Alpay 'Elazığ İçin Gövdemizi Taşın Altına Koyduk'

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi'nin Özel Danışmanı ve Birevim İl Özel İdare Spor Kulübü Başkanı Mustafa Alpay, Kadınlar Basketbol Süper Liginde mücadele eden takımlarının lig mücadelesini ve hedeflerini Elazığ Yeni Haber'e anlattı.

Alpay 'Elazığ İçin Gövdemizi Taşın Altına Koyduk'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Röportaj: Sude TUNCEL

Başkan Alpay, pandemi ve takımdaki sakatlıklar nedeniyle bu sezon ligde hedeflenenin gerisinde kaldıklarını ama Avrupa Kupalarında başarı sağladıklarını kaydetti. 

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Elazığlı hem şehrimiz Murat Çiftçi' nin İl Özel İdare Spor Kulübü'ne büyük destekleri ve maddi katkıları olduğunu aktaran Kulüp Başkanı Mustafa Alpay, o dönem kapanma noktasında olan kulübün yeniden ayağa kalktığını kaydetti. 

Birevim Elazığ İl Özel İdare Kadın Basketbol Takımının Elazığ'ın bir marka değeri haline geldiğini belirten Alpay, Tüm Elazığlıların takımlarına destek vermeleri gerektiğini söyledi.

Elazığlı olan ve uzun yıllar İstanbul'da görev yapan Alpay, Birevim olarak Elazığ'da sosyal sorumluluk projesi Bir Gelecek kapsamında önemli çalışmalar yaptıklarını da aktardı. 

Birevim İl Özel İdare Spor Kulübü Başkanı Mustafa Alpay ile yaptığımız röportaj şöyle:

Sayın Alpay, takımınızı hangi noktadan devraldınız, şuan geldiğiniz seviye neredir, kısaca bahsedermisiniz?

"Geçen sene basketbol takımımız süper lige çıktı. Süper ligde ilk senesiydi. Dönemin valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırım İstanbul’a gelerek Birevim Yönetim Kurulu Başkanımız Murat Çiftçi’ den destek istediler. Biz de Birevim ailesi olarak takıma isim ve forma sponsorluğu olarak katkı sağladık.

Bu sene de mevcut yönetimin istifasıyla bir boşluk oluştu. Hem vali yardımcımız hem il özel idare genel sekreterimiz takıma başkan olmam gerektiğini söylediler. Zaten ligin başlamasın bir ya da bir buçuk ay kalmıştı ve vakit çok kısıtlıydı. Murat Çiftçi’ beyin de desteleriyle bu görevi almış oldum."

"TAKIMIMIZ BU SENE AVRUPA KUPALARINA KATILMAYA HAK KAZANDI"

"Kulübün yönetiminde Vali Yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Genel sekreter Yardımcısı Murat Okubay, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Abdulsamet Eren, Birevim Genel Sekreteri Avukat Ahmet Doğuş Cantürk, Emrah Çiftçi yer aldı.Yönetim bu şekilde oluştu.

Bu Yönetim kurulu tercihten ziyade bir zorunluluk haline geldi çünkü Elazığ’ımızı süper ligde temsil edecek olan kadınlar basketbol takımımızın yoluna bir şekilde devam etmesi gerekiyordu. Bu sene süper lig mücadelesinin içerisinde bulunması gerekiyordu.

Takımımız bu sene Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandı. Dolayısıyla böyle bir durumda sırtımızı dönüp gitmek mümkün değildi. Böylelikle elimizi değil gövdemizi taşın altına koyduğumuzu söyleyebilirim.

Bunu mecazi anlamda söylemiyorum çünkü hakikaten 7 aydır hiçbir iş ile ilgilenmeden mesaimin büyük bir çoğunluğunu takımımıza ayırdım. Kulübe başkan olduktan sonra geçen ömrümün yüzde yetmişini Elazığ’da geçirdim diyebilirim."

