Yangında, Kazada, Afette Her Zaman ve Her Yerde Elazığ İtfaiyesi

Yangın, kaza, doğal afet gibi olaylarda insanların ve hayvanların yardımına koşan, can ve mal kurtarma faaliyetlerinde üstün gayret gösteren Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 2020 yılında önemli çalışmalara imza attı. 

Yangında, Kazada, Afette Her Zaman ve Her Yerde Elazığ İtfaiyesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Röportaj: Sude TUNCEL

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, zorlu geçen 2020 yılında 1.899 yangına, 1.620 Acil yardım, intihar, mahsur kalma olayına, 95 trafik kazasına müdaha etti. İtfaiye ekipleri ayrıca sene boyunca  657 hayvan kurtardı, 165 su çekimi yaptı. 26 adet su baskınına müdahale eden ekipler, merdivenli araç ile 3.152 faaliyet gerçekleştirdi.

Tecrübeli 105 personeli, tam donanımlı araç ve gereçleriyle 24 saat esasına göre Elazığ'ın hizmetinde olan Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, gösterdiği performans ile Türkiye'de sayılı itfaiye ekipleri arasında gösteriliyor. 

24 Ocak depreminin ilk dakikalarından itibaren anında sahaya inerek arama, kurtarma ve yangın söndürme faaliyetleri yürüten Elazığ Belediyesi İtfaiye ekipleri, gayretli ve fedakar çalışmalarıyla Elazığ halkının gönlünde taht kurdu. 

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün tecrübeli Müdürü İbrahim Başgün, kurum olarak 2020 yılında yaptığı çalışmaları elazigyenihaber.com'a anlattı. 

İtfaiye Müdürü İbrahim Başgün ile yaptığımız röportaj şöyle:

Sayın Başgün, itfaiyenin görev ve sorumlulukları nelerdir, kısaca anlatır mısınız?

"İTFAİYE HAYATIN HER ALANINDA"

"İtfaiye hayatın her anında vatandaş ile iç içe. Can ve mal kurtarma faaliyetlerinden tutun yangınlara, afetlere, kazalara ve daha hayatta karşılaşabileceğimiz büyük ya da küçük tüm sorunlarda 24 saat boyunca itfaiye vatandaşımızın daima yardımına en çabuk bir şekilde yetişir."

2020 yılında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

"BİR YILDA 10 BİNİN ÜZERİNDE OLAYA MÜDAHALE ETTİK"

"Geçen senenin başlangıcında sonuna kadar Elazığ itfaiyesi olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle alakalı bilgiler vermek istiyorum. Biz bir yılda 1.899 yangına müdahale ettik. Acil yardım, intihar, mahsur kalma ve buna benzer 1.620 olaya müdahale ettik. 95 adet trafik kazasına müdahale ettik. Sene boyunca 657 hayvan kurtardık. 165 su çekimi yaptık. 26 adet su baskınına müdahale ettik. Bunların dışında merdivenli araçlarımız ile 3.152 faaliyet gerçekleştirdik. 3.547 defa ilin su ihtiyacını karşılamak için su taşıdık, örneğin suyun kesik olduğu ve ihtiyaç duyulan mahallelere su taşıdık. 700 iş yerine ruhsat verdik. Bunun içerisinde hastaneler, yurtlar, okullar, düğün salonları ve sayabileceğim daha çok mekan var fakat bu sene pandemiden dolayı ve henüz senenin başında olmamızdan kaynaklı ruhsat verdiğimiz sayıların mekanı düştü. Sene boyunca 97 adet yangın ve acil durumlar için tatbikat gerçekleştirdik. Yine söylemem gerekir ki maalesef pandemiden dolayı tatbikat sayılarımızı düşürmek durumunda kaldık. İnsanların bir araya gelmesi virüsün çoğalmasını çok etkiliyor diye. Bu sene yılbaşından itibaren tatbikat hizmetlerimizi devam ettirmekteyiz. 1.494 vatandaşımıza acil durumlar hakkında eğitim verdik."

Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde vatandaşların yardımına ilk koşan bir teşkilatsınız. Deprem sürecinde nasıl bir aksiyon aldınız?

"DEPREM ANINDA NÖBETTEYDİK"

"Elazığımızın geçirdiği büyük bir deprem oldu bildiğiniz üzere. Bu konuya ayrı değinmek istiyorum. Depremde ilk etapta her duruma karşı nöbette olan öncelikli birimler vardır bunlardan biri de itfaiye teşkilatıdır. Biz Elazığ İtfaiye Teşkilatı olarak 35 personelimizle birlikte deprem esnasında nöbetteydik. Deprem olduktan hemen sonra bir ekibimiz Hicret Mahallesinde çıkan yangına müdahale etmesi için yola koyuldu. Abdullahpaşa Mahallesinde bulunan teşkilatımız, Ataşehir Mahallesinde yıkılan dilek sitesindeki apartmana müdahale için hemen yola koyuldu. Merkez itfaiye müdürlüğünde bulunan ekibimiz de Mustafa Paşa Mahallesinde bulunan ve yıkılan apartmana, göçük altında kalan vatandaşlarımızın yardımına yetişmek için yola koyuldu."

