Üçüncü Pik Kapıda!
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de korona vakaları yükselişe geçti.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de korona virüs vaka sayıları alarm veriyor. Günlük vaka sayıları geçen aya kıyasla yaklaşık 3,5 kat artarken, Covid-19’a bağlı vefat sayısı da 2 katına çıktı.
Covid-19 tanısı alan kişilerin yüzde 70’inde İngiliz varyantına rastlandığı belirtiliyor. Artan vaka sayılarına bağlı olarak yoğun bakımlarda da hareketlilik başladı. Ülke genelinde yoğun bakımlardaki doluluk oranı da yüzde 7 artarak yüzde 66’ya yükseldi. Aşılamanın yapıldığı yaş gruplarında yatışlar azalırken, yoğun bakım ihtiyacı olan kişilerin yaş ortalaması önceki dönemlere göre düştü. Uzmanlar, bu artışların devam etmesi halinde, 3’üncü pikin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.
ŞU ANKİ VAKALAR, BİRİNCİ PİKİN 5 KATI
Kısıtlamaların kaldırılması ve İngiliz varyantının ülke geneline yayılmasıyla birlikte artan vakaların önü alınamıyor. Uzmanlar, Nisan ayı ortalarında vaka sayısının 30 binlere dayanmasını beklediklerini açıklamıştı ancak bu rakama 20 gün öncesinden ulaşıldı. Türkiye’de birinci pikin yaşandığı dönemde vaka sayıları 5 bin, ikinci zirvede ise 30 binlere çıkmıştı. İçinde bulunduğumuz dönemdeki vaka sayıları ise birinci zirvenin yaklaşık 6 katı anlamına geliyor. Gazetemize konuşan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, “Yeni kontrollü normalleşme sürecine geçerken, vaka sayılarında artışlar görüyoruz. Şu an 3’üncü pike doğru tırmanıyoruz. Eğer vaka sayılarındaki artış trendi bu şekilde devam ederse, Nisan ayının ortalarında 3’üncü zirveyi görebiliriz. Bu dönemde tedbirlere uymak oldukça önem taşıyor” dedi.
KIRMIZI İLLERİN SAYISI ARTIYOR
Mutasyona bağlı olarak artan bulaş, günlük Covid-19 hasta sayılarına etki ederken, Türkiye’nin risk haritası da yavaş yavaş kırmızıya dönüyor. İllere göre vaka dağılımı verilerinde, çok yüksek riskli illerin sayısı bir haftada 25’ten 39’a çıktı. Bu hafta, vaka sayısı 70 ilde artarken, sadece 11 ildeki vakalarda azalma görüldü. Vaka sayıları bir önceki haftaya göre 100 bin kişide Sinop'ta 36,5, Gümüşhane'de 32,46, Mersin'de 16,05, Kırıkkale'de 14,36, Burdur'da 14,23, Hatay'da 7,66, Muş'ta 6,08, Adana'da 1,42, Osmaniye'de 0,37, Mardin'de 0,24 ve Afyonkarahisar'da 0,14 azaldı. 100 binde vakaların en fazla arttığı iller ise Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan oldu. Kastamonu'da 79,18, Çankırı'da 75,35, Yalova'da 74,98, İstanbul'da 72,87 ve Erzincan'da 70,38 artış yaşandı. Vaka artışı bu şekilde devam ettirdiği takdirde, düşük risk kategorisinde mavi olarak yer alan 7 ilden 6’sı da orta riskli gruba geçecek.
YOĞUN BAKIMLAR HAREKETLENDİ, YAŞ DÜŞTÜ
Ayrıca, vaka sayılarındaki bu artışlar yoğun bakımlara ve yatak doluluk oranlarına da yansıyor. Şubat ayında yüzde 59 olan yoğun bakımların doluluk oranı, yüzde 7’lik artışla 66’ya yükseldi. Yatak doluluk oranları ise yüzde 50’inin üzerine çıktı. Yoğun bakımların durumuna ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Sema Turan, “Önceki piklerde; ilk olarak poliklinik başvuru sayısı, sonra hastane servis yatışları, onu da takiben yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısında artış yaşanmaktaydı. Şuan da acil servis ve polikliniğe başvuran hasta sayısında artış var. Buna bağlı olarak servis yatışı verdiğimiz hasta sayısı ve yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısı da artmaya başladı. Özellikle bizim hastanemizde şu an yoğun bakımlar için sağlık hizmet sunucularımız yeterli. Şu an 2’inci pikte olduğu kadar yüksek oranda bir doluluk oranına sahip değiliz. Tabi, önümüzdeki 10-15 gün içinde bu artış devam ederse yoğun bakım doluluk oranları da artacaktır. Normalde, 65 yaş üstünde, eşlik eden hastalığı bulunan kişilerde yoğun bakım ihtiyacı fazla oluyordu ve bu yaş grubunda ölüm oranı daha yüksekti. Ama yaygın aşılama sayesinde, 65 yaş üstü hasta grubunda yoğun bakım ihtiyacı biraz daha azaldı. Yoğun bakımlara kabul edilen yaş ortalaması da düştü. Şu an genellikle 40-65 yaş arası kişiler, yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.