Milletvekili Erol, Maden'in Sorunlarını TBMM'ye Taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Yıldızlar SSS Holding'e bağlı bakır işletmesinin atıklarından dolayı 'doğal olmayan afet'e maruz kalan Maden'deki sorunları Enerji Bakan'ı Fatih Dönmez'in yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ ziyaretleri kapsamında vatandaşların kendisine ilettiği sorunların nedenlerini ve çözüm önerilerini birinci ağızdan öğrenmek amacıyla meclise ilgili bakanların cevaplaması amacıyla soru önergesi vermeye devam ediyor.
Erol, bu kapsamda Maden’de bakır işetmesinin atıklarından dolayı hasar alan tarihi yapılar, kamu binaları ve özel mülkiyetleri Enerji Bakan’ı Fatih Dönmez’e sordu.
Milletvekili Erol aynı zamanda, Malatya İli, Doğanyol İlçesi, Gökçe Mahallesi’nde benzer bir durumdan kaynaklı riskli alan ilan edilme durumuyla başlatılan “Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi”ne benzer bir projenin Elazığ’ın Maden ilçesinde de yapılıp yapılmayacağını da Enerji Bakanı Dönmez’e sordu.
Milletvekili Erol’un Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesi şu şekilde:
TARİHİ İLÇE MADEN
Elazığ'ın Maden ilçesi Dicle Nehri'nin sağ kıyısına hakim bir yamaç üzerine kurulu, tarihi bir mekan. Geçmişi çok eskilere dayanan bu ilçede; 1862 yılında yapılan Camii-Kebir adında cami, 1762 yılında yapıldığı bilinen bir hükümet konağı ve 1899 yılından kalma bir de saat kulesi var. Bu bölgenin neolitik çağdan bu yana insanlığın odak merkezi olmasının sebebi ise altın ve bakır madenlerinin yoğunluğu.
“DOĞAL OLMAYAN HEYELAN”
Maden fabrikaları ve işletmesiyle seneler boyu ışıl ışıl bir işçi beldesi olarak bilinen Maden; bugün Yıldızlar SSS Holdinge bağlı bakır işletmesinin atıklarından dolayı "Doğal olmayan heyelan" diye tanımlanan toprak kayması riskiyle karşı karşıya. Evlerin, mahallelerin boşaltıldığı son olarak da ilçenin girişindeki tarihi taş köprünün yıkılmasına sebep olan fabrika atıkları, neredeyse tüm ilçeyi tehdit ediyor.
2 SORULUK ÖNERGE
Maden Kanunu (Ek fıkra:14/2/2019-7164/8 md.) belirtildiği üzere; Maden ruhsat sahalarında rezerv kaybına sebebiyet verilmemesi için, arazinin vasfına bakılmaksızın ruhsat sahaları hafriyat toprağı, cüruf, inşaat yıkıntı atığı ve benzeri atıklar için döküm alanı olarak kullanılamaz, maden ruhsat sahalarına kamu kurum ve kuruluşları tarafından döküm izni verilemez. Bu bağlamda;
1. Malatya İli, Doğanyol İlçesi, Gökçe Mahallesi 27 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile tıpkı Maden gibi "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun 2. Maddesi" kapsamında riskli alan edilmiştir. Bu kapsamda Gökçe Mahallesinin "Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projesi" ile yeniden yerinde inşa edilmesi kararlaştırmış. Maden ilçemiz içinde bölgede bulunan hafriyatın kaldırılması, zemin sağlamlaştırmanın yapılması ve sonrasında güvenli hale gelmiş olan bölgede incelemelerin yapılarak hasar görmüş yapıların tıpkı Gökçe Mahallesinde olduğu gibi Kentsel Dönüşüme tabi tutulmasına yönelik bir çalışmanın yapılması planlanmakta mıdır?
2. İlçede yaşanan bu doğal olmayan heyelan riski, ilçenin çevre kirliliğine, doğal yapısına, ekolojisine büyük zarar vermiştir. Maden ilçe girişinde bulunan Tarihi Taş Köprü, Beton Arma Köprü, Maden Belediye Binası, Kaymakamlık Binası, Milli Eğitim Müdürlüğü Binası, Halı Saha, Maden Anadolu Lisesi, Milli Emlak Binaları, Özel İdare Binası, Belediyeye ait iş yerleri ve birçok konut bu doğal olmayan heyelan sonucu tehlike altına sokturulup, yıkılmalar çatlamalar oluşup, ilçe kamu kurum ve kuruluşlarının yanında mülk sahipleri bu çevre faciasıyla büyük maddi zarar görmüştür. Tüm bu yaşananlara rağmen hafriyat halen kaldırılmamıştır. Hafriyatın kaldırılması ile Bakanlığınızca ilgili firmaya herhangi bir yazı tebliğ edilmiş midir? Hafriyat firma tarafından ne zaman kaldırılacaktır? Firmaya yasal işlem başlatılmış mıdır?