OSB Başkanları İstişare Toplantısı Düzenlendi

OSBÜK ve TOBB tarafından Türkiye'deki OSB başkanları ve yöneticileri ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla 'Covid-19 Sonrası Sanayide ve OSB'lerde Yol Haritası Tasarımı' istişare toplantısı düzenlendi.

OSB Başkanları İstişare Toplantısı Düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıya, Elazığ TSO Yönetim Kurulu Üyesi ve OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Zülfü Altıntaş’ta katılarak, Elazığ sanayisi için çok önemli olan Elazığ 2. OSB (Teknova OSB) için destek talebinde bulunarak, OSB’lerde yatırım yapacak olan girişimcilerden de altyapı katılım bedelinin talep edilmemesini dile getirdi…

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin pandemi döneminde büyük bir stres testinden geçtiğini, ancak Haziran ayı itibariyle toparlanma sürecine girildiğini vurgulayarak TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na OSB’lerin sorunlarının çözümüne verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Organize sanayi bölgelerinin pandeminin etkisiyle özellikle Nisan ayında ciddi kapasite kayıpları yaşadığını, ancak buna rağmen üretimden asla vazgeçmediklerini aktaran Kütükcü, “OSBÜK olarak pandemi sürecinin başından bu yana, sanayi üretiminin kesintiye uğramadan devam etmesi gerektiğini savunageldik. ‘Şartlar ne olursa olsun, tedbirlerimizi alarak üretime devam etmeliyiz’ kararlılığını ortaya koyduk. Bunun için de, tüm organize sanayi bölgelerimizle birlikte -Tedbir Al, Çalışanını Koru, Üretime Devam Et Türkiyem- dedik. Hakikaten öyle de oldu; Türkiye bu dönemde organize sanayi bölgelerimizin katkılarıyla dünyanın neredeyse tamamından pozitif ayrıştı. Mayıs ayında sanayi üretiminde yakaladığımız aylık bazda yüzde 17.4’lük artışla, Almanya, Japonya, Çin, Singapur, Güney Kore, Polonya, İspanya gibi ülkelerin tamamından daha iyi performans gösterdik. Yine organize sanayi bölgelerimiz bu dönemde ilk defa 2 milyon istihdam rakamını aşarak, adeta yeni bir tarih yazdı. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle bu dönemde, OSB olmayan tek İlimiz Hakkari’de de OSB kuruldu ve şu anda ülkemizde OSB olmayan hiçbir şehrimiz kalmadı. Bu başarılar Türk sanayicisinin, müteşebbisinin başarısıdır” şeklinde konuştu.

Kütükcü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak OSB’lerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla güçlü köprüler inşa etmeye devam ettiklerinin altını çizerek, salgın sürecinde OSB’lerden gelen tüm talepleri ilgili bakanlıklara, kurumlara ilettiklerini, taleplerinin tamamına yakınının çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.

Başkan Kütükcü’den OSB’lere “Tedbirlere eksiksiz riayet” vurgusu

Başkan Kütükcü ayrıca şu sözlerle OSB Başkan ve yöneticilerinden kendi bölgelerinde tedbirlere eksiksiz uyulmasını sağlamalarını istedi: “Bu pandemi sürecinin daha ne kadar süreceği, ekonomiler üzerindeki baskısının ne kadar devam edeceği ile ilgili şu an için bir tahmin dahi yürütmek çok zor. Dolayısıyla organize sanayi bölgelerimizde üretimin devam etmesi için, tedbirlere eksiksiz riayet edilmesini sağlamak zorundayız. Bu süreçte iki önceliğimiz var. Çalışanlarımızın sağlığını ve işletmelerimizi korumak. OSB başkanlarımdan özellikle bu iki konuya dikkat etmelerini istirham ediyorum.”

Hisarcıklıoğlu: “OSB’ler Türkiye’nin olmazsa olmazı”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, konuşmasında organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisindeki önemine değindi. Organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “OSB’ler olmasaydı Türkiye sanayileşme hamlesini bu kadar hızlı gerçekleştiremezdi. Eğer bugün Türkiye, İtalya ile Çin arasındaki coğrafyada bir sanayi devi haline geldiyse bunun altında yatan en önemli neden OSB’lerdir. OSB’lerin aldığı rol, bütün dünyada da rol model olarak seçiliyor. Sanayileşmeyi hedefleyen tüm ülkeler OSB modelini bize anlatır mısınız diyorlar” diye konuştu.

“Tünele girdiğimiz noktadaki ortamla tünelden çıktığımız ortam aynı olmayacak”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türkiye’nin OSB’si olmayan tek ili Hakkari’de de Yüksekova OSB’nin geçtiğimiz günlerde tüzel kişilik kazandığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Her ilimizde en az 1 OSB bulunur hale geldi. Şuan, OSB’ler ülkemizdeki sanayi üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştirmekte ve 2 milyon kişiye istihdam sağlamakta. Dolayısıyla OSB’leri önümüzdeki yeni döneme hazırlamak çok daha önemli. Bu krizi bir tünele benzetirsek, tünele girdiğimiz noktadaki ortamla tünelden çıktığımız ortam aynı olmayacak. Çıkışta bizi yeni bir dünya bekliyor. Şu an hala tünelin içerisindeyiz. Bütün dünya bu salgın öncesi dönemde, var olan eski üretim ve tüketim zincirlerini, eski alışkanlıklarını, yaşam biçimlerini sorgulayacak. Sonrasında da ciddi bir paradigma değişimi ve yeni bir normale doğru yol alınacaktır. Üretim ve hizmet kalıpları değişecektir. İşte tüm bunlara zamanında hazırlık yapanlar için yeni fırsatlar doğacaktır. Dolayısıyla bundan sonra bu virüsle yaşamayı ve çalışmayı hepimiz öğrenmek zorundayız. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde öne çıkacak trendler olacak. Bunlar üretimde ve ticarette dijitalleşme ile otomasyonun artması, buna paralel daha fazla kalifiye eleman ihtiyacı ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu ayrıca Türkiye’de ilk pandemi vakasının görüldüğü günden bu yana oda ve borsalarla ve OSBÜK’le çok yakın temasta bulunarak sorunları topladıklarını, bu talepleri bakanlıklara ilettiklerini ifade ederek, “Sizlerden gelen taleplerin yüzde 98’i çözülmüş oldu” dedi. Hisarcıklıoğlu, pandemi sürecinde TOBB’un yaptığı çalışmalar ve takip ettiği konularla ilgili bir de sunum yaptı.

Ardından toplantıya yoğun ilgi gösteren OSB Başkanları ve yöneticileri, söz alarak sorunlarını ve taleplerini dile getirdiler.