Ufuk Çetinkaya

Kimseyi Kendin Gibi Görme

Ufuk Çetinkaya

Herkesi kendim gibi sandım ama öyle olmadığını geç anladım çok sık duyduğumuz bir cümledir ve ne yazık ki bir o kadar da gerçektir. 

İçinizdeki güzelliklerin, iyi düşüncelerin her insanda var olduğunu sanıp, herkese iyi davranırsınız fakat o iyilikler size çoğu zaman hayal kırıklığı olarak geri döner.
 
Mutlu olmak için, hayatta kimseyi kendin gibi görme. Çünkü sen gibi olan tek kişi, aynadaki yüzündür.
 
İnsan kendisinden başka kimseyi tam olarak tanıyamayacağı ve anlayamayacağı için mecburiyetten, küçücük ve zavallılığından herkese sadece kendi penceresinden bakabilir. 

Empati güzel ve özel bir şey olmakla birlikte yine kişinin kendi tecrübeleri, duyuları ve iyi niyetiyle sinirlidir, başkasının içinden görebilmeye, başkası olabilmeye kadar gidemez. Bu yüzden herkesin duygusu, durumu kendinedir, kelimelerin de dilin de anlamının yittiği sıkça görülür.

İnsan garip bir varlık taşıyamayacağı yüklerin altına girip eziliyor.

Asla kendinden şüphe etme…

Sen ne hissediyorsan o her zaman doğrudur. Dünyadaki bütün insanlar toplansa ve sana aksini söylese bile senin hissettiklerin senin için doğrudur.

Onlar farklı hissedebilir, farklı düşünebilir ama bu senin hissettiklerinin yanlış olduğunu göstermez, sadece onlardan farklı olduğunu gösterir.

Asla farklı olduğun için utanma.

Eğer çevrende senin gibi düşünen, seni anlayan insanlar yoksa, o zaman çirkin ördek yavrusu hikayesini hatırla… 

Muhtemelen sen yanlış yerde, yanlış insanlarla birlikte olduğun için seni anlamıyorlardır. O halde hedefin ait olduğun yeri bulmak olmalıdır. Asla muhteşem bir kuğu olduğun gerçeğini unutma ve ördek olmak için uğraşma.

Mutlaka kendine iyi davran.

Her zaman ama her zaman, mutlaka kendine iyi davran. 

Kendini sev, şefkatle yaklaş. Yanlış yaptığında acımasızca kendini eleştirip üzme…

Aksine başını okşa, kendini kucakla ve her şeyin geçeceğini söyle. 

Üzgün olduğunda, kırıldığında, acı çektiğinde, mutsuz hissettiğinde kendine özen göster, tıpkı hasta bakar gibi kendine bakım uygula.

Yapmaktan hoşlandığın aktivitelerle meşgul ol ve bu durumdan çıkarak kimsenin seni incitmesine, üzmesine izin vermeyeceğini göster.

Seçimini yap kendin için

Hayatta en büyük dostun sen olabileceğin gibi hayattaki en büyük düşmanın gene sen olabilirsin. 

Seçimini yap ve kendin için dostu mu yoksa düşmanı mı olacağına karar ver.

Yaşamdaki tüm acıları atlatabilirsin, her şeye rağmen mutlu olmayı başarabilirsin, istersen kötü alışkanlıklarını bırakabilir ve her zaman yeniden başlayabilirsin. 

İstersen kendine yeni bir hayat kurabilirsin. 

Eğer kendinin dostu olabilirsen..

Yazarın Diğer Yazıları