Coğrafi İşaret Tescili Toplantısı Yapıldı
Elazığ TSO bünyesinde kurulan ve temel hedefi ilin değerlerinin korunması için Coğrafi İşaret Tescili yapılacak ürünleri belirleyerek bu konularla ilgili çalışmaları yapmak olan Elazığ TSO Coğrafi İşaretler İhtisas Çalışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Coğrafi İşaretler İhtisas Çalışma Kurulu'nda yer alan F.Ü. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet ÇALICIOĞLU, F.Ü. Öretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet ORLAN, F.Ü. Öğretim Üyesi Yrd.Doc.Dr. Hüsamettin KAYA, Elazığ TSO Genel Sekreteri M.Mehmet KARABLUT, Elazığ TSO Basın Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürü Etem YALIN, FKA Elazığ YDO Yöneticisi Mustafa Selim ÖZATAY, Ziraat Mühendisi Fethi SÖNMEZ, Gazeteci Songül DURSUN, 2021 yılı ilk değerlendirme toplantısı için Elazığ TSO'da bir araya geldiler.
Toplantıda bir değerlendirmede bulunan Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, ilin tüm değerlerinin tescilinin yapılarak koruma altına alınması ve bu ürünlerin yüksek katma değer yaratacak halde arzı için yasal süreçlerin tümünün işletilmesinin önemi üzerinde durdu.
Kurulun bu amaçla Elazığ için çok değerli hizmetler yapacağına inandığını belirten Başkan Arslan, “İlimizin çok sayıda yerel değeri bulunuyor. Ama bu değerlerimizin ne ambalaj standardı var ne de coğrafi işaretlerle ilgili bir bilgi notu. Herkes orcik üretiyor. İller ve hatta komşu ülkeler bile bunu yapıyor. Ama bunun bir standardının olduğunu tescil ederek Elazığ Orciğinin bir değer olduğunu belgeleyerek korumamız gerekiyor. Bu durum çok sayıda ürünümüz için geçerli. Ayrıca, Coğrafi İşaretli ürünlerimizin AB'de de kabul görmesi açısından ikinci bir adım olarak bu müracaatlarımızı gerçekleştireceğiz. Ben emekleriniz ve katkılarınız için hepinize teşekkür ediyor, bu yeni sürecin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
İlk toplantıda önemli kararlar alındı…
Elazığ TSO Coğrafi İşaretler İhtisas Çalışma Kurulu'na Prof.Dr. Mehmet Çalıcıoğlu'nun başkanlık yapılması kararlaştırılırken, toplantıda bu yıl içerisinde yapılması için çok önemli çalışmalara start verildi. Çalışmalar kapsamında daha önceki yıllarda Elazığ TSO'nun da içerisinde yer aldığı ancak tescil işlemlerinin başka resmi kurumlarda olan Coğrafi Tescilli Ürünlerin sürdürülebilirliği ve kontrolünün sağlanması için Elazığ TSO'ya devir çalışmalarının yapılması için girişimlere başlanılması kararlaştırıldı.
Toplantıda, Coğrafi Ürünlerle ilgili olarak etiket çalışması yapılarak ilgili üretici firma ve kişilere dağıtılması da değerlendirildi.
2021 yılı içerisinde ilk aşamada; Menceki Buğdayı, Elazığ Keban Biberi, Tahannebi Üzümü, İçli Köfte ve Harput Köfte için çalışmalara başlanılması, bu çalışmaların tamamlanmasına müteakip yeni ürünlerin tespiti ve çalışmalarına başlanılması kararlaştırıldı.