CHP'li Erol'dan AK Partili Keleş'e Soru!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti iktidarı döneminde Elazığ'da özelleştirilen yatırımları tek tek sıralayarak, Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'e bunlara benzer herhangi bir müjde verip veremeyeceğini sordu.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, AK Parti iktidarı döneminde Elazığ'da özelleştirilen yatırımları tek tek sıraladı ve AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'e bunlara benzer herhangi bir müjde verip veremeyeceğini sordu.

AK Parti iktidarı döneminde Elazığ'da özelleştirilen kamu yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, halkın vergileriyle kurulan tesislerin ya satıldığını ya da özelleştirildiğini bunun sonucunda da Elazığ ekonomisinin ciddi yara aldığını söyledi.

“ELAZIĞ EKONOMİSİNE KİLİT VURULDU”
Milletvekili Erol, “Verimliliği, rekabeti ve üretkenliği arttıracağız masalıyla 22 yılda Ak Parti iktidarı Elâzığ'da kamuya ait onlarca tesisi özelleştirdi. Ülkemizin sanayileşme sürecinin yapı taşı olan, halkın vergileri ile kurulan onlarca Kamu İktisadi Teşekkülü satıldı, bu özelleştirmeler sonucunda ülke ekonomisi ciddi yara aldı. Özelleştirilen veya kapatılan onlarca tesis ile birlikte Elazığ'ın ekonomisi de etkilenmiş, kentin ekonomisine adeta kilit vurulmuştur. Yalnızca ülkenin sanayileşme süreci için değil, KİT'ler aracılığıyla üretilen mal ve hizmetlerin piyasa koşullarından daha uygun şartlarda halka sunulması sosyal devlet ilkesinin gerçekleşmesinde de önemli bir yere sahipti. Özelleştirmelerin Elazığ için başka bir olumsuz sonucu ise istihdamın düşmesidir.” dedi.

“ELAZIĞ EKONOMİSİNDE CİDDİ BİR DARALMA YAŞANDI”
Açıklamasının devamında Elazığ'ın yaklaşık 50 yıl önce bölgenin en önemli kentlerden biri olduğunu vurgulayan Erol, “Erken Cumhuriyet döneminde devletçi ekonomi anlayışının en önemli hedefi KİT'ler aracılığı ile bölgesel istihdamın sağlanarak, işsizliğe çözüm bulunmasıydı. Bu amaçla halkın vergileriyle Türkiye'nin her bir yanında devlet eliyle sanayileşme hamlesi gerçekleştirilmiştir. 22 yılın sonunda bugün geldiğimiz durum itibariyle, Elazığ'da onlarca kamu malı satılmış, kent ekonomisinde ciddi bir daralma yaşanmıştır. Elazığ 40- 50 yıl önce bölgenin yükselen değeri, göç alan bir kenti iken nitelikli ve genç nüfusunu dışarıya gönderen bir kent haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

ELAZIĞ'DA KAPANAN YA DA ÖZELLEŞTİRİLEN KAMUYA AİT TESİS VE FABRİKALAR
Milletvekili Erol, Elazığ'da Cumhuriyet hükümetlerince şehre kazandırılıp da Ak Parti iktidarında özelleştirilen veya kapatılan Kamu İktisadi Teşekküllerini ise şu şekilde sıraladı:

1. Azot – Süperfosfat Fabrikası

2. Sodyum Bikromat Fabrikası

3. Ferrokrom

4. Etibank Bakır Maden Tesisleri

5. İplik ve Dokuma Fabrikası

6. Yem Fabrikası

7. SEK Elazığ Süt Ve Süt Mamülleri

8. EBK A.Ş. Elazığ Et Kombinası,

9. Çukobirlik Pamuk Fabrikası

10. Karadeniz Birlik Yağ Fabrikası

11. Keban Plastik Boru Fabrikası

12. El-Beton Fabrikası

13. Çimento Fabrikası

14. Kağıt Fabrikası

15. Hazar Hidroelektrik Santrali

16. Zirai Donatım Kurumu (1952)

17. Köy-Tür

18. Türk Telekom

19. Elazığ Şarap Fabrikası

20. TEKEL Elazığ Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüğü

21. TEDAŞ Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş

22. Sümerbank Satış Mağazası

23. GİMA

24. Ray Sigorta

25. Makarna Fabrikası

26. Un Fabrikası

27. Oksijen Fabrikası

28. Bitkisel Yağ Fabrikası

29. Elazığ Betonit Fabrikası

30. Elaziz İpek ve İplik T.A.Ş

31. Şayak Kumaş İmalathanesi (1929-1930) Orduya Kumaş dokurdu.

32. Keban İlçesinde Gümüş Maden İşletmesi

33. Etibank, Keban Simli Kurşun İşletmesi

34. Ağın Deri Fabrikası

35. Eti Krom ve Yüzlerce Milli Emlak, arsa ve mülkiyetler...

CHP'Lİ EROL, PROF. KELEŞ'E SORDU
Milletvekili Gürsel Erol, açıklamasını şu soruyla sonlandırdı: “Şimdi ilimiz Milletvekili Erol Keleş'e soruyorum; Bu işletmelere benzer müjde vereceğiniz bir tek üretim tesisi var mıdır?”

Bakmadan Geçme