Milletvekilleri TBMM'de Elazığ'ı Konuştu
TBMM'de CHP Gurubunun meclise sunduğu Elazığ Depremiyle ilgili araştırma önergesi görüşmelerinde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konuşma yaparak Elazığ için bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi. Milletvekili Erol'un konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık ise 'Elazığ depreminde her bir vatandaşa her bir ferde eşit oranda ilgi gösterilmiş' dedi. Konuşmaların ardından Elazığ Depremiyle ilgili araştırma yapılması önergesi yapılan oylama sonucunda red edildi.
CHP Grubu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclise; “Elazığ depremi sonrası yapılan yardımlarda yaşanan aksaklıkların araştırılması” konulu bir önerge sunuldu. Önergeyle ilgili CHP Gurubu adına söz alan CHP Elazığ Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gürsel Erol, Meclis kürsüsünde konuşan Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ depreminin ardından geçen sürece değindi. Milletvekili Gürsel Erol’un konuşmasının ardından önergeyle ilgili AK Parti Gurubu adına AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık söz aldı. Milletvekili Balık konuşmasında Elazığ’da yapılan çalışmaları anlattı.
CHP ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL’UN KONUŞMALARI
İzmir’deki depremden kaynaklı İzmir’de yaşamını yitiren bütün İzmirlilere başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Aslında bugünkü konuşmayı bir benzetme üzerine kurgulamak istemezdim. Ama devlet 82 Milyon yurttaşımızın babasıdır. Yani vatandaşın başına bir şey geldiği zaman tanımlama ve yorumlama devlet baba mantığıdır. Ve devlette yurttaşları arasında adil olmak zorundadır. Devlet yurttaşları bir sorunla karşı karşıya kaldığı zaman adaleti, anayasa eşitlik hakkını tanımlayarak hizmeti götürmeli ve sorunları çözmelidir.
EROL: DEPREM SİYASİ BİR KONU DEĞİLDİR
Bundan kısa bir süre önce 2020 yılının 24 Ocak gecesi Elazığ’da bir deprem oldu. Ben deprem sonrası süreçle ilgili, devletin yaptıklarını hükümetin yaptıklarını, siyasi partilerin katkılarını, parti ayrımı yapmaksızın belediye başkanlarının, Sivil Toplum Örgütlerinin katkılarını bu kürsüden teşekkür ederek söyledim. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ettim. Sayın hükümet üyelerimize teşekkür ettim. Başta sayın genel başkanımız olmak üzere bütün partilerin genel başkanlarına teşekkür ettim. Parti ayrımı yapmaksızın bütün siyasi partilerin belediye başkanlarına teşekkür ettim. Neden çünkü deprem siyasi bir konu değildir. Bir bölgede bir deprem yaşandıysa, devlet olarak yurttaş olarak bizim siyasi düşüncemizi şapkamızı bir tarafa bırakarak vatandaşın mağduriyetlerini nasıl gideririz diye hepimizin orada olması lazım. Hepimiz oradaydık, İzmir’de de oradaydık, Giresun’da da oradaydık. Ama Giresun’la, İzmir’le Elazığ’ı bir kıyaslamak isterim.
EROL: DEPREMLE İLGİLİ SÜRECİ 3 ANA BAŞLIKTA TOPLAMAK LAZIM
Karşınızda yalnızca Elazığ milletvekili olarak değil, sahipsiz bir kentin, sorunlu yurttaşlarının dertli bir milletvekili olarak karşınızdayım. Deprem sonrası yalnızca depremi, depremden sonraki kriz yönetimi olarak düşünmeyin. Depremle ilgili süreci 3 ana başlıkta toplamak lazım. Bir depremin yaratacağı zararların engellenmesiyle ilgili alınacak tedbirler. Bu teknik bir konu. İki, depremin yaşandığı süreçten itibaren kriz yönetimi. Yani depremin olduğu kentte kaosu engelleyecek önlemler. Vatandaşın iaşe, barınma talepleri. Üç, afet yönetimi o ne? O da depremden sonra vatandaşların mülkiyet hakkının korunması. Ne yazık ki Elazığ’da bu mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili bir sorun var.
EROL: ELAZIĞ’DA MÜLKİYET SORUNLARIYLA İLGİLİ BÜYÜK SORUNLAR VAR
Giresun’da bir sel baskını oldu. Oradaki esnafa 50 bin TL karşılıksız kredi verildi. Doğru mudur? evet son derece doğrudur. İzmir’de deprem oldu, İzmir’deki esnafa 50 Bin TL karşılıksız hibe para verildi. Doğru mudur? Evet son derece doğrudur. Ama Elazığ’da verilmedi. Elazığ’da kredi olarak verildi. 2 bin 500 TL’si hibe olarak verildi. Ve Elazığ’da mülkiyet sorunlarıyla ilgili büyük sorunlar var. Benim ricam şu, İzmir’deki depremle ilgili depremi yaratan etkenlerin düşürülmesi ve araştırılmasıyla ilgili ana başlık olarak dün burada bir komisyon kuruldu. Bu önemli bir komisyon. Ama yalnızca deprem sürecinin bir ayağı. Diğer ayağı da 7369’a göre umumi hayata müessir ilan edildikten sonra yapılacak devlet komu hizmetleriyle ilgili sürecin planlanması.
EROL: ELAZIĞ’A BİR KOMİSYON KURULMALI
Elazığ’a bir komisyon kurulmalı. Çünkü deprem oldu, kriz doğru yönetildi. Afet süreci yönetimiyle ilgili aksaklıklar var, problemler var. Vatandaş çaresiz, hala konteyner de yaşıyorlar ve bu kış konteyner da geçecek. Hala yapılmayan evler var. Hala mülkiyet sorunu var, hala tapu sorunu var. Var, var, var var… Bir komisyon kurun ben buradan bu komisyonu muhalefet partilerden hiç kimseyi almayın. AK Parti’nin milletvekilleri olsun. Çünkü sizde insansınız, sizin de vicdanınız var. Gelip mağduriyeti gördüğünüz zaman, görmemezlikten gelemezsiniz. Ama bu parlamentoda bu talebi görmemezlikten gelmeyin. Gelin Elazığ’da o vatandaşın taleplerini sorunlarını, beklentilerini, mağduriyetlerini, hak gaspını görün ve ona göre dün hazırlanan meclisten geçen komisyonla, her iki komisyonun kararları birleştirerek yeni mevzuatlara yeni kanun değişikliklerine ihtiyaç var. Hala 7269 nolu kanun 1959 yılında çıkan kanunun yetersiz, talepleri çözmeyen bir kanun. Bu konuda bütün parlamentomuzun desteğini bekler, hepinize saygılar sunarım. Milletvekili Gürsel Erol’un konuşmasının ardından AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık konuşma yaptı.