Fırat Üniversitesi Hastanesinde Emek Gasp Ediliyor

Kamu Sağlık - Sen Genel Başkanı Ümit Karataş yaptığı yazılı basın açıklamasında, Performansa dayalı döner sermaye sisteminin, içinden çıkılmaz bir hal aldığını ve döner sermaye sisteminde adaletsizlik olduğunu belirtti.

Fırat Üniversitesi Hastanesinde Emek Gasp Ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kamu Sağlık Sen Genel Başkanı Ümit Karataş yaptığı yazılı basın açıklamasında Fırat Üniversitesi Hastanesinde performansa dayalı döner sermaye ücretlerinin düştüğünü, nöbet ve icap ücretleri ile Masuplaşma ücretlerinin yıllardır yapılmadığından geriye dönük ödenmesinin yapılmadığını söyledi. 

Performansa dayalı döner sermaye sisteminin içinden çıkılmaz bir hal aldığını ve döner sermaye sisteminde adaletsizliklerin oluştuğunu belirten Genel Başkan Karataş; "Performansa dayalı döner sermaye ücretleri, trajikomik düzeylere indi. Çalışanlara 'Çalıştıkça çok kazanacak' denildi. Muayene, ameliyat ve tüm tıbbi hizmetlerde çok büyük artışlar olmasına rağmen sağlık çalışanlarının döner sermayeleri eridi. Döner sermayelerin, çalışanın alın teri olduğu ilan edildi ama her ne hikmetse kurumların yaşadığı her finansal sıkıntıda döner sermayeler kullanıldı, çalışanın hakkı başkalarına dağıtıldı" dedi.

"Sistem Kötüye Gidiyor"

Döner sermaye sistemi çökerken çalışanıda girdabın içine aldığını ve buna rağmen çare aranmadığını ileri süren Karataş, pansuman bile sayılamayacak tedbirlerin, büyük çözümler gibi sunulduğunu kaydetti. "Defalarca bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor" dediklerini ve tüm çağrılarına rağmen sağlık çalışanlarının sesine, yetkililerin kulaklarını tıkadığını savundu.

"Sağlık Çalışanları Hakkını İstiyor"

Karata; "Fırat Üniversitesi Hastanesi yetkilileri hastaneye yeni bina ve teçhizat alacağına her geçen gün hastaneyi büyütmeye öncelik vereceğine çalışanın alın teri olan döner sermayesini, nöbet, icap ve mahsuplaşmasını versin. Zor şartlarda hizmet veren sağlık çalışanları hakkını istiyor. Hasta çok, eleman az ve hakkı olan ücret yok nasıl izah edilir.Yıllardır yapılmayan ve Sendikamızın gayret ve iteklemesiyle 2018 yılı mahsuplaşması yapılmış ve ödenmesine rağmen, 2012 yılından beri yapılması gereken mahsuplaşma maalesef yapılmamıştır. Görevi ihmal ve kötüye kullanan Döner Sermaye ve Bütçe Tahakkuk yetkili idarecileri hakkında acaba hastane idaresi işlem yapmış mıdır? Hastane idaresi bu yetkililerden hesap sormamıştır. Geriye dönük yıllara ait alacaklarımız yasal faiziyle verilmeli ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını bekliyor ve takip ediyoruz. Döner Sermaye ödemelerinde düşüş olacağı bilgisi sağlık çalışanlarına bildirilmemiş, hesaplara yatan cüzi miktarları gördükten sonra çalışanlar haberdar olmuş ve şok olmuşlardır. Çok iş, az insan modeliyle hareket eden hastane idaresi buna son vermelidir.Hasta sayısının her geçen gün arttığını gururla açıklayan idareciler Sağlık çalışanlarının sırtından hastaneyi çalıştırmayı bıraksınlar. Sağlık çalışanları hakkını istiyor. Hastane çalışanlarının ücretini veremiyorsa küçülmeye gitmelidir. Yeni MR alıpta hastaları özel çekim ücretini vermeye zorlamamalıdır. Son zamanlarda hastanedeki tüm muayene,tetkik ve tedavi giderleri özel ücret kapsamına alınıp özel muayene ücreti adı altında yapılmaya başlamıştır. Hastaneye nakit para akışı hızlanmış ama sağlık çalışanlarının hakkı olan ücretleri ötelenmiştir. " dedi. 

"Sağlık Çalışanları Hastane Bütçesini İdare Etmek Zorunda Değiller"

Sağlık çalışanlarının hastane bütçesini idare etmek zorunda olmadıklarını belirten Genel Başkan Karataş; " Okulların açıldığı bu günlerde doğalgaza gelen %30'luk zamla mücadele etmeyi kara kara düşünürken birde döner sermayesini,icap,nöbet ve yıllardır verilmeyen  mahsuplaşma alacaklarını alamayınca ne yapacak. Zaten %3 ve %4'lük aldığı komik maaş zammıyla geçinmeye çalışan Sağlık Çalışanları kara kara düşünmeye başladı. Fırat Üniversitesi Hastanesi idaresinin acil olarak nöbet icap ve mahsuplaşma ücretlerini ödemesini ve bu ay itibariyle kesilen döner sermaye ödemelerinin tam olarak ödenmesini istiyoruz.Yoksa KAMU SAĞLIK-SEN olarak başta iş bırakma eylemi de olmak üzere tüm tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı buradan hastane idaresine duyuruyoruz" dedi.