TAKIM TOPARLANDI

"Takımımız geçen sene pandemi nedeniyle ikinci yarıda ligi dokuzuncu olarak bitirmişti. Biz bu sene Çankaya Üniversitesi Avrupa kupalarına gitmeyince biz Avrupa kupasında oynamaya hak kazandık. Biz takımı aldığımızda takım süper ligde mücadele eden ve Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanmış bir takımdı.

Bu sene süper ligdeki mücadelemizi sürdürdük ama sezon başında yaşanan sakatlıklar ya da aksaklıklardan sebep ve ligin başlamasına az bir süre kala takımın başına gelmemizle takımımız maalesef sezon başı kampı yapamadı.

Oyuncularımız bir arada çalışamadı. Hoca değişikliğine gittik derken çok şey yaşandı. Sonrasında takım toparlandı zaten. Yabancı oyuncularımızın ne kadar iyi olduklarını Avrupa kupasında gördük. Üçte üç yaptık ve hepsi üstün bir performans sergiledi." 

Takımınızın hedefleri nelerdir?

"Takımımız şu anda süper ligde onuncu sırada. Seneye yine süper ligde mücadele etmeye devam edeceğiz. Avrupa kupalarında bugün son 16 maçında kayseri basketbol takımı ile karşılaşacağız. Ardından maçı kazanırsak çeyrek finale çıkacağız. Çeyrek final mücadelesini de kazanıp kendimizi final foura atmayı hedefliyoruz. Hedefimiz şu an için bu.

Takımımızın bunu başaracak kapasitesi elbette var. Gerekli çalışmaları yaptık, hazırlıklarımızı tamamladık. Bundan sonrası artık biraz da kaderin nasıl tecelli edeceği ile alakalı. Umuyorum ki kader de Elazığ’ımızın yanında olur."

İl Özel İdare Spor Kulübü'nün başarısı Elazığ'a ne gibi katkıları olacaktır?

"Kupayı kazanmak Elazığ’a gerçekten çok büyük avantajlar getirecek. Bunun başında Elazığ’ın öncelikle tüm Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya sesini duyurması mümkün olacak. Kupayı alır, kazanırsak kamu kaynaklarını kullanmadan Ankara’ya sayın cumhurbaşkanımızın yanına Avrupa şampiyonu takımı olarak gideriz. Orada siyasilerimizin, yöneticilerimizin önderliğinde taleplerimizi sunabiliriz.

Elazığ’a başka spor tesisleri kazandırabiliriz. En önemlisi eğer Türkiye’de basketbola bir yatırım yapılacaksa il olarak en doğru şehrin Elazığ olduğu algısı oluşur. Bu da bizim için son derece mutluluk verici bir durum olur. Bu sayede Elazığ’a spor anlamında yatırımlar alabiliriz. Tesisleşmeyi sağlarız. Belki bir altyapı yapılabilir.

Bu altyapının finansmanı Ankara’daki genel bütçeden karşılanabilir. Bilemiyoruz tabi ki bunlar hep ihtimaller arasında. Tabi ki burada önemli olan gayret etmek, talepkar olmak, talepleri doğru yerlere doğru kanallar ile iletmek ve işin ucunu bırakmamak, daima çabalamak. Böyle çalışırsak eğer ben birçok yatırımın ve tesisin Elazığ’ımıza kazandırılabileceğine inanıyorum. İnşallah şans yanımızda olur."

Bugün oynanacak olan Avrupa Kupasının sonucunu hepimiz merakla bekliyoruz. Heyecanlı mısınız?

"Avrupa kupalarında ilk senemiz bizim. İlk defa Avrupa kupalarında Elazığ temsil edildi. İlk üç maçımızı kazanmamız bizler için çok önemliydi. Önemli rakipler ile oynadık. Aslında ben takımımızı başarılı adlediyorum.

Bundan sonra karşımıza çıkan rakipleri eleyecek ve diğer turlara geçebilecek gücümüz var ama her zaman olduğu gibi kaza bela peşimizi bırakmadı. Önemli bir oyuncumuz Jelena Dubljeviç’in ayağında stres kırığı var ve büyük ihtimalle kazanırsak çeyrek finale çıkacağımız maçta yer alamayacak. Bu bir mazeret değil tabi ki.

Ben kazanacağımızı düşünüyorum. Önemli olan kazanacağımıza olan inançtır. Bende de oyuncularımızda da bu inanç var. İnşallah Elazığ’a yakışır bir netice alıp hepimizin yüzünü güldürürler."

Takımınızı başarılı görüyor musunuz?

"Biz bu sene Play Off’lara katılmayı çok istedik maalesef katılamadık. Bunun için haklı sebeplerimiz var. Vicdanıma soruyorum bazen her şeyi yaptık mı diye. Evet yaptık. Takımımızın bir hedefi var fakat bu hedeflere ulaşmamıza engel olan birçok etmen oldu ve ne yazık ki bu  engeller bizim elimizde olan engeller değil.

Mesela elini inciten ve dört maç kaçıran önemli bir takım oyuncumuz var. Bu gerçekten büyük bir kayıp. Aslında tam kadro olduğumuzda çok başarılı ilerleyişler sağladık. Güçlü takımları yendiğimiz bir ivme yakalamıştık play off’lara kalabilirdik ancak dediğim gibi yaşanan sakatlıklar ve talihsizliklerden dolayı kalamadık.

Bu durumda başarısız olarak değerlendirilebilir miyiz? Buna ben cevap veremem burada yorumu siz değerli basın mensuplarına hem de ilimizin kamuoyuna bırakıyorum ama kendi vicdanıma sorduğum zaman biz gereken ve elimizden gelen her şeyi yaptık ama bizim dışımızda gelişen problemlerden dolayı beklediğimiz neticeyi yazık ki alamadık. Avrupa kupalarında ise ilk turu kayıpsız geçmeyi çok istedik. Bunu başardık.

Bundan sonra karşılaşacağımız takımları geçip final four’da kalacağımıza inanıyorum. Oynayan oyuncularımızın hepsi birbirinden kaliteli. Oyuncularımızın içerisinde üç tane Euro lig şampiyonluğu olan var, milli takımında gerçekten kayda değer başarılar elde etmiş oyuncumuz var, Amerikan milli takımına seçilen oyuncumuz var. Demek istediğim gerçekten takımın oyuncuları kaliteli ve başarılı oyuncular.

Dönüp bu hedefe ulaşan yolda neredeyiz diye sorarsak aslında hedefimize ulaştık ama gönlümüzde ki yere ulaşmamız için ve evet biz başarılıyız diyebilmemiz için bir yarım final görmemiz gerek. Bunu ancak o zaman gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Sene başında Elazığ’a geldiğimde madem bir Avrupa kupası var neden Elazığ’a gelmesin diye düşündüm açıkçası. Bunun için elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu kadroya, yapıya, verilen emeklerin karşılığının alınması için yarı final görmemiz gerek. Önümüzü açık görüyorum. Önemli olan inanmak ve biz inanıyoruz."

Birevim olarak önümüzdeki sezon da İl Özel İdare Spor Kulübü'ne destek verecek misiniz?

"Bu benim tek başıma cevap verebileceğim bir soru değil. Birincisi dünyada devam eden pandemi süreciyle gerçekten piyasalarda ekonomik bir darlık çekiliyor. Pandeminin bu kadar yoğun olduğu dönemde birevim hakikaten üzerine düşeni fazlasıyla yaptı.

Yönetim kurulu başkanı Murat bey’e çok teşekkür ediyorum. Takım için çok ciddi bir maddi destek aldık. Fakat seneye ne olur bunu bilemiyorum. Bu benim verebileceğim bir karar değil. Gerçekten birevime çok teşekkür ediyorum. Zorlu bir süreçte takımın yanına durup ayakta kalmasını sağladılar. 

Sponsorluk bedelini de hızlıca kendilerinden aldık çünkü hiç para yoktu. Tekerin dönmesi için bu gerekiyordu. Bakalım önümüzdeki sene ne yapacağız. Önceliğimiz bu seneyi başarıyla bitirmek ve planlarımızı ona göre yapmak. Bu süreci ancak sene sonunda değerlendirebiliriz. 

