Herkese Merhabalar
YKS sıralamaları, her yıl binlerce öğrencinin kaderini belirleyen kritik öneme sahip verilerdir. Bu verileri belirleyen unsur ise, hem öğrencinin kendi başarısı hem de Türkiye genelindeki diğer öğrencilerin başarı kriterleridir.
Bilindiği üzere YKS, Türkiye geneli katılımı en yüksek sıralama sınavıdır. Durum böyle olunca başarı sıralamaları da çok ince matematiksel hesaplamalar üzerinden yapılmakta ve bu sıralamaları belirleyen birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin en başında tabi ki öğrencinin doğru cevaplarından yola çıkarak belirlenen net ortalamaları bulunmaktadır.
Ayrıca sıralamanın belirlenmesinde Türkiye genelinde sınava giren tüm öğrencilerin sonuçları da küçümsenmeyecek bir oranda etkili olmaktadır. Çünkü YKS, bir sıralama sınavı olduğu için ister istemez öğrenciler birbirilerinin sonuçlarından etkilenmektedir. Örneğin matematikten 15.soru çok zor ise ve bu soruyu doğru cevaplayan öğrencilerin sayısı ülke genelinde az ise bu sorunun doğru cevap veren öğrencilere getirdiği puan artmaktadır. Fakat 23.soru daha kolay ve bu soruyu doğru cevaplayan öğrenci sayısı ülke genelinde çok fazla ise bu sorunun doğru cevap veren öğrencilere getirdiği puan azalmaktadır. Bu işleme standart sapma denilmektedir.
ÖSYM, YKS sıralamasını yaparken TYT sorularında standart sapma hesaplaması kullanmamaktadır. Yani TYT sorularına verilecek doğru cevapların öğrencilere getirdiği puan, tüm derslerde doğru cevaplanma oranlarına bakılmaksızın aynı olmaktadır. Fakat standart sapma hesaplaması alan testi olan AYT sorularında ÖSYM tarafından kullanılmaktadır. Bu da AYT ‘deki doğru cevapların değerini oldukça arttırmaktadır. Zaten YKS sıralamaları hesaplanırken TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı alınmaktadır. Yani standart sapma hesaplaması hiç kullanılmasa bile AYT puanının YKS genel sıralamasına katkısının çok daha fazla olduğu görülmektedir.
TYT’nin sadece ön eleme sınavı olduğu göz önünde bulundurulduğunda 4 yıllık lisans programlarından birine yerleşebilmek için AYT sınavının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle YKS hazırlık öğrencilerinin özellikle AYT konularına ve AYT’de cevaplayacakları doğru sorulara odaklanmaları gerekmektedir. Elbette ki TYT’yi pas geçerek bu iş kesinlikle olmaz. Yanlış anlaşılmasın önce TYT konuları öğrenilmeden zaten AYT konuları öğrenilemez. Zira işin temelinde TYT (9-10.sınıf) konuları olduğu için TYT zaten pas geçilemez. Fakat burada üzerinde durulmak istenen asıl konu, TYT konularını tam öğrendikten sonra mücadelenin AYT konularının tüm detaylarına hakim olmaya yoğunlaşması gerekmektedir.
YKS Türkiye sıralamalarına bu denli etkisi olan AYT konuları, 11 ve 12.Sınıf konularını kapsamakta olup oldukça detay barındıran derinlemesine öğrenme gerektiren konulardır. Bu nedenle öğrencilerin TYT konularına bir an önce hakimolup denemelerle tekrar yaparak sınava kadar kalan zamanın tamamını AYT’yi tam anlamıyla öğrenip konuları pekiştirmekle geçirmesi en doğru karar olacaktır. Bunun için de AYT konuları en az 2 kaynaktan bitirilip orta ve ileri seviyedeki soru bankalarından bol bol soru çözülmesi gerekmektedir. Daha sonra ise AYT branş denemeleri çözülerek ardından AYT genel denemelerine başlanmalıdır.Böylece AYT sorularına verilecek doğru cevap sayısında ciddi artışlar kazanılmış olunacaktır.
Unutulmamalıdır ki; Türkiye genelinde elde edilen iyi bir YKS sıralaması yapmak, öğrenciyi hayallerine ulaştırmada önemli bir unsurdur.
Hatırlatma: 2025 YKS başvuruları başlamıştır. ÖSYM aday işlemleri sayfasından başvuru yapmayı sakın unutmayın!
Başarılar…