"32 VATANDAŞIMIZI ENKAZ ALTINDAN SAĞ ÇIKARDIK"

"Deprem gerçekleştikten 1 saat içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetlerden bilgi vermek istiyorum; İlk başta Mustafa Paşa Mahallesinde 23 vatandaşımız enkaz altından ekiplerimiz tarafından sağ çıkarıldı ve ardından depremzede, yaralı olan vatandaşlarımızı sağlık ekiplerine teslim ettik fakat kurtardığımız kişilerin içinde bulunan 3 vatandaşımız tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sürsürü Mahallesinde 12 vatandaşımız enkaz altından sağ olarak ekiplerimiz tarafından çıkarıldı. Aynı zamanda üzülerek söylüyorum ki o binada 4 vatandaşımızın cansız bedenlerine de ulaştık."

"DEPREM GECESİ 18 NOKTADA YANGIN İHBARI ALDIK"

"Deprem sonrası yaşanan ve gerçekten en önemli olan 1 saatte sahada Elazığ İtfaiye Teşkilatı ve kolluk kuvvetleri çalışanları vardı. Diğer kamu kuruluşları olsun özel kuruşlar olsun, onlara ait kurtarma ekipleri o gece yaşanan yoğun trafikten dolayı bize göre biraz daha geç ulaşabildiler.  Deprem esnasında 18 noktada yangın ihbarı aldık. Bunlardan biri de Bosna Hersek Bulvarındaki çatı yangınlarıydı. Normal şartlarda 5 dakika içerisinde gideceğimiz bir yolu deprem sonrası meydana gelen trafik yoğunluğundan dolayı 21 dakikada olay yerine ancak ulaşabildik." 

"ASANSÖRDE MAHSUR KALAN 86 VATANDAŞIMIZI KURTARDIK"

"Depremde ağır hasar alan 86 binada asansörde mahsur kalan vatandaşlarımız için teşkilatımız sahadaydı ve hemen yardımlarına koştuk. Şükürler olsun ki zamanında yetişip vatandaşlarımızı sıkıştıkları asansörlerden sağ salim bir şekilde çıkardık. Özellikle Mustafa Paşa Mahallesinde gerçekten çok hasar alan, merdivenleri yıkılan vatandaşlarımızı pencerelerden ya da balkonlardan merdivenli araçlarımız ile kurtardık. Bu durumla olan binalarımız böyle tahliye edildi."

"ÇATILARI VE SAÇAKLARI TEMİZLEDİK"

Depremde hasar gören ve tehlikeli bir duruma neden açan 1.981 çatı ve özellikle saçaklara gelen beton bloklar ekiplerimiz tarafından temizletildi. Aynı zamanda deprem esnasında 1.475 araçlık su takviyesi yaptık. Depremzede vatandaşlarımız için kurulan çadırlara 154 adet yangın söndürme cihazı dağıtılarak, çıkabilecek yangınlara karşı vatandaşlarımızın yardımıyla önlem alındı."

"ÇADIR KENTTE SORUN YAŞANMADI"
"Neyse ki çadır kentlerimizde ciddi bir yangın olayı ile karşılaşmadık. Van depreminde çadır kentlerde çıkan yangınlardan dolayı bir sürü vatandaşlarımız hayatlarını kaybetmişti, biz de görevimizi yerine getirerek vatandaşlarımızı yangın konusunda uyardık ve bu durumda alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirdik."

Kurumunuzun personel, araç ve gereç yapısından bahseder misiniz?

"ELAZIĞ'IN BİRÇOK NOKTASINDA MOBİL İTFAİYE BEKLETİYORUZ"

Bizim şuanda 105 personelimiz var. 10 Personelimiz yeni açılan 122 Acil Çağrı Merkezi’nde görev alıyor. İki şubemiz var. Bunun haricinde yazın Elazığ’ın birçok bölesinde mobil itfaiye bekletiyoruz. Mobil itfaiye acil durumlarda vatandaşa ulaşmamızı daha hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Şubelerimizde 9 adet arazöz, 4 adet asansörlü aracımız var. İtfaiyemiz için 60 metrelik merdivenli aracımızın ihalesini yaptık ve araç yapım aşamasında. Kısa bir süre sonra Elazığ'a gelecek ve vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Bu konuda ben sizlerin aracılığıyla Sayın Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları’na teşekkürlerimi sunuyorum. Daima itfaiye teşkilatımızın ihtiyaçlarını karşılıyor ve daima destek oluyor."

