Başkan Şerifoğulları 'Bu Cenaze Yerde Kalmayacak'

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Kanal Fırat ve Kanal 23 ortak yayınında usta gazeteciler Zeki Akbıyık ile Arif Çakmak'ın sorularını cevaplandırarak, Elazığ Belediyesinin 2 yıllık çalışmalarını ve kentteki sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Şerifoğulları 'Bu Cenaze Yerde Kalmayacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haber: Erhan Bahçeci 

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 24 Ocak Depreminin en çok etkilediği mahallelerden biri olan Abdullahpaşa'da Elazığ Belediyesi tarafından üstlenilen 1310 deprem konutunun yapımının gecikmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 
Başkan Şerifoğulları, Kanal Fırat ve Kanal 23 ortak yayınında Elazığ Belediyesinin 2 yıllık çalışmalarını anlattı ve kentteki sorunların çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Başkan Şerifoğulları, yaptığı açıklamada, seçimden önce vadettikleri 100 projenin 56'sını tamamladıklarını, biten projelerin resmi açılışlarını önümüzdeki süreçte gerçekleştireceklerini kaydetti. Kalan projeleri de 5 yıllık hizmet süreci içerisinde tamamlayıp Elazığ halkının hizmetine sunacaklarını aktaran Başkan Şerifoğulları,  her projenin Elazığ'a ayrı bir değer kazandırdığını vuruladı. 

En büyük hayalinin şehrin 40 yıllık altyapısının değiştirilmesi olduğunu belirten Başkan Şerifoğulları, deprem ve pandemi nedeniyle büyük bir şanssızlık yaşadıklarını, tüm olumsuzluklara rağmen Elazığ'ın içme suyu, yağmur şebekesi ve kanalizasyon hatlarını yenileyeceklerini vurguladı. 

ABDULLAHPAŞA MAHALLESİNDE BELEDİYENİN YAPACAĞI KONUTLARIN GECİKMESİNİN NEDENİ 
Başkan Şerifoğulları, programda vatandaşlardan gelen soruları da yanıtladı. 
Elazığ Belediyesi tarafından yapımı üstlenilen Abdullahpaşa mahallesindeki deprem konutlarının gecikmesinin nedenlerini anlatan Başkan Şerifoğulları, şöyle konuştu: 

"GECİKMENİN TEK SEBEBİ ELAZIĞ BELEDİYESİ DEĞİL"
"Abdullahpaşa mahallesinde depremle birlikte TOKİ tarafından 2500 konut yapılıyor. Daha çok ağır hasarlıların olduğu alan Çevre ve Şehircilik Bakanımızla mahallelerimizi gezdiğimizde, hangi mahalleye ne yatırımı yapacağımızla alakalı planlamalar yapıyorduk. Abdullahpaşa Mahallemizde de çok fazla ağır hasarlı binaların çıkması sonucunda 2500 konutun yapılması planlandı. Bu planlama yapılırken bu soruların geldiği alan TOKİ tarafından yapılması düşünülmeyen, daha sonraki süreçte Bakanımızla, TOKİ yetkililerimizle ve milletvekillerimizle yapmış olduğumuz toplantında alınan karar neticesinde Elazığ Belediyesi tarafından yapılabilmesi adına bir karar çıktı. Tabi burada en büyük problemlerden bir tanesi Hazine arazileri. Burası hem hak sahiplerinin kendi arazileri var aynı zamanda hazine arazileri var: biz bunu bakanımızla istişare ettiğimizde TOKİ eliyle yerinde kentsel dönüşüm yapılmayacaksa bu hazine arazilerinin sorununun çözülmesi lazım. Bununla bilikte bu Hazine arazileri Elazığ Belediyesine devredildi. Elazığ Belediyesine devredildikten sonra Batı sitesindeki trafo ile Opel arasındaki adalardan bahsediyoruz. Buradaki 13 adanın yapımıyla ilgili hızlı bir şekilde hak sahipleri ile görüşmelere başladık. Bir yıllık bir süre geçmiş. Bu bir yıllık gecikmenin tek sebebi Elazığ Belediyesi değil."

