Koronavirüs Sindirim Sistemini de Etkiliyor!

Fırat Üniversitesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, covid-19 salgını nedeniyle yaşam standartlarımızın da değiştiğini belirterek, buna bağlı olarak sindirim sistemi hastalıklarının da arttığını söyledi.

Koronavirüs Sindirim Sistemini de Etkiliyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” Programına katılan Fırat Üniversitesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Halil Bahçecioğlu, korona virüsün sindirim sistemine etkilerini sıraladı.
BAHÇECİOĞLU: COVİD AYNI ZAMANDA BİR SİSTEMİK HASTALIĞA DA YOL AÇABİLİYOR
Prof. Dr. Bahçecioğlu, “Covid-19 özellikle ilk çıkan mutant olmayan virüste daha sık görüldüğü bildiriliyordu. Özellikle en sık görülen sindirim sistemi bozuklukları covid enfeksiyonunda halsizlik, iştahsızlık, tat alma bozukluğu ve ishal özellikle görülebilen sindirim sistemi bozukluklarıydı bunlar. Ama mutant virüste bu değişebilir. Çünkü covid enfeksiyonu hücreye girişte tutunduğu reseptörler bir çok organda bulunuyor. Bunlardan en zengin olanlardan biri de ince bağırsaklarda, pankreasta, karaciğerde var. Covid aynı zamanda bir sistemik hastalığa da yol açabiliyor. Sindirim sisteminde de çoğaldığı, ürediği gösterilmiş. Dışkıyla da atıldığı yine saptanmış. Bu özellikle ağır vakalarda sindirim bozukluğu olanların daha ağır seyrettiği de gösterilmiştir. Covid görüldüğünde özellikle bu son dönemde covid geçirmiş hastalar çeşitli ve çok farklı şikayetlerle başvuru yapmakta. Artma var. Özellikle 3 ay önce, 4 ay önce covid geçirenlerde karın ağrısı, göğüste ağrı, sıkışma, halsizlik, yorgunluk, kas eklem ağrılarıyla çok sık başvurular olmaya başladı bu son dönemde. Bu yakın zamanda tanımlanan uzanmış covid olarak adlandırılan hastaların bir kısmında görülen bir sendroma işaret ettiği düşünülüyor. Ama bunun tam bulguları ne kadar süreceği tanımlanmış değil” ifadelerini kullandı.
BAHÇECİOĞLU: STRESTEN UZAK DURMAK LAZIM
Prof. Dr. Bahçecioğlu, “Özellikle hastanelere başvuru bu konuda azaldı. Tarama gereken hastalıklar, kronik hastalıklar başvuruyu azalttılar. Bu covid enfeksiyonu korkusundan dolayı hastalarda büyük bir korku oluştu. Bu nedenle bazı hastalıkların özellikle kanser hastalarının tanısında gecikmelere sebebiyet verdi bu durum. Stresli bir yaşamdan uzak durmak lazım. Çok böyle stresli bir yaşam da bağırsakları etkiliyor. İkisi birbiriyle etkileşim içerisinde. Hastalık sayısında çok artış var. Stres çok etkiliyor. Covid sonrası sindirim sistemi bozuklukları da arttı. Stres te arttı. İnsanların yaşam kalitesi değişti, yaşam tarzı değişti. Özellikle daha fazla beslenme bozuklukları daha çok arttı. Sindirim sistemine de tabi bunlar yansıyor” şeklinde konuştu.