Av. Fadile Saka

Hak Sahipliği Başvurusu ve Sonuçları

Av. Fadile Saka

İlimizde meydana gelen deprem afeti sonrasında 15 Haziran - 13 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılan hak sahipliği başvuru  sonuçları 19.09.2020 Tarihi itibariyle  Elazığ Valiliği İnternet sayfasında yayınlanmış bulunmaktadır.

Vatandaşlarımız Valiliğin sayfasında T.C Kimlik numaralarını girmek suretiyle  sonuçları öğrenebilecektir. Sonuçlar için  ayrıca kurumlardan veya Muhtarlıklardan  bir belge verilmeyecektir.

Öncelikle “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.

Hak sahipliği başvurusu reddedilen vatandaşlarımız ne yapmalı? Şu sıralar en çok merak edilen konulardan biri hali almış bulunmakta.

21.09.2020 tarihinden  itibaren 15 günlük süre içinde ilgililer itirazda bulunabilirler. İtiraz komisyonca incelenerek karara bağlanır. İtiraz süresi 5 Ekim 2020 tarihinde sona erecektir.

İtiraz Başvuruları  Yeni Mahalledeki İmam Efendi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde alınmaktadır. Hak sahipliği başvurusu reddedilen vatandaşların ivedi olarak 5 Ekim’e kadar  öncelikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek  hasar kaydı tespitine ilişkin askı kodunu gösteren belgenin onaylı ve mühürlü bir örneğini almaları gerekmektedir. Akabinde bu belge ile birlikte eksik sundukları başkaca bir belge söz konusu ise bu eksikliği de tamamlayarak itiraz başvurusunda bulunmalılar.

Hak sahipliği reddedilen vatandaşların ret sebeplerine batığımızda komisyonda sunulan belgelerin değerlendirilerek bireysel bir değerlendirme yapıldığı görülmektedir.

Zira genellikle  vatandaşlarımızın eksik evrak sunmaları nedeniyle  başvuruları reddedilmiştir.

Örnek vermek gerekirse;
Mustafa Paşa Mahallesinde  yıkılan evi için başvuru yapan vatandaşın  başvurusu Abdullah Paşa Mahallesinde  hasarsız konutu olduğu için reddedilmiş. Ancak bu vatandaşımızın Abdullah Paşa’daki evi de depremden ağır hasar  görmüştür. Peki buna rağmen başvurusu neden reddedilmiştir? Çünkü vatandaşımız Abdullah Paşa’daki evine ilişkin ağır hasarlı olduğunu veya yıkıldığını gösteren belgeyi başvurusunda sunmamıştır.

Örnek verdiğimiz bu duruma benzer olayları deprem anında yıkılan ve vatandaşlarımızın enkaz altında kaldığı binaların başvurularında da yaşamaktayız. Yıkılan apartmanın bir daire sakinine hak sahipliği verilirken bir diğer  daire sahibinin  hak sahipliği başvurusu reddedilmiştir. Bunun nedeni de yine eksik belge sunmaktır.

Hasarsız yapılara  yardım yapılamadığından başvurusu reddedilen vatandaşlarımızda özellikle yukarıda bahsettiğimiz üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne giderek  hasar kaydı tespitine ilişkin askı kodunu gösteren belgenin onaylı ve mühürlü bir örneğini sunmanız gerekmektedir. 

Yine hak sahipliğinden faydalanmak için eşinizin üstüne kayıtlı hasarsız bir evin olmaması gerekir eğer varsa bu da bir ret sebebidir.

Bazı vatandaşlarımızın ise Banka Borçlandırma Senedini ibraz etmediği görülmektedir. Bu ve benzeri pek çok husustan dolayı başvurular reddedilmiş durumdadır.

Fiilin Elazığ İli dışında bulunan vatandaşlarımız ise  vekilleri veya vasileri aracılığı ile Elazığ’a gelmeden itiraz başvurularını yapabilecektir. Ancak burada verilecek vekaletin içeriğinde yapılacak işlemlere ayrıntılı olarak yer verilmelidir.

İvedi olarak bu eksiklikler tamamlanıp süresi içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz sonucunda da yine ret kararı verilirse yapılması gereken tek şey iptal davası açmaktır.

Bu alanda herhangi bir hak kaybına uğramamak için mutlaka bir avukattan yardım alınması gerektiği kanaatindeyiz.

 
 

Yorumlar 2
NURETTİN 23 Eylül 2020 20:32

Merhaba peki 2 evinde ağır hasar almış 3 DAİRESİ olan evler yıkılmış aynı mahallede ayrı ayrı sokaklarda bununla ilgili ne söyleye bilirsiniz

Furkan Akyıldız 23 Eylül 2020 14:13

Anlaşılır ve faydalı bir yazı olmuş

Yazarın Diğer Yazıları