Prof. Dr. Yasemin Açık, A Para'nın Konuğu Oldu
A Para'da yayınlanan yüksek topuklar programının konuğu olan Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kadın istihdamının önemine değindi.
A PARA’da yayınlanan “Yüksek Topuklar” programının konuğu Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık oldu. Türkiye’nin çimento sektöründe yatırım yapan tek kadını ünvanını taşıyan Prof. Dr. Açık, fabrikanın hedeflerinden bahsetti.
AÇIK: ÜLKE EKONOMİSİNE DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATMASINA KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Doğuda istihdamı arttırmak, bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı sağlamak, yerel kalkınmanın oluşmasına destek olmak ve doğup büyüdüğümüz topraklara vefa borcu ödemek için bu fabrikayı Elazığ’da kurdum. Fabrika günde 7 bin 500 ton çimento üreten bir fabrika ve aynı zamanda son teknolojiyi içeren endüstri 4.0 uygun bir fabrika. 2016 yılından beri üretim yapıp tüm dünyaya ve ülkemize satıyoruz. Hem yörede istihdamı arttırıyoruz hem de ülke ekonomisine dış ticaret açığını kapatmasına katkı sağlama çalışıyoruz. Ben Elazığlıyım orada doğdum aslında doğup büyüdüğüm topraklara vefa borcu ödemenin yanı sıra ben çocukluğumdan beri bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılması, yerel kalkınmanın sağlanmasında da etkili olmayı da hedefleyen biriydim. Çünkü doğduğum coğrafyada özellikle istihdama ihtiyaç olduğunu çok iyi biliyorum. Bu anlamda da Elazığ’da bu yatırımı yaptım” dedi.
Türkiye’nin en güçlü 50 kadını arasında üçüncü kez yer alan Prof. Dr. Açık, hiçbir sektörde cinsiyet ayrımcılığının olmadığını belirterek, emekle birlikte başarının de beraberinde geldiğini söyledi.
AÇIK: ANADOLU’DA YÜKSELEN BİR FABRİKA
Prof. Dr. Açık, “Çimento ve inşaat sektörü genellikle erkek egemenliği olan sektör olarak algılanır aslında ben öyle düşünmüyorum. Hiçbir işin cinsiyeti yoktur diye düşünüyorum. Her sektör ve her işte önemli olan emek ve başarıdır. Eğer bir işte emek veriyorsanız ve başarı elde ediyorsanız önemli olan budur. Ben sektöre ilk girerken baktığımızda çokta zorluk çekmedim diye bilirim. Çünkü sektör aslında emek verirseniz başarıda geliyor diye düşünüyorum. Sektörde bizim fabrikamız Avrupa Menşeli bir fabrika tüm prosesler Avrupa Menşeli ve otomasyonu olan bir fabrika. Makinaların bir biriyle haberleştiği ve iletişim içerisinde olduğu, scada sistemimiz ile kumanda odasında tüm fabrikayı operatörün yönetebildiği bir yapımız var. İstersek xpert sistemi ile uzaktan fabrika dışında bir yerden otomatik kumanda sistemi ile fabrikayı denetleyebiliyoruz. 50 güçlü kadın içerisine girmenin altında yatan bir tarafta Anadolu’da yükselen bir fabrika olması” diye ifade etti.
Kadın istihdamının iş dünyasındaki yeri ve önemi ile ilgili de bilgiler veren Prof. Dr. Yasemin Açık, kendi şirketlerinde olduğu gibi her sektörde kadın çalışan sayılarının artması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
AÇIK: ÇALIŞMALARIMIN İÇERİSİNDE KADINA ÇOK ÖNEM VERİYORUM
Prof. Dr. Açık, “Kadın istihdamı çok önemli. Sürdürülebilir kalkınmanın sürdürülmesi için toplumun yarısını oluşturan kadınların sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlar gibi yaşamın tüm alanında etkin ve yetkin yer almaları gerekiyor. Bende gerçekten uzun yıllardır sivil toplumu örgütü çalışmalarımın içerisinde kadına çok önem veriyorum. Tabi ki şirketlerimde de kadın istihdamının arttırılması konusunda çok duyarlı bir şekilde davranıyoruz. Bizim çimento sektöründe biliyorsunuz daha çok ofislerde, laboratuvarlar da insan kaynaklarında çalışmayı daha çok tercih ediyorlar ama bence kadınlar santralde de iş üretimi hakkında da çok rahat çalışabilirler diye düşünüyorum. Bizim fabrikamızda şuan iş sağlığı güvenliği uzmanım kadın o da benim gibi şantiyede iş kıyafetlerini giyerek gezip bütün üretim hattını kontrol edebiliyor” dedi.
Prof. Dr. Açık, programda başkanlığını yürüttüğü Elazığ İş Kadınları Derneği’nin de çalışmalarından bahsetti.
AÇIK: ELİKAD İLE BİRLİKTE KADINLARIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK
Prof. Dr. Açık, “Elazığ İş Kadınları Derneği özellikle Elazığ’ın ve bölgelerindeki kadınlara yönelik olarak kişisel gelişim ve iletişim programları eğitimleri meslek edindirme eğitim kursları oluşturduk. Taş işçiliği, sekiz köşe şapka ki Elazığ’ın kültürel bir değeri onun üretilmesi dokumacılık gibi bir takım kurslar düzenledi. Bir tane projemiz çok önemli bir projeydi “Hanım Eli Göz Nuru” diye bir proje yaptık. Bu proje kapsamında Elazığ’ın işlek caddelerinin birinde bir mağaza açtık. Burada sosyoekonomik düzeyi düşük kadınların evde ürettikleri ürünleri pazarlayacakları bir alan oluşturduk. Burada her ay farklı 60 kadın gelip orada evde ürettikleri ürünleri pazarlıyorlardı” dedi.