Hasan Onur Bingöl

Karadeniz Müjdesi

Hasan Onur Bingöl

TCMB’nin PPK toplantısı ile yeniden 7,35’e yükselen USD/TRY kuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesi öncesi 7,20’nin altını gördü. Ancak açıklanan müjde piyasa beklentilerinin altında kaldığı için kur yeniden yönünü yukarı çevirdi!

Karadeniz’de ki doğalgaz keşfi, şimdilik bulunan miktarın 320 milyar metreküp olduğunu, 2023’te de gazın kullanıma koyulmasının hedeflendiği belirtildi. Yıllık doğal gaz ithalat miktarı hesaplandığında bulunan oran ortalama 6-7 yıllık bir süreci kapsayabiliyor ve bu da cari açıkta yıllık ortalama 10 milyar dolarlık bir destek anlamına geliyor. Açıklanan müjde, piyasa beklentilerinin altında ve dışa bağımlılığı da belirgin bir oranda azaltacak seviyede değil ne yazık ki. Bu nedenle açıklama öncesi dolarda ve altında yaşanan kısa süreli düşüş açıklamanın ardından yönünü yukarı çevirdi.

Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervi, Türkiye'nin sadece 6-7 yıllık ihtiyacını karşılıyor.Umarız ki yeni rezervler bulunur, bulunan rezervlerin, özelleştirilmeden ve yabancı sermayeye açılmadan işletilmesi temel hedef olur..!

2019'da 286 milyar metreküp doğalgaz Tekirdağ'da bulunmuştu. Bunun için bir çalışma yapıldı mı? Ya da medya da bu kadar yankı buldu mu?

Dengeleri değiştirecek denilen ve Enerjide yeni alternatif olarak nitelenen kaya gazı Diyarbakır'da bulunmuştu!  Dünyaca ünlü olan Shell şirketi incelemelerde bulunmak üzere gelmişti, herhangi bir gelişme oldu mu? Trakya ve Erzurum’da da 500 milyar varil petrol rezervi taşıyabilecek kaya yapıları bulunuyor!

Yine Şırnak,Batman,Mardin illerinde de Petrol bulunduğu haberleri yapılmıştı. Peki bunlarda 2023'te işletilecek mi?

Bu millet her şeyin en iyisini hak ediyor. Ve bunun için zamanında çok büyük bedel ödedi.Ümit ediyoruz ki bu kaynaklar yerli ve milli olanaklar ile çıkarılır,kullanılır iyi fiyatlar ile satılır.. Hele ki Akdeniz'den ümitliyiz. İnşallah en kısa zamanda en az 50 yıllık bir rezerv ve akabinde de çıkarmak için çalışmalar olur. Fransa gibi sömürü devletleri her ne kadar karşı olsalar da bu necip millet hiç kimsenin boyunduruğu altına girmez!

Yazarın Diğer Yazıları