Sınavlar artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Her yeni yılda ALES ve LGS ile başlayan sınav maratonu; YKS, KPSS, DGS vb ÖSYM bünyesinde yapılan burada adını yazamadığımız daha birçok sınav ile birlikte uzayıp gitmektedir. İyi bir gelecek için binlerce öğrencinin ter döktüğü bu sınavların en heyecanlı geçenleri ise kuşkusuz LGS ve YKS’dir. Zira LGS ve YKS, öğrencinin hangi lisede ve hangi üniversitenin hangi bölümünde okuyacağını belirleyeceği için gelecek açısından diğer sınavlara göre daha büyük önem arz etmektedir.
İyi bir meslek ve kariyer sahibi olmak her öğrencinin en büyük hedefi olduğundan sınavlara hazırlık süreci, genelde öğrencinin alın teri ile yoğrulmaktadır. Tabi, gecesini gündüzüne katan öğrenciler kadar ailelerinin de bu süreçte gösterdiği fedakarlıklar, sınavlara yüklenen anlamları daha kıymetli hale getirmektedir. Bu durumda her iki tarafın da emeklerinin karşılığını beklemekten daha doğal bir durum söz konusu olmaz. Ancak LGS ve YKS; her ne kadar bilgi ve emek ölçücü bir sınav olsa da, bu işin altında mutlaka başka doneler de vardır. Zira öğrenci, bu tür sınavlarda zaman yönetimi, okuduğunu doğru anlama, dikkatli olma ve kriz yönetimi vb. birçok konuda birtakım mücadele vermektedir. İşte öğrenciyi asıl zora sokan da budur. Çünkü LGS ve YKS; sınırlı bir sürede bilgiyi ölçmenin yanında aynı zamanda zamanı doğru kullanma, dikkatli okuma ve işaretleme gibi kritik görevlerin de yerine getirilmesi gereken sınavlardır. Tabi yeni nesil soruları yorumlama, gelecek ve sınav kaygısının öğrenciye yüklediği anlamlar da düşünülecek olursa bu sınavlar, öğrenci için bir nevi teknik taktik savaşı haline gelmektedir. Bu durumda sınavlara girecek olan öğrencilerin mutlak suretle bu durumlara hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu hazırlığın en iyi yapılacağı yerler de deneme sınavlarıdır.
Her deneme sınavını tıpkı gerçek sınav ciddiyetiyle çözmek oldukça önemlidir. Çünkü, ciddiye alınmadan çözülen bir deneme sınavının öğrenciye katacağı pek bir şey yoktur. Bu nedenle öğrenciler, sınav arefesinde bol bol deneme sınavı çözerek her sınavda doğru bir teknik ve taktik mücadelesi vermeyi tecrübe etmeli ve ortaya çıkabilecek her türlü muhtemel krizi yönetmeyi mutlaka öğrenmelidir. Kriz yönetmeyi tam olarak öğrenemeyen bir öğrenci, karşısına çıkabilecek küçük bir sorunu aşamayacağı için bu durum zamanı yanlış kullanmadan tutun da işaretleme hatalarına kadar birtakım zincirleme hataları beraberinde getirecektir. İşte prova niteliğinde ciddiyetle girilecek deneme sınavları, öğrenciye bu hataların en aza indirilmesi konusunda büyük kolaylıklar sağlayacaktır.
LGS ve YKS öncesinde girilen her deneme sınavı ayrı bir tecrübe sağlayacağından sınav arefesinde her gün bir LGS veya her gün bir TYT ve bir AYT denemesi mutlaka çözülmelidir. Kronometre ile çözülen bu sınavların sonucunda istatistiki değerlendirmeler yapılarak her yanlış soru irdelenerek mutlaka doğru cevap öğrenilmelidir.
Sınav öncesi son 1 ay, son 1 hafta ve sınav günü neler yapılması gerektiğini “Öğrenci Koçum ve Kare’si” adlı kitabımın son bölümünde detaylı olarak anlatmış bulunmaktayım. Bu kitabımı okuma fırsatı bulamayanlar ise köşemde geçen yılki sınavlar öncesinde yazdığım yazılarımı okuyarak bu konuda istifade etmiş olacaklardır.
LGS ve YKS’ye girecek olan tüm öğrencilere başarılar dilerim.