Diğer illerle kıyaslama yaparsak, Elazığ Belediyesi itfaiye Müdürlüğünün performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"BÖLGENİN EN İYİ İTFAİYE EKİBİYİZ"

"Erzincan'daki itfaiye vakalarına baktım, bizim üçte birimiz kadar. Konya'daki itfaiye olaylarına baktım bizim iki katımız. Nüfusa oranladığınız zaman Konya Büyükşehirdir. Araç gereç, gerek, personel sayısına baktığınız zaman bizim buradaki yapmış olduğumuz çalışmanın ne kadar fazla olduğunu görebilirsiniz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bölgemizin en istikrarlı, en iyi ekipmana, en iyi araç gerece sahip, kurtarma birliğine sahip itfaiyesi övünerek söylüyorum bizim Elazığ itfaiyemizdir. Bölgemizde istikrarlı son derece iyi bir ekipmana sahip, seri şekilde hadiselere müdahale eden bir teşkilattır. Bizim itfaiyemiz gerçekten övünülecek bir itfaiyedir. Burada da belediye başkanımızın katkıları son derece fazla. Tabi onların bize sağladığı imkanlarla vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Şuana kadar da vatandaşımızdan hep övgü aldık. Şuana kadar olumsuz bir şeyle karşılaşmadık. Bu bakımdan teşkilatıma, personelime çok teşekkür ediyorum."

İlçelere ve İllere yardıma gidiyor musunuz?

"İSTENEN HER YERE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ"

"İlçelerimiz bizden yardım istedikleri zaman ekip çıkarıyoruz. Yardımcı oluyoruz. İllerden de önceki sene Tunceli'de büyük bir yardım vardı. Buradan ekip gönderdik. Bizden yardım isteyen neresi olursa olsun, biz yardım etmeye hazırız. bu arada İzmir'de de büyük bir deprem oldu. Oradaki kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. başkanımız bize talimat verdi, Biz 20 kurtarma elemanı ve 2 kurtarma aracı ile hazır kıta bekliyorduk. İhtiyaç duymadıkları için ve mesafe uzak olduğu için bizden yardım talep etmediler. Yoksa biz aynı dakika yola çıkmıştık. Neresi olursa olsun  bize ihtiyaç duyulan her yerde Elazığ Belediyesi itfaiye ekipleri orada görev yapar. Van'da yaptık, Başyurt'ta yaptık, Düzce'de yaptık, Yalova'da yaptık. Ülkemizin neresinde olursa olsun orada gönüllü olarak oraya gitmişizdir."

Yangınların en önemli sebepleri nelerdir: Bunun için vatandaşlar ne yapmalı?

"EN ÖNEMLİ SEBEP DİKKATSİZLİK VE TEDBİRSİZLİK"

"2020 yılındaki yangınların çıkmasının en önemli sebebi dikkatsizlik ve tedbirsizliktir. Eğer bir yerde yangın riski varsa, LPG, benzin, mazot, doğalgaz, elektrik varsa mutlaka orada tedbir olacak. Tedbir olamadı mı yangın dediğimiz afet eninde sonunda gelip bizi bulur. Biz 2020'de ağır hasarlı binalardaki binalarda bayağı yorulduk. Bakıyorsun vatandaş gitmiş evini boşaltmış; biri bir kibrit yada sigara izmariti attığı zaman peşinden yangın dediğimiz afetle karşı karşıya kalıyoruz. Zaten yangınların yüzde 30'u sigaradan, kibritten, cam şişelerden çıkar. Özellikle rastgele sağa sola fırlatılan cam şişeler yangına davetiye çıkarır. Yeter ki etrafında yanabilecek malzeme olsun."

"EĞİTİMLERE VE TATBİKATLARA AĞIRLIK VERİYORUZ"
"Biz bu konuda eğitimlere ve tatbikatlara ağırlık veriyoruz. bizim için en önemli şey yangından önce alınan tedbirlerdir. Bunların başında bilinç gelir. yani yangının ne olduğu, yangın söndürme cihazının kullanımı, yangın riskinin her zaman her yerde olduğu bilincini vatandaşlarımıza vermek istiyoruz. Bu konuda da en fazla bizi ziyaret eden ana okulları ve ilköğretim okulları. çocuklarımız, büyüklerimizden bu konuda daha duyarlı."

Deprem gecesinde yaşadığınız ve unutamadığınız bir anınız var mı?

