Fırıncılar Hijyene Dikkat Etmiyor!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok yerde hijyen konusunda denetimler arttırılırken, yetkililer herkesin virüse karşı dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Fakat mahalle fırınları bu durumdan pek haberdar değil gibi.

Fırıncılar Hijyene Dikkat Etmiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz günlerde bazı vatandaşlarımızın sosyal medya üzerinden belirttiği, doğrudan sağlığımızı etkileyecek sektörlerin ‘Hijyen Duyarsızlığı’ şikâyetleri üzerine kayıtsız kalmadık ve hemen harekete geçtik.

9 Mahallede 28 Fırın Ziyaret Ettik!

Sağlık Bakanlığının önemle vurguladığı 3 altın kuralın fırınlara hiç uğramadığını gördük. Maske kullanımı, sosyal mesafe ve el temizliği kuralları neredeyse hiçbir fırına uğramamış vaziyette. Ekmek yapan fırın çalışanının bir taraftan hamuru fırına koyma çabası diğer taraftan sigarasını ağzından düşürmeme çabasını hayretle izledik. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. Hiçbir fırında Saç Bonesi kullanımı bile yok. Temizliğe ve hijyene bu kadar uyulması gereken bir süreçte vatandaşın her gün ekmek aldığı fırınlarımızın hali gerçekten içler acısı. Ekmeğe zam yapılması gerekse hop oturup hop kalkan Fırıncılar Odası konu vatandaşın sağlığı olunca 3 maymunu oynuyor.

Vatandaş’ın Haklı Sitemi

Fırınlarda yapılan bu vurdumduymaz çalışma şeklini inceledikten sonra alışverişini yaptıktan sonra bazı vatandaşlarımıza şu soruyu yönelttik; ‘’ Az önce alışveriş yaptığınız fırın personelinin yeteri kadar hijyene önem verdiğini düşünüyor musunuz?’’ ve neredeyse hiçbir vatandaştan güzel bir yanıt almadık.

Yaptığımız ankette vatandaşların en fazla şikâyet ettiği nokta fırınlarda bir kasiyer sisteminin olmaması. Kâğıt para ve Madeni para da çok fazla mikrop olduğu toplumun tüm kesimleri tarafından biline bir gerçek. Fakat bu bilgi fırınlarımıza pek uğramamış olacak ki parayı alan el ile ekmeği alıp fırçalayıp poşete koyduktan sonra veren el aynı. Dolayısıyla paranın üzerinde olan mikrop ekmeğe geçiyor ve işin ilginç yanı bu para yere düştüğünde dahi onu alıp gayet normal bir durum gibi tekrar ekmek verme işlemi devam ediyor.

Fırın personelinin çok ciddi bir hijyen disiplinine ihtiyacı olduğu, yapılan denetimlerin ise yetersiz ve laf olsun diye yapıldığı yine gelen cevaplar arasında.. 

İnsan sağlığının bu kadar ucuz ve değersiz olmaması gerektiğini savunuyor, bu konudaki tüm denetim mekanizmalarını konu gereken ilgi ve alakayı göstermeye davet ediyoruz.