Diş Hekimi Yüksel Uyardı!
Diş Hekimi Demet Yüksel, sağlıklı diş ve çene yapısı için çocukların 7-8 yaşlarında en az bir kez ortodonti muayenesinden geçmesi gerektiğini vurgulayarak bu konuda aileleri uyardı...
Sağlıklı diş ve çene yapısının farkedilebilmesi için küçük yaşlarda en az bir kere ortodonti muayenesinden geçmesi gerektiğini belirten Diş Hekimi Demet Yüksel aileleri uyardı.
"İLK MUAYENE 7-8 YAŞLARINDA OLMALI"
Ortodontik tedavinin 7-8 yaşlarında başlamasının doğru olduğunu belirten Diş Hekimi Demet Yüksel; “Ortodontik tedavi 7-8 yaşında başlamalı yani üstte ilk dört dişini çıkardığında yani daimi dişi altta da ilk dört dişi çıkardığında hastayı görmek isteriz. Neden bu zaman görmek istiyoruz. Hareketli bir apareyi verip iskeletsel bir sıkıntı varsa hastanı ilerideki ortodontik tedavisini daha kolaylaştırabiliriz. Bu yüzden ilk muayene 7-8 yaşlarında olmalı. Hastalar genellikle 12 yaşında geliyor. Hocam daimi dişleri tamamen çıktı, süt dişleri tamamen döktü artık ortodontik tedaviye başlayalım diye gelebiliyor. Ama her hastanın vakası aynı olmayabilir. Her hastada iskeletsel sıkıntı yok diyemeyiz alt çene geriliklerinde veya alt çene ileri olduğu vakalarda 7-8 yaşlarında hareketli apareyi kullanarak tedaviyi daha kolay hale getirebiliriz” dedi.
"SAĞLIKLI OLDUĞU SÜRECE TEL TEDAVİSİ YAPILABİLİR"
Yetişkin hastalarda sağlıklı diş ve diş eti olduğu taktirde her yaşta tel tedavisi yapılabileceğine dikkat çeken Yüksel; “Sağlıklı diş ve diş etlerimiz olduğu sürece 7'den 70'e kadar her hastaya tel tedavisi yapılabilir. Dişler ve diş etleri önemli fakat büyüme ve gelişim bittikten sonra büyüme gelişim tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde iskeletsel olarak tedavi yapamayız. Bizim tabi ki yetişkin hastalara yaptığımız ortodontik tedaviler var. Bunların adı kamuflaj tedavisi dişleri çene üzerinde düzeltiyoruz. İskeletsel olarak alt çeneyi öne getirip geriye götürme ya da üst çeneyi öne ve geriye getirme işleminin muhtemelen yapamayız” ifadelerini kullandı.
PEKİ TEDAVİ SÜRECİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ortodonti tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralayan Diş Hekimi Yüksel şu ifadelere yer verdi; “Tedavi sürecinde şunlara dikkat etmeliyiz. Bir kere hastanın yememesi gereken şeyler var şimdi o taktığımız braketler yapıştırarak tek tek dişlere koyuyoruz bunun için hasta sert şeyler tüketmeyecek ısırarak hiçbir şey yemeyecek, kola gibi asitli şeyler içmeyecek, sakız gibi yapışkanlı gıdalar çiğnemeyecek, elma, armut, havuç bu gibi gıdaları küçük parçalara bölerek yiyecek fındık, fıstık, ceviz tüketmek yok tüketirsek toz haline getirip tüketmemiz gerekiyor.”