Veysel Akto

YKS Hazırlıkta Zaman Yönetimi

Veysel Akto

Herkese Merhabalar;

Zaman, çoğu insanın yönetmek istediği ve doğru yönetmekte zorlandığı bir kavramdır. Zaman yönetimi ise üretkenliği ve verimliliği arttırmak amacıyla belirli aktiviteler üzerinde harcanan zamanı bilinçli bir şekilde kontrol etme yöntemidir. Önceden, zaman yönetimi sadece iş ve çalışma etkinlikleri için kullanılırken, sonraları kişisel aktiviteler için de kullanılmaya başlanmıştır. 

Bir gün hepimiz için 24 saatten oluşmaktadır. Fakat bazılarımız bu 24 saatte her işini rahatlıkla yetiştirebiliyorken, bazılarımız ise “Ne kadar çırpınırsam çırpınayım bir şeyler hep eksik kalıyor” diyebilmektedir. Peki bunun nedeni ne? Her işini rahatlıkla yetiştirebilenlerin kurtarıcısı kim ya da ne? Cevap, tabi ki zaman yönetimidir. 

Zaman yönetimi, iş hayatında olduğu kadar, eğitim ve YKS hazırlık sürecin de de oldukça önemlidir. YKS hazırlık öğrencisi için olması gereken zaman yönetimi 4 yıllık ortaöğretim sürecini kapsamaktadır. Ya da şöyle diyelim liseye yeni başlayan ve ileriki sınıflarda doğru bir zaman yönetimi uygulayabilecek olan 9.sınıf öğrencisi için bu süre böyledir. Zira öğrenci, gereken zaman yönetimini doğru uygulayamaz ise her sınıfta öğrendiği kazanımları yeteri kadar kavrayamadan bir sonraki sınıfa geçmiş olacaktır. Bu da YKS hazırlık için öğrencinin mevcut zaman dilimini gitgide daraltmış olacaktır. Yani 9.sınıf kazanımlarını tam kavrayamadan 10.sınıfa geçen bir öğrencinin YKS’nin tüm kazanımlarını kavramak için kendine kalan süre 4 yıldan 3 yıla düşecektir. Bu şekilde yanlış ilerleyen bir 12.Sınıf öğrencisinin ise tüm YKS kazanımlarını kavramak için elinde sadece 1 yılı kalacaktır. Bu plansızlık ise stres, yorgunluk, umutsuzluk ve başarısızlık olarak maalesef o öğrenciye geri dönecektir. Bu durumda zaman yönetiminin ne kadar önemli olduğunu ancak 12.sınıfa geçince anlayan bir öğrenci için artık çok geç olmuş olacaktır. Çünkü böyle bir öğrenci, önce çaba gösterip mücadeleye başlayacak fakat sonra 4 yıllık müfredata ait tüm kazanımlara 1 yılda hakim olamayacağını anlayarak umutsuzluğa kapılacaktır. Oysa ki zaman, iyi ve verimli bir şekilde yönetilmiş olsaydı durum çok daha farklı olabilecekti.

Çoğu öğrenci, genelde zamanın azlığından yakınarak hem deneme sınavlarındaki hem de yıllık planlamalarındaki olası başarısızlıkları buraya bağlaya bilmektedir. Üstelik zamanı etkili kullanmak için gerekli planlamalar öğrenci için genelde lüzumsuz görülmekte ve rastgele bir gidişat izlenmektedir. Aslında YKS hazırlıkta zamanın iyi yönetilememesinin iki önemli sebebi vardır. Bunlar:

1)    Motivasyon Eksikliği
Zaman yönetiminin önündeki ilk engel motivasyon eksikliğidir. Bazı günler vaktimiz çok olsa da canımız pek çalışmak istemeyebilir. Bu nedenle çoğu iş yarım bırakılır, hatta işe hiç başlanmaz. Ertesi gün ise stresten başımıza ağrılar girer. Ya sonra? Ucu ucuna yetiştirilmeye çalışılan konular ve delicesine bir yorgunluk bize kalır. Çünkü bizi çalışmaya başlatacak temel güç kaynağı olarak motivasyonumuz hiç yoktur, ya da eksiktir. Gerekli motiveyi sağlayacak kaynak ise kişiye göre değişmektedir. Lise öğrencilerinin kendilerini ders çalışmaya yönlendireceği bir takım hedeflerinin olması onlara ihtiyaçları olan gerekli motivasyonu sağlayacaktır.

2)    Ertelemek
Birçoğumuz sıklıkla işlerimizi erteleriz. Her işe başlarken aranan mükemmeliyetçilik, öncelik sıramızın farklı olması, hedef belirleyememek vb birçok etken buna neden olabilmektedir. Henüz lisenin Başında veya ortasında olan öğrencilerden bazıları “YKS’ye daha çok var” diyerek rahat davranmakta ve çalışmalarını erteleyebilmektedir. Neyse ki bu kötü alışkanlıklar eğer istenirse terk edebilmekte ve hızlıca çalışmaya başlanılabilmektedir.

Kısacası zamanı iyi yönetmek, hayatın her aşamasında insanoğlunun ihtiyacı olan bir kazanımdır. YKS hazırlık gibi kritik süreçlerde ise zaman yönetimi ayrı bir önem arz etmekte olduğundan özellikle lise öğrencilerinin olmazsa olmazı zamanı iyi yönetmek olmalıdır. Hangi ayda hangi kaynağın bitirilip, ne zaman zor kaynaklara başlanılacağı, eksiklerin tespitinin ne zaman yapılıp ne zaman bu eksiklere yönelik çalışmaların yapılması gerektiği iyi planlanmalıdır. Çünkü kaybedilen zaman geri getirilemediğinden en kıymetli hazine zamandır.

Başarılar..

Yazarın Diğer Yazıları