Harput Dimdik Ayakta

Son 3 yılda 6 üzeri depremlerle sarsılan, son olarak geçtiğimiz gün Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Elazığ'ın 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi'nde tek taş bile yerinden oynamadı.

Harput Dimdik Ayakta
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da UNESCO Geçici Miras Listesinde bulunan 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, inşa edildiği günden beri birçok deprem yaşadı. 2020’de Elazığ merkezli 6,8 ve 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsılan ve son olarak geçtiğimiz gün Malatya’nın Kale ilçesi merkezli 5,9 büyüklüğündeki depremi yaşayan tarihi mahallede hasara rastlanmadı.

4 büyük deprem gören 5 bin yıllık tarihi mahalle dimdik ayakta

GÖRENLERİ ŞAŞIRTTI
Pisa Kulesi’nden daha eğri olduğu tescillenen eğri minare, Harput Kalesi, türbeler ve diğer tarihi han, hamam ile konaklarda tek bir taş bile yerinden oynamadı. Bin 200 rakımlı mahallede tarihi eserlerin yanı sıra normal yapıların da hasar almaması, görenleri şaşırttı.

"BİR TAŞ BİLE DÜŞMEDİ"
Mahallede hiçbir yapının zarar görmediğini aktaran Harput Mahallesi Muhtarı Mehmet Demir, ’’Bu yapıların depremden etkilenmemesini sağlam yapıldığına bağlıyoruz. Asırlar önce yapılan yapılar, hala dimdik ayakta. Bir taş bile düşmedi. Bu da yapının sağlamlığına bağlı. Üç depremde özellikle son depremi Harput’ta çok hissettik. Sahayı gezdik herhangi bir sıkıntımız yok. Eğri minare ve Harput Kalesi başta olmak üzere diğer tarihi yapılarda herhangi bir hasar yok” dedi.

4 büyük deprem gören 5 bin yıllık tarihi mahalle dimdik ayakta