Alman filozof Schopenhauer insan ilişkilerini çok güzel kirpi meteforu ile anlatır.
Kirpilerin derileri kış soğuğuna dayanıklı olmadığı için üşüdüklerinde birbirlerine sokulurlar fakat sokulma sonucu dikenleri birbirine batar yaralanırlar durum böyle olunca uzaklaşırlar uzaklaşmakta maalesef daha çok üşümelerine ve hayatta kalmalarını tehlike altına atmaya başlar. Yaşadıkları yakın ve uzak deneyim sonucunda birbirlerine zarar vermeyecek kadar yakın kendilerini hayatta tutacak kadar uzak olmamak kaydıyla mesafeyi ayarlarlar. Böylece çetin kış şartlarını mesafeli duruşları ile en sağlıklı şekilde geçirirler.
Bu yaklaşım örneği ile hayatta nerde duracağımız ile ilgili bahsetmek istiyorum. İlişkilerimizde yakınlık mesafesini ayarlayamadığımızda en büyük zararı kendimize verdiğimizin farkına varamayız, kırılırız, kırabiliriz ve böylece telafisi olmayan hasarlara sebebiyet verip ilişkinin tamamen bitmesine sebep olabiliriz.
Çok uzak kalmakta yine bizi ruhsal anlamda kötü etkiyebilir. Zülfü Livaneli’nin bu konuda çok güzel bir sözü vardır; ‘’insan insanın zehrini alır’'. Bizler diğer insanlar ile varoldukça hayatımıza anlam katarız, onlara sıkıntımızı anlattıkça üzerimizdeki sıkıntıyı azaltır ve mutluluğu paylaştıkça mutluluğumuzu artırırız. Bu yüzden yalnız kalmak, uzak olmak bir süre bizi besler fakat bir süre sonra sıkıntılı duruma dönüşebilir. Bir insan sesine, muhabbetine ihtiyaç duyabilir, bazen çözemediğimiz bir problemde farklı bir bakış açısına ihtiyaç hissedebiliriz. bu yüzden diyebiliriz ki ;insan insana muhtaçtır. Şems çok güzel anlatır insanın insana kattığı güzelliği: Der ki; ''Şu hayatta tek başına inzivada kalarak, sadece kendi sesinin yankısını duyarak, hakikati keşfedemezsin. Kendini ancak bir başka insanın aynasında tam olarak görebilirsin.''
Sonuç olarak yoğun yakın ilişkiler sonucu uzak ilişki kararına varmadan önce insan ilişkilerinde MESAFEYİ KORUYUP sağlıklı ilişki kurmayı öğrenmek gerekiyor. Bunun için aslında kendimizi bilmemiz gerekiyor. Kişi kendini ne kadar iyi tanırsa kendisi ile ilişkisi sonucu karşısındaki ilişkiyi de korumayı öğrenir.
Eskilerin söylediği bir söz vardır 'çok muhabbet erken ayrılık getirir' insan ilişkilerinin sınırını zorlamak üzerine güzel bir sözdür. Hayatımızda ki bütün ilişkiler için geçerlidir. Kaynana- gelin, iş arkadaşı, evlilik, sevgililik, ticari ilişki vs, sınırımızı iyi korumamız gerekiyor.
Petunya kitabında derki: Kendini bilen olgun bir insan; kimseyi gereğinden fazla bilmez ve kimsenin de kendisini gereğinden fazla bilmesine müsaade etmez. Çünkü mesafenin kaybolduğu zaman, aralarındaki her şeyi biteceğini bilir. Unutma, güzel olan mesafedir, insanlar değil.
Sözlerime son vermeden önce; kendimize ve karşıdakine saygımızı kaybetmeden, kendimizi değersiz hissetmeden, süreç sonucunda hayata karşı çıkarımlar yapıp normal ilişkiler yürütebileceğimiz kişilerden uzak durmadan önce mesafemizi koruyup hayatımıza mutlu, huzurlu, sağlıklı devam etmek dileğiyle diyorum..
Saygı ve selamla..