamında Özel Sektör İş Birliğinde Nitelikli İşgücü Yetiştiriyoruz”

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) kapsamında, nitelikli iş gücü yetiştirmek için eğitimler düzenlediklerini söyleyen Bakan Selçuk, “8 ay boyunca kursiyerlerin ücretlerini ve genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamaktayız” ifadesini kullandı.

Gezi olayları, terör saldırıları, 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi birçok badirenin geride bırakıldığına işaret eden Bakan Selçuk, 2018 yaz aylarından itibaren, dolar üzerinden kurulan ekonomik spekülasyonların da başarıyla yönetilerek bertaraf edildiğini söyledi.

“Aktif İş Gücü Programlarından Yaklaşık 3,1 Milyon Kişi Yararlandı”

Aktif işgücü programları hakkında da bilgi veren Selçuk, "2002'de 720 bin olan sigortalı çalıştıran işyeri sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22,3 milyona yükseldi. Aynı dönemde, aktif iş gücü programlarımızdan yararlanıcı sayısı ise yaklaşık 3,1 milyona ulaştı” diye konuştu.

Birinci 100 günlük icraatlarının başarıyla bitirildiğini, ikinci 100 günlük icraatların süratle tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Selçuk, bu kapsamda kolay işverenlik uygulamasının genişletilmesi, aktif işgücü programlarının yaygınlaştırılması ve yabancı çalışma iznine yurt dışından başvurunun kolaylaştırılması gibi hizmetlerin hayata geçirildiğini söyledi.

Bakan Selçuk, “Bugün burada bir müjde daha vermek isterim. 100 Günlük Eylem Planı'nda olan, 'teşvikten kazancım ne kadar' uygulamasıyla da işverenlerimiz sunduğumuz teşvik ve desteklerden ne kadar fayda sağlayacaklarının bilgisine ulaşacaklar inşallah” ifadesini kullandı.

“Asgari Ücret Desteğine Bu Yıl da Devam Ediliyor”

Mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerinin 12 ay boyunca karşılandığını hatırlatan Selçuk, 2016'da başlatılan asgari ücret desteğine bu yıl da devam edildiğini bildirdi. Selçuk, geçen yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresinin bu yıl 12 aya çıkarıldığını ifade etti.

Bakan Selçuk ayrıca, 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 lira, 500'ün altında çalışanı olan iş yerlerine 150 lira asgari ücret desteği verildiğini belirtti.

“İşverenlerimize 150 Milyar TL’ye Yakın Destek Sağladık”

Tüm teşviklerden yararlanan işletme ve çalışan sayısının gün geçtikçe daha da arttığına işaret eden Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık olarak geçen hafta açıkladığımız teşvikle beraber 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamızla 1,7 milyona yakın işverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza hâlihazırda destek vermekteyiz." diye konuştu.

“2019 Yılında 2.5 Milyon Yeni İstihdamı Hayata Geçireceğiz”

Programda konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ise, "2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında gerçekleşen finansal dalgalanmaların ekonomiye etkisini en aza indirmek için çok güçlü destekleri hayata geçirdik” dedi.

“KOBİ’lerimiz İçin 20 Milyar Destek Sağlandı”

Albayrak, “KOBİ'lerimiz için 20 milyar liralık destek sağlandı. KOBİ'ler için yeni paket geliyor, bu hafta açıklayacağız” açıklamasında bulundu.

“TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçede Çalışacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda yeni istihdam seferberliği başlatılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği çağrısına yönelik ilk adımı atıyor, kampanyayı 'Burası Türkiye Burada İş Var ' sloganıyla başlatıyoruz. Bu kampanyanın yaygın şekilde tanıtılması ve en geniş katılımın sağlanması için TOBB olarak 81 ilde ve 160 ilçede çalışacağız. İstihdam kampanyasına katılın, bu tarihi desteklerden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alıp hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun” ifadesini kullandı.

2018 istihdam seferberliği toplantısının ardından TOBB IX. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası gerçekleştirildi. Toplantıda 61 sektör meclisi temsilcileri söz alarak, sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Şuraya bine yakın iş insanı katıldı.