THY Yönetimi Elazığ'da Toplandı
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Elazığ'da katıldığı programda yaptığı açıklamada, ''Türk ekonomisinin büyüklüğünü 1.1 trilyon dolar aldığımızda Türk Hava Yolları tek başına ekonominin 20'de 1'ini sağlamış. Gelecekte Türk ekonomisine katkımız daha fazla olacak. 10 yıl sonrada geleceğimiz rakam 144 milyar dolar. 2023'ten 2033'e kadar her yıl katkıyı topladığımız da 1.1 trilyon dolar ediyor. 1.1 trilyon dolar da bugün Türkiye'nin ekonomik gücüdür. Türk Hava Yolları ve iştirakleri 10 yılda yaptığı katkıyla bir Türkiye ekonomisini sağlamış olacağız' dedi.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Ahmet Bolat ve beraberindeki heyet Elazığ'a gelerek bir dizi incelemelerde bulundu. İl protokolü tarafından karşılanan heyet, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Ahmet Bolat, yaptığı açıklamada, Türk ekonomisinin büyüklüğünü vurgulayarak, "Türk Hava Yolları, 1.1 trilyon dolarlık Türk ekonomisinin 20'de 1'ini sağlamaktadır. 10 yıl sonra bu rakam 144 milyar dolara ulaşacak," dedi. Bolat, Türk Hava Yolları'nın sadece ulusal bir hava yolu değil, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik ve kültürel elçisi olduğunu belirtti.
ELAZIĞ'IN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Prof. Bolat, Elazığ'ın tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanı sıra gastronomi alanında da eşsiz tariflere sahip olduğunu belirterek, ''Tarihi milattan önce binlerce yıla dayanan ve o günden bugüne binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış Elazığ şehrimizin kültürel doğal güzelliklerinin yanı sıra gastronomi alanında da eşsiz tarifleri olan şehri dünyaya tanıtmak üzere bugün buradayız. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim şehrimiz dünyada yeteri kadar tanınmıyor ama UNESCO'nun Geçici Miras Listesinde olan Harput'un bundan sonra kalıcı miras listesine alınması hususunda çalışmaları beraber yürüteceğiz. Aynı şekilde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde olan kürsübaşı sohbetini de dün akşam tanıma fırsatı bulduk. Hakikaten somut kültürel miraslar gibi soyut kültürel miraslarda ülkemizde son derece önemli yer kaplıyor fakat maalesef fazla bilinmiyor. Şanlıurfa'nın sıra gecelerini herkes biliyor ama Elazığ'ın bilinmiyor. Bugün Harput, Palu ve antik yerleri gezeceğiz. Özellikle Türk Hava Yollarının 94 bin çalışanı var. Bu 94 bin çalışanın bilet hakları ve pas hakları var. Elazığ bundan önce kaç kişinin aklındaydı bilmiyorum ama bundan sonra 94 bin çalışanımızın en kısa zamanda gelip ziyaret etmek isteyeceği bir yer olarak tanıtacağız'' dedi
470 UÇAĞIMIZLA 90 MİLYONA YAKIN YOLCU TAŞIYORUZ
Prof. Dr. Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları'nın geçmişten günümüze nasıl büyük bir dönüşüm geçirdiğini vurguladı. 20 yıl önce 63 uçağı olan ve "butik" olarak tanımlanan bir hava yolu olduklarını hatırlatan Bolat, o dönemdeki misyonlarının Türkiye'den Avrupa ve Amerika'ya yolcu taşımak olduğunu ifade etti. "O zamanlarda Avrupa'nın büyük hava yolları, bizi yalnızca Frankfurt, Paris ve Londra gibi başkentlere yönlendirmişti. Türk Hava Yolları, yıllarca Paris'teki Orly Havalimanı'nda uçuşlar yaptı, Charles de Gaulle'de uçmasına izin verilmedi," dedi.
STRATEJİK BAŞARILARIN BİR GÖSTERGESİ
Bugün ise Türk Hava Yolları'nın durumu çok daha farklı olduğunu belirten Bolat, "Artık Charles de Gaulle'de günde beş sefer yapıyoruz ve bu, yıllar içinde elde ettiğimiz stratejik başarıların bir göstergesi." dedi.
GELECEK 10 YILDA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Şu anda 470'e yakın uçağa sahip olduklarını ve yıllık yolcu sayısının 90 milyona ulaştığını söyleyen Bolat, "Gelecek on yılda büyümeye devam edeceğiz ve 810 uçağa ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece, Amerika'daki üç büyük havayolunun ardından dünyada dördüncü sırada yer alacağız," diye ekledi.
DÜNYAYA GÖTÜRÜYORUZ
Prof. Dr. Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları'nın uluslararası bağlantı ağına ve ekonomik katkılarına dikkat çekerek, “Yatırım yapmak isteyen insanları dünyanın 340 noktasından Türkiye'ye getiriyoruz. Afrika'da 62 nokta, Avrupa'da 120 nokta, Amerika Kıtasında 20 noktaya ve Amerika Birleşik Devletlerinde 14 nokta olmak üzere toplamda 340 noktaya yatırımcılarımızı da dünyaya götürüyoruz. “ dedi
10 BİNDEN 94 BİNE ÇIKARDIK
İstihdam konusuna da değinen Bolat, Türk Hava Yolları'nın çalışan sayısının 10 binden 94 bine çıktığını, bu sayının 150 bine kadar yükselebileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Şirketin en büyük katkısının ihracatla sağlandığını ifade eden Bolat, "Türk Hava Yolları, 18 iştirak şirketi ile Türkiye'nin en büyük mal ihracatçılarından biridir," dedi. Bolat, geçen yıl Türkiye'deki mal ihracatının 254 milyon dolar olduğunu, Türk Hava Yolları'nın ise bu alanda 18 milyar dolar katkı sağladığını açıkladı.
