Erhan Bahçeci

FÜ Hastanesi Eski Günlerine Hasret!

Erhan Bahçeci

İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden biridir sağlık konusu. İnsan yaşamında önemli bir yer tutan sağlığımız bazen bozulduğunda hemen hastanelerin veya sağlık merkezlerinin yolunu tutar, bazen eleştirdiğimiz bazen de şiddete başvurduğumuz doktorlarımızdan şifa buluruz.

Bende nacizane bu yazımda Fırat Üniversitesi Hastane yönetimini biraz eleştirip birazda son zamanlarda şikayetçi olduğumuz hastane hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.

Eskiden Doğu Anadolu Bölgesinden onlarca hastaya şifa olan, en başarılı doktorları bünyesinde barındıran ve yüz binlerce öğrenci yetiştiren Tıp Fakültemiz ve hastanemiz son zamanlarda aşırı yoğunluktan, kısmen de hekim yetersizliğinden ve birazda yönetimin yanlış uygulamalarından dolayı eleştiri yağmuruna tutuluyor. Elbette herkes kendi açısından haklı olabilir ama bu eleştirilere de kulak vermek lazım diye düşünüyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hayalim” dediği Elazığ Şehir Hastanesinin açılmasıyla beraber kapanan hastaneler sebebiyle şehrin batı kısmındaki hastaların yoğunlukla Fırat Üniversitesi Hastanesini tercih etmeleri buradaki işlemlerin uzamasına ve hastaların yeterli hizmet alamamasına sebep olmaktadır.

Şöyle ki, artan nüfus yoğunluğu dikkate alındığında acil servis bölümü artık yetersiz kalmakta ve yenilenmesine rağmen bazen buraya gelen hastalar ile doktorlar arasında sıkıntıya sebep olduğunu görüyoruz.

Yine kan alma ünitelerinde sabah erken saatlerinden başlamak üzere uzun kuyrukların oluştuğu ve her katta olan bu ünitelerin, hastalara yetersiz hizmet sağladığını görüyoruz. Kaldı ki, buradaki kan alma polikliniklerin hemen karşısında yine aynı ünitenin olduğu ama her nedense buraların sürekli kapalı olduğunu görmekteyiz. Acaba hastane yönetimi buraları neden kapalı tutmaktadır, onu da bilemiyorum.

Hastanenin randevulu sisteme geçmesi hastalar açısında olumlu olarak karşılanmaktadır, ancak bazen çeşitli imkansızlıklardan dolayı randevu alamayan hastalar, günlük kotanın dolmasıyla birlikte poliklinik önünde mağdur olmakta ve bu da doktor ile hasta arasında sıkıntıya sebep olmaktadır. Acaba bu konuya daha farklı çözüm önerisi geliştiremez mi hastane yönetimi.

Mesela Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olduğu gibi gece poliklinikleri açamaz mı bu konuda yetkililerle görüşülüp bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik adım atılamaz mı?

Ayrıca ultrason ve tomografi çekimlerinin çok ileri tarihlere verilmesi hastaları mağdur etmekte, bu da maddi imkanı olan insanların özel sağlık merkezlerinde işlemlerini yapmasına ama imkanı bulunmayanların ise o tarihi beklemesine ve hastaların tedavisinin gecikmesine sebep oluyor.

Son zamanlarda artan şikayetlerin nasıl değerlendirildiği ve özellikle medya kuruluşlarının da gündeme taşıdığı Fırat Üniversitesi Hastanesindeki yaşanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla Sayın Rektörümüze ve hastane yönetimine çok büyük görev düşmektedir. Çünkü insanlarımızın sağlıklı bir hayat sürmesi için tercih ettiği hastanenin bu kadar sıkıntılı olmasını bir Tıp hocası olarak sizlerde istemezsiniz diye düşünüyorum. 

Sağlıkta bir dönem cazibe haline gelen Fırat Üniversitesi Hastanesi son zamanlarda sorunlu hale dönüşüyor. Onlarca başarılı hocaların ve doktorların olduğu Fırat Üniversitesi Hastanesinde yaşanan sıkıntılar buradaki yüzlerce  başarıya gölge düşürüyor.

Sayın Rektörümüzün ve hastane yönetiminin bu yaşananlara cevap vermesi ve şehrin yöneticilerinin de üzerine düşen bir görev var ise beraberce bu hastanemizin eski başarılı günlerine dönmesini, burada yaşanan sıkıntılardan dolayı kaliteli hocalarımızın hastaneden ve şehrimizden gitmesine göz yummamalıyız.

Hem insanımızın mağdur olmadığı, hem de doktorlarımızın işinden usanmadan, bıkmadan çalıştığı bir hastaneye tekrardan kavuşabilmek ümidiyle…

Kalın sağlıcakla…

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları