Şefik Dinç

Pandemi Döneminde Spor

Şefik Dinç

Pandemi döneminde hepimiz evde kaldık bırakın sporu günlük aktivitelerimizden bile uzaklaştık. Günlük rutinimizin kesintiye uğraması hayatımızda zaman zaman strese ya da endişeye yol açabilir. Beden ve ruh sağlığımız için ayırmamız gereken süreyi pandemi dönemi ile birlikte ekran karşısında geçirmeye başladık. Stresten obeziteye, ruh sağlığı bozukluklarından çeşitli sağlık problemlerine yol açabilecek bu hareketsiz dönemi en verimli şekilde geçirebilmek adına, pandemi döneminde yapıla bilecek sporlara değinmek istedim.

Pandemi sürecinde de gerekli önemleri alarak hareketli bir yaşam sürdürmenin mümkün olabileceğini ve sporun sadece pandemi döneminde değil hayatımızın her döneminde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu unutmayalım.

Pandemi döneminde elbette evde yapacağımız egzersizlerin önemi büyükse de evde yapabileceğimiz sporların dışında biraz ortam değiştirerek gerekli önlemleri almak şartı ile tenis, yüzme, koşu gibi hem zihnimizi hem bedenimizi dinç tutacak aktiviteler yapabiliriz. Gerekli önemler alınarak pandemi döneminde yapıla bilecek en uygun sporlara yüzme ile başlamak istedim. Önümüzdeki günlerde diğer branşlarla pandemi döneminde yapılabilecek spor aktivitelerine değinmeye devam edeceğim. İlk olarak yüzme ile başlamışken bilgi ve tecrübelerine çok güvendiğim konunun uzmanlarından Olimpik Yıldızlar Spor Kulübü Antrenörleri Kadir Güven ve Nisa Tutaş’ın  Covid-19 önemleri kapsamında gerekli tedbirleri alarak yüzme faaliyetleri ile ilgili görüşlerine başvurup sizlerle paylaşmak istedim.

Alınan tedbirler ve yüzmenin faydaları ilgili olarak, Kadir Güven ve Nisa Tutaş havuz suyunda kullanılan kimyasal ilaçlar sayesinde virüs bulaşma olasılığının suda oluşması çok düşük, ama havuz çevresinde ve soyunma odalarında bu riskin suya oranla daha fazla olduğundan bu tedbirler İl Müdürülüğü ve tesis amirliğince alınıp bu kurallara harfiyen uyulması gerekiliyor dediler. Sporun çocuklara ve bireylere vereceği güçlü̈ bir bağışıklıkla salgının üstesinden gelmenin daha kolay olacağını düşündüklerini belirten hocalar yüzmenin faydaları ile ilgili olarak yüzmenin beynin oksijen alımını artırdığını, solunumu kuvvetlendirerek kan ve dokulardaki oksijen alımının kalitesini de yükselttiğini bu sayede yüzmenin hareketsiz çalışan kişilerin algı ve zekalarının gelişimine yardımcı olduğunu belirttiler. Yüzmenin genel kan dolaşımını iyileştirdiğini, tüm uzuvları ve kasları harekete geçirerek, kalbe giden temiz kan akışını artırdığını, bunun sonucunda genel olarak sağlıklı bir dolaşımı teşvik ettiğini söylediler. Ayrıca bacaklarınızın sürekli hareketi ile lenf drenajını artırdığını, eklem ve dokularda ağrı, rahatsızlık ve şişmeler olmasını engellediğini belirttiler.

Uzmanlar yine yüzmenin tüm vücudu kullanmayı gerektirdiğinden, kardiyovasküler dayanıklılık, kas gücü ve esnekliği aynı anda kazandıran birkaç spordan biri olduğunu hatırlatıyorlar. Yüzme bu nedenle çocukların gelişimine çok önemli katkı sağlıyor.Yüzmenin kas gelişiminden obeziteye, zihin gelişiminden kalp hastalıklarına kadar çocuk sağlığı ve gelişimine olumlu katkı sağlayan bir aktivite olduğunu belirtiliyor. Çocukları yüzmeye yönlendirmek için ideal yaş aralığı ise 5-8 olarak gösteriliyor.

Sadece spor yaparken değil hayatımızın her anında covid-19 tedbirlerine uymayı unutmayalım. Herkese sağlıklı mutlu günler temenni ediyorum. En kısa sürede pandemisiz günlere ulaşmak dileğiyle…

Yorumlar 3
Bilal Çelik 12 Aralık 2020 17:55

Sporcu kişiliğiniz ve bilinçli sağlık - spor tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Faydalı Paylaşımlarınızın devamı dileği ile... Kaleminize Sağlık

Ufuk güllü 04 Kasım 2020 23:04

Şahane kalemine sağlık

Gökhan 04 Kasım 2020 22:12

Şefik bey bu pandemi döneminde Bireysel sporlarımızdan yüzme sporu hakkıda bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

Yazarın Diğer Yazıları