Sarahatun Camisi İbadete Açıldı

Bir süredir restorasyonda olduğu için ibadete kapalı olan Harput meydanında bulunan Sarahatun Cami'si yeniden ibadete açıldı.

Sarahatun Camisi İbadete Açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarihi Belde Harput Meydanında bulunan Sarahatun Camisi yeniden ibadete açıldı. Bir süredir ibadete kapalı olan camide restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmaların tamamlandığı camiyi gezen İl Müftüsü Selami Aydın, bilgiler aktardı.

AYDIN: BİN 500’LÜ YILLARDA İNŞA EDİLMEYE BAŞLANILMIŞ
Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat ve İş İnsanı Bünyamin Akyıldız ile birlikte incelemelerde bulunan Müftü Aydın, “Bu camimiz Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın annesi Sarahatun tarafından ilk olarak ahşap olarak yapılıyor. Daha sonra bin 500’lü yıllarda Hacı Ahmet Efendi zamanında Könk Köyü’ndeki vakıf arazisi satılmak suretiyle bu cami yeniden inşa ediliyor. Türk mimari tarzında kesme taşlardan kare şeklinde yapılan güzel bir camimiz” ifadelerini kullandı.

AYDIN: BU BİZİM ECDADIMIZDAN BİZE KALA BİR MİRASTIR
Cami ile ilgili de önemli detaylar anlatan Müftü Aydın, “Kapının çıkışında pencerede sadaka taşının bulunduğu yer var. Orada sadaka taşı var. Oraya insanlar gelip oraya sadakalarını, zekatlarını bırakıyorlar ve ihtiyacı olan insanlar da gelip oradan alıyor. Veren elle alan el belli değil. Kimin para koyduğunu, kimin para aldığını bilemiyoruz. İşte ecdadımızdan bize kalan budur. Yaklaşık 300 yıldan fazla camimizin önünde çınar ağacı var. Bu bizim ecdadımızdan bize kala bir mirastır. Bu tescillidir, kayıtlıdır. Genellikle camilerimizin önünde çınar ağacı vardır. Çınar ağacının özellikleri vardır. Bunun yapraklarının ayrı bir özelliği var. Çınar ağacının kökleri nemi alır. Camimizi korunmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.