"BİR ÇOK VATANDAŞ İTFAİYE BAHÇESİNDE TOPLANDI"
"Deprem günü doğalgazımız kesildi. 15 gün boyunca bütün personelimizle birlikte burada yedik, içtik, yattık. Çok ilginçtir deprem esnasında evini terk eden vatandaşlarımız itfaiye müdürlüğümüzün bahçesine sığındılar. Gece saat 23:00'te sayın başkanımızın talimatıyla Kültür Müdürlüğümüz çorba, sıcak ekmek getirdi buraya. O sıcak çorbanın, sıcak ekmeğin hem bize, hem vatandaşlara, hem kurtarma birliklerine ikram edilmesi bizi çok duygulandırdı. belediye olarak buradaydık. Burada vatandaşımızla iç içe bu afeti aşmaya çalıştık. Ben özellikle deprem esnasında çalışan AFAD, UMKE, Polisimiz, Jandarma ekiplerimiz, bütün kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten el birliği ile iyi bir çalışma yaptık. Herkesin emeği, alın teri var. Allah bu tür olayları bir daha yaşatmasın. Yaşatırsa da böyle bir güçlü devletimiz, güçlü bir ekibimiz olsun."

İtfaiye Müdürlüğü ile diğer kurumlar arasında tatlı bir rekabet söz konusu mu?

"DİĞER KURUMLARIMIZLA YARDIMLAŞTIK"

"Hayır, öyle bir durum yok. Bu konuda özellikle AFAD müdürümüze, sağlık müdürümüze teşekkür etmek istiyorum. Biz sürekli yardımlaştık. Birbirimize destek verdik. İlk etapta sahada bizdik. Ondan sonra bütün koordine AFAD'ındı. Biz onlarla birlikte çalıştık. En küçük bir sıkıntımız olmadı. Bizim ihtiyaç duyduğumuz ne varsa AFAD anında karşıladı. Bu güzide kurumumuza teşekkür ediyorum. Bizim özelliğimiz şu; Biz anında sahadayız. 35 tane nöbetçi var bizde. Bu nöbet sistemi Poliste, Jandarma'da var. Bizim sahaya inişimiz biraz daha seriydi. Buradaki en önemli şey budur."

Kurum olarak 2021 yılına nasıl başladınız?

"BELEDİYE BAŞKANIMIZ BİZE ÇOK BÜYÜK DESTEK VERİYOR"

"2021'e daha ziyade eğitimler ve tatbikatlarla başladık. Şuanda hemen hemen bütün kurum ve kuruluşların taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalara eğitmenlerimiz gidip eğitim veriyorlar. Okullarımızda yangın eğitimi veriyoruz. Eğitim ve önlem bizim için her şeyi başıdır. Önce yangın çıkmaması için yapılması gereken çalışmalardır. Biz diyoruz ki yangın çıkmasın. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Bu konuda sayın Belediye Başkanımız bize destek vermekte. Bizden ihtiyaç duyan kim olursa olsun gider eğitim veririz. Her konuda da yardımcı oluruz."

Meslek hayatınız boyunca karşılaştığınız çok ilginç bir olay oldu mu?

"KARYOLANIN ALTINA SIĞINAN 2 KARDEŞİ YANAN EVDEN ÇIKARDIK"
Ben 27 yıldır itfaiye müdürüyüm. 27 yıl içerisinde o kadar olaylarla karşılaştık ki. Bu olaylardan birini anlatayım; Şire Meydanında iki katlı bir evin ikinci katı yanıyordu. İki çocuğu içerideydi. 1,5 - 2 yaşlarında iki çocuk. Ev alev alev yanıyordu. Biz binaya girip çocukları aradık. Evde eski tip karyola vardı. Çocuklar karyolanın altına girmişlerdi. Ekiplerimiz çocukları çıkardığı zaman o kadar mutlu olduk ki. Yani  yaptığınız işin lezzetini alıyorsunuz. İnsan kurtarmak kadar daha güzel ne var? Çok dua aldık."

"EVİNİN YANDIĞINDAN HABERİ OLMAYAN VATANDAŞ BİZE YOL VERMEDİ"

"İlginç bir hadise daha anlatayım; Bir gün bir ev yangınına gidiyoruz. Vatandaş aracıyla yolu kapatmış, itfaiye araçlarına yol vermiyor. Tabi ekibimiz bir müddet bu aracın peşinden gittikten sonra fırsatını bulup, aracı geçip yangın yerine gidiyorlar. Ekiplerimiz yangına müdahaleye başladıklarında bir bakıyorlar ki kendilerine yol vermeyen vatandaşın evi. Adam eve geldiğinde o kadar üzgündü ki, bize rapor almaya geldiğinde hiç bir şey söylemedi. Yaptığı yanlışın farkında olduğunu söyledi. O yüzden siren sesi duyduğunuzda bileceksiniz ki bu memlekette biri mağdur. Biri yardımı yardıma muhtaç. Eğer koşup yardım edebiliyorsak gidip yardım edelim. Yardım edemiyorsak yardıma giden ekiplere yardımcı olalım."