Şuşa İşgalden Kurtarıldı!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgali altındaki Şuşa şehrinin de özgürlüğüne kavuşturulduğunu ilan etti.

Şuşa İşgalden Kurtarıldı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgali altındaki Şuşa şehrinin de özgürlüğüne kavuşturulduğunu ilan etti.
Sabah millete hitap eden Aliyev "28 yıl sonra Şuşa'da ezan sesi duyulacak" dedi.
 
Ermenistan'a "Müzakere süreci hiçbir işe yaramadı. Masa arkasında bir sonuç alamadım. Bizi oyalamaktan başka bir şey yapmadılar. Sonuna kadar gideceğiz" diyerek rest çeken Aliyev "Bugün Azerbaycan bayrağı Şuşa şehrinde dalgalanıyor. Biz bölgenin enerji ve ulaşım haritasını yeniden şekillendirdik. 8 Kasım Azerbaycan tarihinde ebediyeten kalacaktır. Bu tarin sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu bizim şanlı zaferimizin günü. Bu zaferi şavaş alanında kazandık" dedi.

ŞEHİTLERİN KANI YERDE KALMADI
Cumhurbaşkanı Aliyev şöyle devam etti: "Bugün, şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Hocalı kurbanlarının kanı yerde kalmadı. İntikamımızı savaş meydanında aldık. Şuşa'yı azad ettik. Gözün aydın olsun Azerbaycan. Gözün aydın olsun dünya Azerbaycanları. Her gün binlerce mektup alıyorum. Ne kadar güzel sözler ve büyük destek gösterileri var.
Bütün dünyaya ilan ediyoruz. Biz büyük halkız. Bu yumruk demir yumruktur. Bu demir yumrukla düşmanın bazını ezeceğiz."

CEPHEDE SEVİNÇ GÖZYAŞLARI

Aliyev'in, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında kritik öneme sahip Şuşa kentinin işgalden kurtarıldığını açıklaması cephe hattında sevinçle karşılandı. Fuzuli'de, Azerbaycan kuvvetlerinin yanı sıra basın mensupları ve vatandaşların da bulunduğu çok sayıda kişi, Aliyev'in Şuşa kentinin işgalden kurtarıldığını açıklamasını alkışlayarak kutladı. Askeri personel ve basın mensupları da cep telefonlarından takip ettikleri konuşma sırasında "Şuşa" şeklinde sloganlar attı.
Askeri personelden bazılarının gözyaşı döktüğü görüldü. Şuşa'nın işgalden kurtarılması, şehirde zaman zaman havaya ateş açarak da kutlandı.

Azerbaycanlılar da sokaklara dökülerek Şuşa'nın özgürlüğünü kutladı. Ellerine Türk ve Azerbaycan bayrakları alan halk "Azerbaycan Türkiye! Azerbaycan Türkiye!" şeklinde coşkusunu dile getirdi. 

ADIM ADIM ÖZGÜRLÜĞE

Şuşa, Ermenistan tarafından 8 Mayıs 1992'de işgal edilmişti. 1752'de Karabağ hanı Penahali han tarafından kurulan Şuşa, hem çok sayıda tarihi anıta sahip olduğu için hem de çok sayıda seçkin bilim ve kültür adamının burada doğması dolayısıyla sadece Şuşalılar için değil, tüm Azerbaycanlılar için önemli bir kent. Şuşa, Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olan bir şehir olmanın yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri Hankendi'ne giden yolun üzerinde bulunduğu için stratejik önem de taşıyor. Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başladığı operasyonda, 4 kent merkezi, 3 kasaba ve 220 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermenistan'ın işgalinden kurtarmıştı.