Elazığ'da futbol dışındaki spor branşlarına pek de önem verilmediğini görüyoruz. Bunun sebepleri sizce nedir?

"Bu şehrin bir Elazığspor gerçeği var. 1967’den beri bu şehiri süper ligde temsil etti, Elazığ;’ın gururu oldu. Birçok defa alt kümelerde şampiyonlukları olan, köklü bir geçmişe sahip olan bir kulüptür. Şahsen ben halkımızın, taraftarın Elazığspor’a meftun olmasını çok doğru buluyorum. Bende Elazığsporluyum ve yıllardır destekliyorum. Elazığ için çok önemli bir değer.

Şunu atlamamak lazım evet insanların geneli futbolu basketbola nazaran daha çok seviyor fakat takımımız adına konuşuyorum şu anda bu takım basketbol takımı olarak ilimizi süper ligde temsil ediyor ve büyük takımlar ile karşı karşıya geldiği mücadelelerde kazanıp bir başarı sağlıyor.

Örnek vereyim avrupada üç tur geçtikten sonra basketbol takımımız personeli Orçun Bey nereden aklına geldiyse Çekya’da telefonu otobüse bağlıyor ve oyuncuların oynadıkları halay videosu çekiyor. Ben de bu videoyu hem galibiyetimizi kutlamamız için hem de değerlendirilmesi için trt spora attım. Bu paylaşılınca video gerçekten ciddi rakamda bir izlenmeye ulaştı.

Demek istediğim şu takımımızın mücadeleleri sonunda başarı elde etmesi biraz daha ön plana çıkartıyor."

"BU TAKIMA HER ZAMAN SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM"

"Bence biraz daha bu kulübe destek vermek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü düğer basketbol kulüplerine nazaran çok büyük bir bütçesi olan kulüp değil. Takımın ön planda olması Elazığ’ımızın imajı açısından da çok önemli bir yer alıyor.

Şöyle düşünün süper lig de oynayan bir kadın basketbol takımı var, bu takım Doğu Anadolu’nun tek takımı ve ayrıca Elazığ’ın takımı. Bu nedir? Elazığ’ın modern yüzünün temsilidir. Elazığ’ın asla yobaz ve taassup sahibi bir şehir olmadığının göstergesidir.

Bunu sadece spor alanı ile alakalı söylüyorum. Bunun haricinde Elazığ gerçekten kültür açısından, tarih açısında ön planda olmayı hak eden bir şehir. Bu yüzden bu takıma her zaman sahip çıkmamız gerek."

Takım Hocanızdan memnun musunuz?

"Hocamızdan memnunum çünkü Aziz Akkaya 20 küsür sene Beşiktaş’ı çalıştırmış, takımın parasının olmadığı dönemde Beşiktaş’ın tek şampiyonluğu var o da Aziz Akkaya döneminde. Cumhurbaşkanlığı kupası kazanmış, milli takımda baş antrenörlük yapmış, olimpiyatlara gitmişler.

Daha sayılabilecek çok tecrübesi olan, kadın basketbolunda duayen diyebileceğimiz ve ilk üç kişi say deseniz ilk sıraya konulacak kişidir. Biz Aziz hocamdan çok memnunuz. Gece gündüz mesai yapıyor, oyuncularımızın gelişimine çok katkıda bulunuyor.

Burada eğer düzgün ve sağlam bir altyapı kurarsak ben Aziz hocamın gerçekten çok sayıda Elazığlı çocuğu Türk sporuna kazandıracağına eminim."

"BAŞARDIĞIMIZI GÖRÜYORUM"

"Biz gemi karaya oturmasın diye mücadelemizi verdik o yüzden hiç gemiyi rıhtıma çekelim de sağını solunu düzeltelim diye düşünmedik. Buna vaktimiz yoktu. Bunun yerine fırtınada zor da olsa gemiyi yüzdürmeye çalıştık. Çok şükür bunu başarabildiğimizi görüyorum. Sağa sola çarpmadan yüzmeye devam ediyor. İnşallah sene sonunda dönüp baktığımızda emeklerimizin karşılığını aldığımız bir tablo görürüz."

