'25 Bin Kişilik Büyük Bir Aileyiz'
Heylanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Gül, yaklaşık 25 bin nüfusuyla Heylanlıların Elazığ in en büyük aşiretlerinden biri olduğunu söyledi.
Heylanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Gül, yaklaşık 25 bin nüfusuyla Heylanlıların Elazığ in en büyük aşiretlerinden biri olduğunu söyledi.
Başta Elazığ, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde ve yurt dışında yaşayan mensuplarıyla ilimizinde en büyük aşiretlerinden olan ve ismini aşiretin ilk doğduğu Palu’nun Büyükçaltı (Heylan) köyünden alan Heylanlılar Yardımlaşma ve Dayanşma Derneği 4 Temmuz 2023 tarihinde kuruldu. Derneğin kurucu Başkanı Hüseyin Gül derneğin kuruluş amacını ve kısa sürede yaptıkları faaliyetleri anlattı. Gül “Derneği kurmadan önce 7-8 arkadaşımla bir araya gelerek bir takım görüşmeler yaptık. Heylan’ın kanaat önderleriyle aile bireyleriyle görüşmeler yapıldı. Yapılan bütün görüşmeler neticesinde toplam nüfusu 25 ile 26 bin arasında olan Heylanlıları bir dernek çatısı altında bir araya getirmeye karar verdik” diye konuştu.
"ULAŞAMADIĞIMIZ HİÇBİR HEYLANLI KALMAYACAK"
Ulaşamadıkları hiçbir Heylanlı kalmayacak felsefesiyle yola çıktıklarını dile getiren Gül “Bu kapsamda bizler dernek yönetimi olarak Bingöl iline bağlı Kuruca (Ğazzik), Bilaloğlu (Mendü) Hacı Çayır ve Dere (Dere Naze ) köylerini ziyaret ettik. Karakoçan ilçemizi ziyaret ettik. Gittiğimiz bütün köylerde derneğin kurulması büyük bir memnuniyetle karşılandı. Köylülerimiz bu faaliyetlerimizi geç kalınmış bir çalışma olarak ifade ettiler, ve derneğin süreklilik arz etmesi için üye olmaya hazır olduklarını beyan ederek üyelik formlarını doldurdular. Akabinde bizim ata toprağımız olan Heylan’a gittik. Heylan’da köylülerimizle ve muhtarımızla bir araya geldik. Orada da aynı şekilde büyük bir memnuniyetle karşılandık ve her türlü desteğe hazır olduklarını beyan ettiler. Daha sonra geriye kalan 3-4 tane köyümüz var. Onları da ziyaret edeceğiz. Onun dışında Elazığ Merkezde görüşmelerimiz devam edecek” diye aktardı.
"KÜLTÜREL VE AKRABALIK BAĞIMIZ ÇOK GÜÇLÜ"
Heylanlılarla bir araya gelmeye devam edeceklerini kaydeden başkan Gül “Kısmet olursa bu ayın sonunda inşallah dernek yerimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Heylan çok büyük bir aile. 26 bine yakın dağılmış bir nüfusları var. Bu kadar dağılmış olmalarına rağmen kültürel ve akrabalık olarak güçlü bir bağları var. Elazığ’da bir taziye olduğunda çevre illerden gelenler oluyor, yurt dışından gelenler oluyor. Gelemeyenler de mutlaka telefonda taziyelerini iletiyorlar. Bu kadar dağılmış olmalarına rağmen hâlâ Halil’in torunları, 25 bin kişilik bu şehrin en kalabalık ailesi, en kalabalık aşiretidir. Bir bakıma bizler bu büyük aileyi resmi olarak bir dernek çatısı altında bir araya getirebileceğimize inanıyoruz.
Şu ana kadar yüzlerce binlerce görüşme yaptık ve ciddi geri dönüşler aldık. Yurt dışında da oldukça ciddi bir nüfusumuz var ve buradaki oluşum tamamlandıktan sonra inşallah derneğimiz şube açmaya başlayacak. Karakoçan’da, Bingöl’de ve Malatya’da şube açmaya hazırız. Almanya’da çok ciddi bir şekilde bekliyorlar. Ben inanıyorum ki bu 25 bin kişilik aile resmi anlamda da bir araya gelecek. Bu şehrin ekonomisine, kültürüne ve siyasetine ciddi katkıda bulunacak güçteyiz. Gençlerimiz ve öğrencilerimiz için çok güzel projelerimiz var. Bizim amacımız Heylanlılar olarak bu birlikteliği ve gücü daha da perçinlemek. Akrabalık bağları ve kültürel bağları çok güçlü bir aile topluluğuyuz. Bunu dernek çatısı altında daha da güçlü hale getireceğimizi düşünüyorum. Bu güne kadar görüştüğümüz tüm Heylanlılar “ biz derneğin her türlü destekçisiyiz, arkasındayız” dediler. Bir köylümüz iş yerini, bir köylümüz derneğin mobilyasını ücretsiz karşıladı”dedi.
"HEPİMİZ HALİL’in TORUNLARIYIZ"
Büyükçaltı (Heylan) köyünün tarihçesinden kısaca bahseden Gül “ Heylan 1711’de dedemiz olan Halil’in gelip yerleştiği bölgenin adı. 1710’larda başlayan tarih, zaman geçtikçe, nüfusumuz artmaya başlıyor. 1865’lerde Osmanlı döneminde yapılan nüfus sayımında o bölgenin en kalabalık köyü olduğu anlaşılıyor. 1910’lardan sonra nüfus arttığı için köylüler dağılmaya başlıyor. Malatya’ya, Bingöl’e, Erzurum’a, Diyarbakır’a ve Elazığ Merkez’e gidenler oluyor. Bu şekilde dağılmış bir aile ancak akrabalık bağları hala çok güçlü ve iç içe olan bir aile topluluğuz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.