10 YIL İÇİNDE 144 MİLYAR DOLARA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ
"Bu 54 milyar dolardan 30 milyar doları doğrudan gelir, 16 milyar doları ise turizm girdisi," dedi. Türk Hava Yolları'nın, Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünün 1.1 trilyon dolar olduğu gerçeğiyle, ekonominin yaklaşık beşte birini sağladığını belirtti. "Gelecekte bu katkının artacağını öngörüyoruz; 10 yıl içinde 144 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz," diye konuşan Bolat; Türk Hava Yolları ve iştiraklerinin önümüzdeki 10 yılda yaptığı katkılarla Türkiye ekonomisine büyük bir destek sağlayacağını ve Türk vatandaşları olarak bununla gurur duyduklarını ifade etti.
DÜNYANIN 340 NOKTASINA UÇUYORUZ
Prof. Dr. Ahmet Bolat, Türk Hava Yolları'nın küresel ulaşım ağı ve gelecekteki hedeflerine dair önemli bilgiler paylaşarak, "Dünyanın 340 noktasına uçuyoruz ve gelecek 10 yılda 50 yeni nokta daha ekleyerek bu sayıyı 400'e çıkarmayı planlıyoruz," dedi
TURKİSH CARGO, 2033 YILINDA 4 MİLYON TON KARGO TAŞIYACAK
Aynı zamanda Türk Hava Yolları'nın kargo taşımacılığı konusunda da iddialı olduğunu belirten Bolat, "Turkish Cargo, 2033 yılında 4 milyon ton kargo taşıyacak," dedi. Türk Hava Yolları'nın dünya genelinde bir marka haline geldiğini ifade eden Bolat, "Türk Hava Yolları olarak 2022 yılından beri dünyada Türk Hava Yolları zaten bir marka. Türk Hava Yollarını övmek için hiçbir reklam yapmıyoruz. Bundan sonra yaptığımız bütün tanıtım filmleri Türkiye ile alakalı oluyor. “dedi
TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ İHRACAT KALEMLERİNDEN BİR TANESİ DE DİZİ FİLMLERİDİR
Dizi filmlerinin Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden biri olduğunu belirten Bolat, Türk dizilerinin dünya çapında tanındığını ve yılda 500 milyon dolara yakın gelir sağladığını vurguladı. Özellikle Güney Amerika ve ABD gibi yerlerde Türk dizilerine büyük ilgi olduğunu belirtti. "Biz, Türkiye'nin yumuşak gücünü daha etkin kullanmaya çalışıyoruz. Tanınmış sanatçılarla film çekimleri yaparak ülkemizi tanıtıyoruz," dedi.
ANADOLU'DA OLAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK MEDENİYETİN BEŞİĞİNDE OLMASIDIR.
Anadolu'nun tarihsel zenginliğine dikkat çeken Bolat, "Medeniyetin beşiği olan Anadolu, sadece doğal güzellikleriyle değil, tarihi mirasıyla da ön plana çıkıyor. Şanlıurfa'da 12 bin yıl önce ilk yerleşim yerleri kuruldu," ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DÜNYANIN EN ÖNEMLİ TOPLANTI MERKEZİ HALİNE GELDİ
Kasım ayında Türkiye'de düzenlenecek olan ilk Neolitik Kongre'ye de değinen Bolat, "600'den fazla bilim adamı katılacak ve bu etkinlik, Türkiye'nin tarihsel zenginliğini dünya ile paylaşma fırsatı sunacak," dedi. Türk Hava Yolları'nın İstanbul Havalimanı üzerinden sunduğu hızlı bağlantılara dikkat çeken Bolat, "İstanbul'a gelen herhangi bir kişi, 2 saat içinde dünyanın başka bir köşesine uçabiliyor," açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE'NİN TURİZM GELİRLERİ
Türkiye'nin turizm gelirleri üzerinde de konuşan Bolat, "Deniz, kum ve güneş tatili için gelen turistlerin bıraktığı ortalama gelir 900 dolardır. Bunu bin dolara çıkarmak istiyoruz," dedi. Kültüre meraklı turistlerin, özellikle Asya ve Amerika kıtasında hedeflenen kitle olduğunu belirtirken, "Çin'den her yıl 150 milyon kişi dünyayı dolaşıyor ve bu insanların ülkeye bıraktığı döviz 3 bin dolara kadar çıkabiliyor," dedi.
ELAZIĞ'IMIZI FAYDALANDIRACAĞIZ
Bolat, Türk Hava Yolları olarak Asya ve Amerika'da 10 milyon turist hedeflediklerini ve bu hedefin 30 milyar dolarlık bir gelir sağlayacağını ifade ederek. "Turizm Bakanlığımızla bu konuda iş birliği yapıyoruz. Elazığ'ımızı faydalandıracağız," diye konuştu
2025 YILINDA YURTİÇİNDE YÜZDE 10 CİVARINDA ARTTIRACAĞIZ
Son olarak, 2024 yılında 530 binden fazla sefer gerçekleştireceklerini belirten Bolat, bunun 205 bininin yurtiçi seferleri olacağını, yurtdışı seferlerin ise yaklaşık 325 bin civarında olacağını açıklarken, 2025 yılında yurtiçindeki sefer sayılarını yüzde 10 oranında artırmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.