Günlerimiz Çok! Meslek Yasamız Yok!
Fırat Gazetesi ve www. elazigfirat.com internet sitesi İmtiyaz Sahibi Semih Erdem 'Yarın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü fakat yine de gazeteciler sorunlara merhaba demek zorunda' ifadelerine yer vererek 'Sürekli gazeteciliğin bir meslek yasası olması gerektiğini aktarıp duruyoruz ama geldiğimiz noktada hâlâ bir meslek yasamız yok! Özetle gazetecilerin günü çok ama bir meslek yasası yok!' dedi.
Fırat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Semih Erdem; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir açıklama gerçekleştirdi.
“SEMRA KARDEŞİMİZİ BİR KEZ DAHA RAHMETLE ANIYORUZ”
Açıklamasında Erdem, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü uzun süredir mutlu bir şekilde karşılayamadıklarını aktararak; “Mesleğini layıkıyla yapan bütün gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Gazetecilik mesleğini onuru ile ifa ederken görev şehidi olan bütün meslektaşlarımı da rahmet ve minnetle anıyorum. Bir de geçtiğimiz günlerde son derece vahim bir olayın ardından 49 günlük yaşam mücadelesini kaybeden genç ve yetenekli meslektaşımız Semra Demirelli’ye de bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor. Ailesinin, sevenlerinin ve basın camiamızın da başı sağ olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
“MESLEK YASASI ŞART!”
Gazetecilik Meslek Yasası’na ne kadar ihtiyaç olduğunu her fırsatta dillendirdiklerine dikkat çeken diyen Erdem; “Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmekte. Oysa gazetecilik/habercilik, özel eğitim gerektiren bir meslektir. Buna karşın mesleğe girişte gazetecilik alanında eğitim görmüş olma şartı bulunmamakta. Gazetecilik yapmak isteyen bir kimse, eğitim seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte rahatlıkla yükselebilmektedir. Tüm bu sorunlar da haliyle, basın mesleğini her türlü istismara açık hale getirmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır. Böyle bir düzenleme fikir özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, tam tersine haber alma özgürlüğünü gerçek anlamda hayata geçirmeyi sağlayıcı bir niteliğe de bürünmelidir” ifadelerine yer verdi.