'Kuraklık Yönetim Planı Uygulamaya Konulmalıdır'

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Elazığ İl Temsilcisi Vedat Demirbağ yaşanan şiddetli kuraklık ilgili açıklama yaptı.

TAKİP ET

TZYMB İl Temsilcisi Vedat Demirbağ yaptığı yazılı açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ortaya koyduğu yağış verilerine göre ülkemiz Aralık ayını "Şiddetli Kuraklık" riskiyle geçirdi. İklim şartlarına bağlı kalarak Ocak-Nisan aylarından beklenen yağışlar gerçekleşmezse ülkemiz ciddi bir Tarımsal Kuraklıkla karşı karşıya kalacaktır. Yağışların bu şekli ile mevsim normallerinin altında devam etmesi halinde Kuru Tarımsal üretimde ciddi manada verim kaybına sebep olacağı gibi, sulama sezonu ile birlikte su kaynaklarının yeterli beslenme yaşamadığı için sulu Tarımsal üretimde de ciddi verim kaybı ortaya çıkacaktır. Önceki yıllarda Tarım Bakanlığınca hazırlanan Kuraklık Eylem Planı ve 2017 yılında kamuoyuna açıklanan Kuraklık Yönetim Planının bir an önce uygulamaya konulması gerekmektedir. Küresel ısınma, artan nüfus, sulamaya açılan tarım arazileri vs dikkate alındığında su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerek insan hayatı açısından gerekse Tarımsal üretim için önem arz etmektedir. Geleceğimiz için kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmalıyız. Yaşanan kuraklıkla birlikte daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için su kaynaklarımızı israf etmeden kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.

DEMİRBAĞ: CİDDİ BİR TEHDİT OLARAK ORTAYA ÇIKMAKTADIR

Vedat Demirbağ, “Yukarıda genel olarak ortaya konulan değerlendirme kapsamında özelde ilimizi irdelersek 3 tarafı su kaynakları ile çevrili ilimizde de yeteri derecede yağışlar olmadığı için kuraklık ciddi bir tehdit olarak ortaya çıkmaktadır. Bir an önce su kaynakları ile ilgili kurum ve kuruluşların aktif olarak içinde yer alacağı İl Kuraklık Yönetim Kurulu oluşturulmalı ve mevcut su kaynakları ile bunların kullanımına dair gerçekleşmesi muhtemel yarışlarda dikkate alınarak bir su tüketim planlaması yapılmalı ve su kaynaklarının israfını önleyici tedbirler alınmalıdır. Bunun yanında akarsu kaynaklarımızın üzerinde barajlar yapılmalı, yeraltı akışları dikkate alınarak yeraltı barajları inşa edilmelidir. Tarımsal sulamada vahşi sulama yöntemleri ivedilikle daha az su tüketiminin planlanabildiği alternatif sulama sistemleri geliştirilmelidir” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme