'Tam Kapanma Ağır Mağduriyetler Oluşturuyor'
HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı yaptığı yazılı açıklamada,' IMF'nin yayımladığı ve dünya çapındaki ülkelerin pandemi destek oranlarını gösteren rapora göre Türkiye, halka yönelik destek harcamaları sıralamasında %1,5 oranla en düşük bantta yer almaktadır. Türkiye'nin yapmış olduğu destek harcamalarının büyük çoğunluğunun şirketlere yönelik olduğu görülmekte ve az gelişmiş ülkelerden dahi daha vahim bir tablo içerisinde yer almaktadır.'dedi.
Kavaklı açıklamasında şunları ifade etti:“ Pandemi sürecinin dünyadaki ekonomik dengelerini sarstığı bir vakıadır. Bu felaketin en az zararla atlatılması, devletin müşfik elinin halka uzanmasıyla mümkündür. İşyerlerinin kapandığı, pek çok işletmenin iflasa sürüklendiği, esnafın borçlar altında ezildiği, insanların işsiz kaldığı bir süreçte devlet sembolik rakamlarla değil kalıcı çözümlerle vatandaşının yanında olmalıdır.”dedi.
AŞILAMA SÜRECİ ÇOK AĞIR İŞLEMEKTEDİR
Kavaklı,“Ülkemizde 14 Ocak tarihinde sağlık çalışanlarıyla başlayan aşılama süreci risk gruplarına göre devam etmektedir. Aşılama sürecinde 110 gün geride kalmasına rağmen iki doz aşı yaptıranların sayısı henüz 9 milyon 205 bine ancak ulaşmıştır. Tam kapanma ile beraber ülkede sosyo ekonomik açıdan ciddi mağduriyet yaşanmasına rağmen aşılama sürecinin çok ağır işlemesi, salgın ile mücadeleyi zora sokmaktadır. Aşılamadaki bu başarısızlığın devam etmesi, toplumsal bağışıklığın sağlanmasına engel olduğu gibi salgın sürecinde en başa dönülmesi riskini de oluşturmaktadır.
Yerli aşıda henüz istenilen düzeye ulaşılamadığı gibi dışarıdan sağlanan aşının tedarikinde de sorunlar yaşanmaktadır. Aşılama sürecinin bu şekilde geniş bir zamana yayılması, toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli olan “eş zamanlı aşılama” kriterini imkânsız hale getirmektedir. Bu durum aşılamanın toplumsal bağışıklığa ulaşmadaki tesirini azalttığı gibi aşıya karşı güvensizlik de oluşturmaktadır. Aşılamanın uzun bir zaman dilimine yayılmaması için gerekli tedbirler alınmalı, aşının temini ve uygulaması için ihtiyaç duyulan alt yapı ivedilikle tamamlanmalıdır. Aşıyı üreten ülkelerin ellerindeki aşıyı farklı emelleri için baskı aracına dönüştürdükleri realitesinden hareketle; yerli aşı ile ilgili sürecin hızlandırılması büyük önem arz etmektedir.”diye ifade etti.
TAM KAPANMA, AĞIR MAĞDURİYETLER OLUŞTURACAKTIR
Kavaklı,“17 günlük tam kapanma kararı, verilen kısmi desteklere rağmen değişik sektörlerde büyük mağduriyetlere neden olacaktır. Kısa çalışma ödeneği 30 Haziran'a kadar uzatılsa da, önceki süreçte başvurusu olmayanların bu haktan yararlanamaması, milyonlarca işçiyi bir anda zorunlu ücretsiz izinle karşı karşıya bıraktı. Kapanma süreci için verilen 850 TL'lik nakdi yardım, açlık sınırının bile çok altında kaldığı için çalışanlara derman olamayacaktır. En fazla zorluk yaşayacak kesimlerden biri de esnaflardır. Kira, faturalar, vergi ve primler düşünüldüğünde kapanma süreci esnafı hayli zorlayacaktır. Bayram alışverişi hazırlığı kapsamında çeşitli mal ve ürünler alan esnafın bu süreçte aldıkları mallarının ellerinde kalacak olması, ödemelerin yapılamayacağı anlamındadır. Bu kapsamdaki çalışan, esnaf ve aileleri ile birlikte yaşanacak olan mağduriyetler milyonları etkileyecektir.Destekler; devede kulak mesabesinde kaldığı ve etkilenen tüm sektörleri kapsamadığı için mağduriyetleri gidermekten uzaktır. Oluşan bu büyük mağduriyetlerin giderilebilmesi için uygulama gözden geçirilmelidir. Destekler yaygınlaştırılmalı, tam kapanmanın sektörler arasında dönüşümlü olarak kısmi kapanmaya dönüştürülmesi, mağduriyetleri kısmen azaltacaktır.”dedi.