Veysel Akto

Kritik Süreç: Üniversite Tercihleri

Veysel Akto

Üniversite tercih dönemleri; hem üniversite hazırlık öğrencileri, hem de aileleri için her zaman stres ve derin düşüncelerle dolu bir zaman dilimi olmuştur. Kolay değil tabi. Tercih dönemi, en az bir yıl veya daha fazla bir sürede verilen emeklerin semerelerinin alındığı ve meslek seçimlerinin yapıldığı çok kritik bir süreçtir.

2021 YKS sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından başlayan yüzdelik dilimine göre bölüm ve üniversite arayışları bugünlerde artarak devam etmektedir. Hedefi net olan öğrenciler için karar vermek çok zor olmasa da, istediği yüzdelik dilime giremeyen öğrenciler için durum daha çok karışıktır. Zira istediği sıralamayı yakalayamayan öğrenciler tekrar hazırlanmakla istemediği bölümü tercih etmek arasında birçok ikilem yaşamaktadırlar. Bu konuda verilecek kararlar çok çok önemli olduğundan acele edilmemeli ve mutlaka etraflıca düşünerek ailecek sağlıklı kararlar alınmalıdır. Zaten ülkemizde yaşanan sel felaketi ve orman yangınları nedeniyle tercih süresinin uzatılması daha rahat düşünme ortamı oluşturmuştur.

Üniversite tercihleri sıradan bir karar olmayıp, öğrencinin bir ömür mesleki yaşamını belirleyeceği için oldukça önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, ileride pişman olunmayacak ve zevkle okunacak bölümlerin tercih edilmesidir. Çünkü sadece kazandı desinler diye detaylı düşünmeden öylesine liste doldurmak için tercih listesine eklenen bölümler, yerleştirme sonuçları açıklanınca büyük hayal kırıklıklarına ve dönüşü olmayan çıkmazlara girilmesine neden olabilmektedir. Zira kazanılan bölüme kayıt yapılmasa dahi bir sonraki sene YKS’ye girildiğinde kazanan öğrencinin puanı kırılmaktadır. İşte bu nedenle kazanınca sevinilmeyecek bölümler asla tercih listesine eklenmemelidir. Peki bu durumda ne yapılmalıdır? Yani istenilen yüzdelik dilimine girilmediyse nasıl bir yol izlenmelidir? Eğer istenilen bölümlere sıralamamız çok uzak değilse hedeflenen bölüm ve üniversiteler yüzdelik dilim sırasına göre tercih listesine eklenmelidir. Böylece sıralamaların değişme ihtimaline karşı öğrenci şansını denemiş olacaktır. Eğer sıralama istenilen bölüme çok uzak ise ya tekrar hazırlanma seçeneği masaya yatırmalı, ya da alternatif bölümler araştırılmalıdır.

YKS’ye tekrar hazırlanmak veya elindeki sıralamaya göre bir meslek tercih etmek üzerinde kafa yorulan en stresli seçeneklerdir. Binlerce öğrencinin karar vermekte zorlandığı bu seçeneklerin her ikisi de mutlaka çok iyi düşünülerek bir karara varılmalıdır. Bu durumdaki gençlere ve ailelerine tavsiyem şudur: 

* YKS’ye ilk giriş ve istenilen sıralama elde edilememiş ise öğrenci 1 yıl daha hazırlanmalıdır.
* Öğrencinin YKS’ye ikinci girişi ise sıralamasına ve hedeflerine yakın benzer bölümler tercih edilmelidir. (İdealist bir hedef varsa tekrar YKS’ye hazırlanma seçeneği değerlendirilebilir)
* Öğrencinin YKS’ye üç ve daha fazla girişi ise artık gelecek yıllarda yeni maceralar aramadan bir mesleğe karar vermelidir. 

Tabi tüm bu seçenekler, YKS’ye hazırlanırken olağanüstü bir sorun yaşamadan tüm imkanları kullanan öğrenciler için geçerlidir. Zira, öğrenci YKS hazırlık sürecinde bir sorun yaşadıysa ve tüm imkanları kullanıp verimli çalışamadıysa bu durum farklı değerlendirilmelidir. 

YKS’ye tekrar hazırlanmak ilk bakışta kötü bir seçenek gibi görünse de bu durum zirvelere tırmanmak için iyi bir geçiş dönemi olabilmektedir. Bu nedenle öğrenciler ellerindeki sıralamalar ile kendilerini küçük kalıplara koymamalı ve büyük düşünmeyi öğrenmelilerdir. 

Unutmayın!
 
Tekrar hazırlanarak belki hayat bir yıl geç başlanacak ama, hayata temelden değil de  zirveden katılmak çok farklı olacaktır.

Herkese Doğru Kararlar Diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları