Elazığ Turizminde Yeni Dönem
Son günlerde ilimizin tanıtım ve turizmine katkı sağlamak adına atılan adımlar kamuoyunda takdir toplarken, Ak Parti MKYK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz konu ile ilgili açıklama yaptı.
İlimizin turizm konusunda birçok medeniyetlerin bakiyesi sayısız tarihi eser ve tabiat harikası güzelliklere sahip mekanlarının olduğunu dile getiren AK Parti MKYK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, Harput'un UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine alınması süreciyle başlatılan çalışmaların, UNESCO kalıcı listeye taşınması noktasında önemli bir aşamaya taşındığını ifade etti.
Harput'un değerleriyle birlikte yeniden ihya ve inşası için geçmişte çok sayıda restorasyon projesini geçekleştirdiklerini ifade eden Yanılmaz, tüm bu çalışmaların ilk adımının KUDEB'in (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) kurulmasıyla başladığını dile getirerek; “Harput başta olmak üzere tüm tarihi yapıların ve kültürel varlıkların korunması, geleceğe taşınması çalışmalarında, hızlı ve etkin sonuç almak amacıyla 31.12. 2015 tarihinde Elazığ Belediyesi bünyesinde KUDEB birimi kurularak, çalışmaların tek çatı altında toplanması sağlandı” dedi.
“HARPUT 2018'DE UNESCO LİSTESİNE GİRDİ”
Harput'un Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girebilmesi için Şubat 2017'de başlatılan çalışmaların başarıya ulaşarak sonuç getirdiğini ve Harput'un UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yerini aldığını ifade eden Yanılmaz; “Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla açık hava müzesini andıran tarihi Harput'un evrensel bir değer olarak hak ettiği yeri alması amacıyla Elazığ Belediyesi ve Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na müracaat gerçekleştirildi. Bir dizi ön hazırlık çalışmalarının ardından 16 Mayıs 2017'de Paris'te UNESCO Merkez binasında, UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği tarafından, Elazığ Belediyesi'nin katkıları, ilimizden bilim insanı ve medya temsilcilerimizin katılımıyla Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından "Doğu Yönünde Osmanlılar ve Harput“ başlıklı konferans gerçekleştirildi. Elazığ Belediyesi öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, 16 Mayıs 2017 yılında yapılan müracaat, 2 Mayıs 2018 tarihinde karara bağlandı ve Harput UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girmeye hak kazandı.” dedi.
“ÇOK SAYIDA RESTORASYON PROJESİ YAPILDI”
Harput'ta bulunan tarihi yapılara yönelik restorasyon çalışmalarının da bu dönemde başladığını hatırlatan Yanılmaz açıklamasında; “bu süreçte Dabakhane Mescidindeki restorasyon tamamlandı ve ibadete açıldı. Hoca Hamamı, Kale Hamamı, Esediye Hamamı'na ait restorasyon projeleri hazırlandı ve yapım aşamasına gelindi. Hacı Yunus Bey Hamamı rölöve-restitüsyon, restorasyon, konservasyon ve çevre düzenleme çalışması projesi çizimi için başlatılan kazı ve sondaj çalışmaları tamamlandı ve proje çizim çalışmalarına başlandı. Harput Ahi Musa Mescidi yol güzergahında yer alan tarihi Osmanlı Evi, rölöve-restitüsyon ve restorasyon projeleri tamamlandı. Harput evlerinin en güzel örneklerinden biri olan ve 1800'lü yıllarda inşa edilen Sağir Müftü Konağı ile 126 yıllık maziye sahip Çahpur Çeşmesinde restorasyon çalışmaları tamamlandı. Buzluk Mağarası'nın yeniden cazibesine kavuşması ve geleceğe taşınması amacıyla rekreasyon proje çizim çalışmaları ile Kale Hamamı üst kısmında yer alan MÖ 2000'li yıllara ait 5 adet Kaya Mezarına ilişkin kazı ve proje çalışmaları tamamlandı. Birinci dereceden arkeolojik sit alanı içinde yer alan Kızıl Kilise'de (Surpgarabet) kazı ve sondaj, rölöve-restitüsyon ve restorasyon proje çizimleri tamamlandı. Kilisede yapılan kazı çalışmalarında 2017 yılında kiliseye ait 172 yıllık kitabeye ulaşılmıştı. Mülkiyeti Elazığ Belediyesine ait olan 28 dönümlük arsa 2015 yalında diyanete tahsis edilerek, Diyanet Eğitim Merkezi Külliyesi yapılması sağlandı. Ayrıca Hüseynik-Harput tarihi yol çalışmaları planlara işlendi. Bu çalışmalarla birlikte Harput'un Fethinin yıldönümü kutlamaları gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.
“HARPUT'TA ÇALIŞMALAR SÜREKLİ DEVAM ETTİ”
Harput'un tarihi ve turistik önemine dikkat çekerek bu bölgeyi turizm merkezi yapmak adına valilerimiz, belediye başkanlarımız, üniversitemiz, ticaret ve sanayi odamız ve iş insanlarımızın bir çok projeyi hayata geçirdiğini ifade eden Yanılmaz, özellikle restorasyonları yapılan binaların müze haline getirilmesinin Harput'a önemli bir değer kattığını ve turizm değerini yükselttiğini ifade etti.
“ELAZIĞ VALİSİ HATİPOĞLU'NUN TURİZM HEDEFİNİ ÖNEMLİ GÖRÜYORUZ”
Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu'nun turizm konusundaki yaklaşımları ve attığı adımları yakından takip edip takdir ettiklerini ifade eden AK Parti MKYK Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, “Valimiz Sayın Hatipoğlu'nun turizme vizyoner bakışı ve ortaya koyduğu projelerle ilimizin önemli bir konuma yükseleceğine inanıyorum” dedi.
“MİLLETVEKİLİMİZ NAZIRLI İLE YENİ BİR SAYFA AÇILDI”
Ak Parti Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın turizm konusundaki gayretleri ve bu konuda attığı adımları memnuniyet ve heyecanla karşıladıklarını dile getiren Yanılmaz; “Ak Parti milletvekilimiz Sayın Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın ilimiz turizminin gelişmesi ve hak ettiği noktaya ulaşması konusunda geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği programları anlamlı ve değerli buluyoruz. THY Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bolat ve THY üst düzey yetkililerini ilimize davet etmesi, Harput ve Palu'yu gezdirmesi ve bu konuda neler yapılabilir noktasında uzmanlarla teknik toplantılar yapılmasının sağlanması, ilimiz turizmi adına önemli bir adım olmuş ve bu alana yeni bir soluk getirmiştir. Milletvekilimiz Sayın Mahmut Rıdvan Nazırlı'nın hem diğer milletvekillerimiz, hem ilimiz yöneticileri hem de kamuoyunda karşılık bulan bu çalışmalarını desteklemek ve katkı sunmak adına kendisiyle sürekli istişare içindeyiz. Ayrıca şehrimizin turizm konusunda hak ettiği yere gelmesi konusunda atılacak bütün adımların da destekçisi olacağız” dedi.