'Çiftçiyi Mağdur Etmeyin!'
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, toprak mahsulleri ofisi'ne ürünlerini satmak için büyük çaba harcayan üreticilerin sorunlarına dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Coşkun Çağlar Duran, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ürünlerini satmak için büyük çaba harcayan üreticilerin sorunlarına dikkat çekti.
Başkan Duran açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Toprak Mahsulleri Ofisi yeterli alımı zamanında yapmıyor, üreticilere zamanında randevu vermiyor, üreticinin ürünlerini almakta ise çeşitli zorluklar çıkartıyor ve üreticiyi tüccarlara mahkûm ediyor. 'Toprak Mahsulleri Ofisi arpa ve buğday alımında üreticilerimize büyük zorluk çıkarıyor. Elazığ'ın bir ucu olan Uluova bölgesindeki üreticileri, Cip Köyü'ndeki Toprak Mahsulleri Ofisi Toplama Merkezi'ne çağıran yetkililer bu kavurucu sıcak havalarda, üreticilerin Uluova Bölgesi'nden, Kuzova Bölgesi'ne traktörle ne zorluklar ile gideceğini hesap etmiyor adeta üreticilere eziyet ediyor. Bir şekilde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne giden üreticilere ise ürünlerinizi randevulu bir şekilde kontrol edip, satın alacağız beyanında bulunan yetkililer ürününüz de protein eksikliği ve çeşitlik hastalıklar var diyerek alım yapmayıp üreticileri mağdur ediyor. Ürün alımlarında da çeşitli şartlar koyan, ülkemizin zorlu ekonomik koşullarından ve yaşanan geçim sıkıntısından bihaber olan Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri, büyük umutlarla geçinmeye çalışan üreticilerimize römorkların damperli olması şartını koymuş. Ben Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine sormak istiyorum. Ürün satmak, geçinmek ve evine ekmek götürebilmek için üreticiler römorklu damper mi kiralasın? Bilindiği üzere hali perişan olan Elazığ'daki üreticilerin %80'inde maalesef damperli römork yok. Çeşitli bahaneler dinleyerek ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satamayan üreticilerimiz 9 bin 250 TL'ye satması gereken buğdayı ve 7 Bin 500 TL'ye Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satması gereken arpayı yarı fiyatına tüccarlara satıyor. Yaşanan bu durumun nedeni ise yukarıda belirttiğim gibi Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerinin çeşitli bahaneler üretmesi ve üreticilerimize kolaylık sağlamamasıdır. Ürünlerini yarı fiyatına tüccarlara satmayıp, boyun eğmeyen çiftçiler ise ürünlerinin çürümesini bekliyor. Bilindiği üzere bu sene Tarım Kredi Kooperatifleri de ürünleri almıyor. Tarım Kredi Kooperatifi'ne borçlu olan üreticilere de çeşitli kolaylıklar sağlanmalıdır. Tarım Kredi Kooperatifi, üreticilerden borcu kadar olan ürünü satın alsa üreticilerimiz az da olsa rahatlar ve borç yükünden bir nebze kurtulur. Toprak Mahsulleri Ofisi ürünleri almakta çeşitli yardımlar sağlamazsa, Tarım Kredi Kooperatifi üreticilere kolaylık sağlamazsa ilerleyen günlerde Türkiye de büyük bir üretim krizi yaşanacaktır”