Herkese Merhabalar,
Öğrencilik zor meslektir derler. Evet gerçekten de öyle. Özellikle sınavlara hazırlanan son sınıf öğrenciliği daha zor bir meslektir. Sınavın nasıl geçeceği, emeklerinin karşılığının alınıp alınmayacağı, gelecekte nasıl bir profil ortaya çıkacağı son sınıf öğrencilerinin aklını başından alan başlıca stres sebepleri olduğu için son sınıf öğrenciliği gerçekten de zordur. Hele bir de liseden mezun olan öğrencilerin katlanan heyecan ve stresleri buna eklenince bu durum birçok genç bedeninkorkulu rüyası olmaktadır.
Son sınıf öğrenciliği hakkında biraz karamsar bir tablo çizdikten hemen sonra hatırlatalım ki, bu sürecin iyi veya kötü geçmesi büyük çoğunlukla öğrencinin kendi özgür iradesine bağlıdır. Eğer öğrenci, iradesinin kontrolünü elinde tutup sabırlı ve kararlı davranır ise tüm bu karamsarlıklar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Yani mesele, öğrencinin kendisinde bitmektedir. Eğer etkili ders çalışma tekniklerini iyi kullanır ve emeklerini heba edebilecek faktörleri ortadan kaldırırsa öğrencinin hedefine ulaşması kaçınılmaz olacaktır.
Sınavlara hazırlık, oldukça zorlu ve emek isteyen bir süreçtir. Bu süreçte bazen her şey yolunda gitmeyebilmektedir ya da yolunda gidiyormuş gibi görünebilmektedir. Çünkü öğrencilerin ders çalışırken karşısına çıkan birçok iç ve dış faktör, öğrencinin sınava hazırlanırken verdiği mücadeleyibeklenmedik bir şekilde heba edebilmektedir. Bu durum, maalesef öğrencilerin bazen farkında olmadığı, bazen de farkında olup bir türlü engel olamadığı bir takım kabusları da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle öğrencilerin, sınava hazırlık sürecinde bu tür kabusları yaşamamak adına bazı gerçeklerin farkında olması şarttır. Zira aynı hataların tekrar etmemesi için aşağıda detayları verilen faktörlerin LGS ve YKS hazırlık öğrencileri tarafından dikkate alınması oldukça önemli bir sorumluluktur.
Lütfen bu faktörleri akıldan çıkarmayarak daha dikkatli bir hazırlık süreci geçirmeye dikkat edelim.
Sınava Hazırlık Sürecini Kabusa Çevirebilecek Faktörler
➢ Programsız, plansız çalışmak,
➢ Düzenli tekrarlar yapmamak,
➢ Kendini başkalarıyla kıyaslamak,
➢ Zamanı denetleyememek,
➢ Gözlerini yapamadıklarına çevirmek,
➢ Zorlanılan dersleri dışlamak,
➢ Aşırı kaygı (güvensizlik) hissi taşımak,
➢ Ders çalışırken hayallere dalmak,
➢ Uzayıp giden telefon konuşmaları yapmak,
➢ Motivasyon noksanlığı ve isteksizlik,
➢ Çalışmayı tamamlamadan bırakmak,
➢ Olumsuz arkadaşlık ilişkileri,
➢ Bireysel ve ailevi sorunlar,
➢ Öğrenme yetersizlikleri,
➢ Derslere önyargılı yaklaşmak,
➢ Derslere giren öğretmenlere duyulan antipatik tavırlar,
➢ YKS-LGS tekniğini yeterince tanımama,
➢ Mükemmeliyetçilik ve ulaşılamayacak hedefler belirlenmesi,
➢ Çevresel beklentilerin yüksek olması,
➢ Erteleme alışkanlığı,
➢ Ders dışı faaliyetlere fazla zaman ayrılması ve arkadaşlara “hayır!” diyememek,
➢ Hayalcilik,
➢ Olumsuz ve karamsar düşünmek,
➢ Yatarak veya müzik dinleyerek ders çalışılmak,
➢ YKS veya LGS’yi kazanmayı hayatın tek amacı olarak görmek vb.