"VAZGEÇMEK YOK"

"Benim hayata bakış açıma göre fiile geçmeyen her düşünce sahtedir. O yüzden bir şeyleri fiile geçirmek için planlı ve belli bir organizasyon çevresinde hareket etmeliyiz. Harici hayat satmak gibi olur. Sadece şunu demek istiyorum ben Avrupa şampiyonu olabiliriz derken hayal satmıyordum. Bu takım fazlasıyla o potansiyeli kendisinde gösterdi. Şansımızın olduğunu düşünüyorum. Vazgeçmek yok."

"KAYSERİ MAÇI SONUCU ÇOK KRİTİK"

"Bizim çeyrek finale geçmemizi sağlayacak Kayseri ile olacak maçımızın sonucu çok kritik. Lig ise bizim cumartesi günü burada oynayacağımız Beşiktaş maçı ile bitiyor. Turları geçersek nisan ayında oynanacak final four’a bir ay boyunca hazırlanacağız."

Takımın başarısı veya başarısızlığı firmanızı hangi ölçüde etkiler?

"Eğer bir beklenti içerisindeyseniz fayda ya da zarar olarak bir analiz yapabilirsiniz. Birevim beklenti içerisinde olarak bu spor kulübüne destek vermedi. Ben bütün samimiyetimle söylüyorum ki bu takım için geçen sene ve bu sene Murat Çiftçi Elazığ’ımıza katkısı olsun, takım yaşasın diye bu desteği sağladı.

Bir beklenti içerisinde değilim ben de. Eğer bir beklenti içerisinde olsaydım şahsım adına konuşuyorum olumsuz eleştirilere üzülebilirdim. Birevim İl Özel İdare Spor Kulübü’nün dışında başka destek olduğumuz bir takım yok.

Daha büyük ve daha uygun bir fiyata destek olmamızı isteyen takımlar oldu mu? Evet oldu fakat Elazığ daimi önceliğimiz olduğu için hepsini reddettik.

Birevim olarak sosyal sorumluluk projeleriniz de var. Elazığ'da hangi çalışmalar yaptınız?

"ELAZIĞ'A GÜZEL ESERLER BIRAKMAK İSTİYORUM"

Biz Elazığ’lıyız. Bizim bu topraklar ile bağımız var. Yaşanmışlıklar, hatıralar var. İstanbul’da yaşıyorum, orada doğdum ama hani derler ya toprak çeker diye, babam en son 1991 yılında beni Elazığ’a getirmişti ama ben hep Elazığspor’u destekledim, nereli olduğumu sorduklarında kütüğümde İstanbul yazar mesela ama Elazığlı olduğumu söyledim. Bunun gerçekten bir şans olduğunu düşünüyorum.
 

 

Böyle büyüdük, böyle gördük. Çocukluğumuzdan beri Elazığ sevgisi aşılandı. Gerçekten memleketime hizmet etmek için çok dua ettim ve kabul oldu. Ben Elazığ’a hizmeti bir şeref olarak görüyorum. Her insana memleketine hizmet nasip olmaz.

Memleketimiz için elimden geleni yaptım, yapıyorum ve Allah uzun ömür verirse yapmaya devam edeceğim. Elazığ’ın benim hizmetlerime ihtiyacı var mı bilmiyorum. Belki ben olmasam başka bir Elazığlı çıkar yapardı ama bu hizmetin bana nasip olmasını Allah’ın bir lütfu olarak değerlendiriyorum.

Bana bu fırsatı sunan Birevim ailesine ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Murat Çiftçi’ye minnettarım. Ömrüm ve imkanlarım yeterse Elazığ’ımızın 10 ilçesine de bir eser bırakmak istiyorum."  diyerek sözlerini sonlandırdı.