Milletvekili Erol Usulsüz Yıkım İddialarını Meclise Taşıdı!

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM'de 24 Ocak depremi sonrası Elazığ'da ağır hasarlı binaların yıkımlarının usulsüz yapıldığı iddialarına ilişkin soru önergesi verdi.

Milletvekili Erol Usulsüz Yıkım İddialarını Meclise Taşıdı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da son günlerde kamuoyu tarafından tartışılan ağır hasarlı binaların yıkımına ilişkin CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu.

Milletvekili Erol, Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu sorulara cevap verilmesini istedi:
1. İlimizde bugün itibari ile  “acil yıkım” çerçevesinde değerlendirilecek ve mutlaka kamunun yapabileceği özellikte yıkıma tabi bir bina kalmamasına rağmen yıkımlar halen kamu kurumlarınca mı yapılmaktadır? Özel mülk sahiplerine ait binaların yıkım işlemlerinin deprem ve risk gerekçesi gösterilerek çoğunluğu davetiye ve pazarlık usulü ile verilen ihaleler var mıdır? Verilmiş ise yasal dayanağı var mıdır? Kamunun, özel şahıslara ait binaların yıktırmasından doğan maddi kazancı kamu kurumlarından alınarak hak sahiplerine ödenmesi işlemi dava konusu olmayacak mıdır?

2. Elazığ’da bazı binaların kamu kurum ve kuruşlarının bilgisi olmadan yıkımı yapıldığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Bunlardan eski adıyla “Harput Yetiştirme Yurdu”, yeni adıyla “Sevgi Evleri Koordinasyon Merkezi” gibi yaklaşık 4 milyon bedel hurdayı barındıran binanın ayrıca Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nin yıkım işleri ihale süreci hangi aşamadadır? Yıkım işi hangi firma tarafından, ne kadarlık bedelle alınmıştır? İddia edilen kaçak yıkımlara ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır?

3.     İl genelinde kamu binaları ve şahıs mülkleri dahil olmak üzere İl Özel İdare tarafından kaç yıkım kararı hangi ihale yöntemi ile yapılmış, bu ihaleler kimler tarafından, ne kadarlık bedelle alınmıştır?

EROL: KURALSIZLIĞIN HAKİM OLMAMASI İÇİN SÜRECİN YAKINDAN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gelen yanıt neticesinde konunun takipçisi olacağını belirten Erol, “Hukuk devletinde kimse bir işi yaptım olduya getiremez, burası dağ başı değil; kanunlar, kurallar, kaideler var. Bunlara uygun yapılmayan işlerin de elbet bir müeyyidesi var. Yıkım işlerindeki her aşama kanunlara uygun şekilde ve şeffaflık gereği kamuoyunun bilgisi dahilinde olmalıdır. Deprem sonrasında zaten onlarca mağduriyet yaşayan Elazığımız’da yeni mağduriyetlerin yaşanmaması ve kuralsızlığın hakim olmaması için sürecin yakından takipçisi olacağız” dedi.