"3 İHALE YAPTIK, 2 İHALEDE TEKLİF ATAN OLMADI"
"Biz karar verdikten sonra 13 adadaki hak sahipleri ile hızlı bir şekilde görüşmelere başladık. Bazı adalarda vatandaşlar Elazığ Belediyesi tarafından yapılmasın, biz müteahhitlere vereceğiz, o yüzden imza atmıyoruz diyenler oldu. 13 adanın yüzde 95 oranında vatandaşlarımızdan imza aldık. Bu imza süreçleri çok uzun sürdü. Bu süreç devam ederken  bu adalara projeler yaptık. Bunları yaparken vatandaşlarımıza danışarak, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda projeler hazırladık. Çoğunluk kaç metrekare istiyorsa biz projemizi o yönde gerçekleştirdik. Bu talepleri aldıktan sonra, projeleri de tamamladıktan sonra hızlı bir şekilde ihale aşamasına geldik. İlk ihaleyi yaptık maalesef hiç kimse teklif atmadı. Biz bu projeleri hazırlarken vatandaşlarımızın lehine, ceplerinden daha az çıkabilecek şekilde hazırladık. Biz sadece ticari alanlardan yüzde 25 aldık. Yüzde 75'i ticari alanları müteahhite bıraktık. Konutları da birebir her vatandaşımıza konut verdik. Projemiz zemin+5 kat olarak planlanmıştı. Her adada birer kat artım söz konusuydu. Ama üç tane ihale yaptık. ama maalesef üç ihalemizin iki tanesinde teklif veren olmadı. Birinde ise vatandaşlarımızın aleyhine olacak, vatandaşlarımızdan alamayacağımız paralar maalesef teklif edildi." 

"ELAZIĞLI MÜTEAHHİTLER GELİP TEKLİF ATMADI"
"Biz her şeyi bitirmişiz. Süreci tamamlamışız. Projesini tamamladık. İhaleye girilecek. Bir gün sonra inşaatına başlanacak: böyle bir süreci tamamlamışız ama biz daha orayı yapmayla alakalı bir karar kılmadan Elazığlı müteahhitler orayı gezerken 'Belediye buraya girmesin, TOKİ buraya grimesin, biz yaparız' diyorlardı. Ama maalesef 3 tane ihale yaptık. Bir tane Elazığlı müteahhit gelip teklif atmadı."

MÜTEAHHİTLER NEDEN İHALE ALMIYOR?
"Depremle birlikte TOKİ tarafından 20 bin konut şehirde inşa ediliyor. İnşa edilirken bir taraftan da vatandaşların kendi yerleri duruyor. Onların yapılması, müteahhitle görüşülmesi süreci devam ediyor. Bir konut fazlalığı olma riskine binaen müteahhitler biraz çekingen davranıyor muhtemelen. Elazığlı müteahhitler için müthiş bir imkan sağladık. Bütün şartnameler hazır. Sözleşmeler hazır. Proje hazır. Her şey hazır. Getirmişiz ihale safhasına. Müteahhit hiç yorulmadan ihaleye girecek. Vatandaşı zorlamayacak teklif atacak ve bir gün sonra işe başlayacak. Ama maalesef gelen olmadı. Bizim sorumluluğumuz var: Biz vatandaşla müteahhit arasında köprü görevi görüyoruz. Garantörlük görevi görüyoruz. Vatandaşa  taahhüt etmiş olduğumuz evleri yaptırmakla mükellefiz hem de vatandaşın cebinden ne kadar az para çıkarsa onunla mutlu olacak ve onun ortamını sağlayacak bir göreve sahibiz. Bununla alakalı verilen rakamların yüksek olmasından dolayı biz ihaleleri onaylamadık. İhaleyi onaylasaydık belki konut yapımları başlamıştı. O zaman da vatandaşın cebinden 240 Bin TL para çıkacaktı. Vatandaşın verme şansının olmadığını biliyoruz."

"BU CENAZE YERDE KALMAYACAK"
"Bundan sonraki süreçte bayram sonrasında Ankara'ya gideceğiz. Bakanımızla görüşeceğiz, burayı biz yapacağız. Bu cenaze yerde kalmayacak. Elazığ Belediyesi olarak biz bunu üstlendik. İnşallah Bakanlıkla görüşmeler neticesinde tekrar yeniden bir gözden geçirip TOKİ eliyle yaptırabilir miyiz. Bunu sunacağız. Eğer TOKİ'nin fazla konut yapma şansı yok derlerse Elazığ Belediyesi olarak bizler İlbank'a kredi başvurusunda bulunacağız. Allah'ın izni ile vatandaşın cebinden çıkacak en az rakamla bu konutları yapacağız. Biz kesinlikle burada kar elde etmeyi düşünmüyoruz. Kesinlikle bu işi yapıp, bitirip vatandaşlarımızı huzurlu, güvenli evlerine taşınmasını istiyoruz."