Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

Kahvaltının Mutlulukla İlgisi Var

Dyt. Ayşegül Keskinkılıç

Benim en sevdiğim öğün olan kahvaltının öneminden, vücudumuz ve metabolizmamız üzerinde ne gibi etkileri olduğundan bahsedelim bugün..

Vitamin ve mineral içeriği zengin olan bir kahvaltı özellikle triptofan içeriği ile vücutta mutluluk hormonu denilen serotonin salınımını sağlamaktadır. 

Kahvaltınızda triptofandan zengin yumurta, peynir, kuruyemişler (badem, ceviz), yulaf tercih etmeniz güne mutlu devam etmenize vesile olacaktır.. 

Bir nörotransmitter olan serotonin pandemi dolayısıyla şu dönemde sıklıkla görülen depresyon, anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluk üzerinde olumlu etki sağlayıp vücuda canlılık, direnç veriyor ve iştahı arttırıyor.

Danışanlarımızdan besin hikayelerini dinlerken çoğunlukla karşılaştığımız durum kahvaltının geç saatte yapılması veya atlanması.. Bilinenin aksine öğün atlamak kilo vermenizi sağlamayacak, metabolizmanızı yavaşlatıp kilo kaybını zorlaştıracaktır..

Uyandığınızda kendini tok hissetseniz dahi hafif bir kahvaltı yapmanız metabolizmanıza ivme katacaktır..

Gün içinde kahvaltı gibi önemli bir ana öğünü atladığımız vakit kan şekerimiz regüle olmuyor ve gece yemeleri sorunu baş gösteriyor.. 

Yapılan araştırmalar kahvaltı öğününü atlayan bireylerin günün devamında da sağlıksız yiyecekler tercih ettiğini gösteriyor.. 

Kahvaltınının içeriği de büyük önem taşıyor elbette..

Protein içeriği yüksek, karbonhidrat olarak tam tahılların tercih edildiği bir kahvaltı uzun süre tokluk da sağlıyor. Kahvaltıda beyaz ekmek yerine tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeği, tam tahıllı gevrekler tüketmeniz kan şekeri regülasyonu, tokluk ve barsak hareketlerinizin artması açısından vücudumuza güzellikler sunuyor.. 

Anne sütünden sonra en kaliteli protein olan yumurta benim listelerimin olmazsa olmazı..

Tokluk hissi açısından da muhakkak bol yeşillik ile katı yumurta tercih edilmelidir.
Tek düzelikten çıkmak adına ara ara kahvaltılarınızda otlu, peynirli omlet, Tam tahıllı tost, tam buğday unundan krep, sütün içerisine tahıllı gevrek meyve chia tohumlu karışımlar gibi seçenekler ekleyebilirsiniz. 

Kahvaltınızı atlamayın,mutlu kalın, fit kalın...

Yazarın Diğer Yazıları